Estónska premiérka Kaja Kallasová končí vo funkcii. FOTO: Reuters
StoryEditor

Estónska premiérka Kallasová podala demisiu. Chystá sa na post šéfky európskej diplomacie

15.07.2024, 10:43
Autor:
ČTKČTK

Kallasová a jej ministri budú pokračovať do chvíle, keď zloží prísahu nový kabinet. To sa očakáva na konci tohto mesiaca alebo na začiatku augusta.

Estónska premiérka Kaja Kallasová dnes odovzdala prezidentovi pobaltskej krajiny Alarovi Karisovi svoju rezignáciu. Informovala o tom stanica ERR. Ministerskú predsedníčku európski lídri nominovali na post novej šéfky diplomacie Európskej únie, do funkcie ju ešte musí potvrdiť Európsky parlament.

Rezignáciu Kallasová odovzdala hlave štátu dnes ráno pri krátkom stretnutí v prezidentskom paláci v metropole Tallinn. Estónsko viedla ako prvá žena na čele vlády 3,5 roka.

"Bola to doba plná kríz a míľnikov ako koronavírus, hospodárska recesia a vojna v Európe, keď Rusko svojou agresiou na Ukrajine zničilo naše doterajšie predstavy o bezpečnosti," zhrnul Karis prekážky, s ktorými sa krajina musela počas vlády Kallasovej stretávať.

image

Premiérku Kallasovú v prípade odchodu do Únie nahradí doma minister pre klímu

Demisia premiérky automaticky znamená koniec celého kabinetu, v ktorom zasadá stredopravá Reformná strana, sociálni demokrati a liberálne Estónsko 200. Kallasová a jej ministri budú pokračovať do chvíle, keď zloží prísahu nový kabinet. To sa očakáva na konci tohto mesiaca alebo na začiatku augusta.

Reformná strana v júni oznámila, že vybrala stranícku veteránku a ministerku pre klímu Kristen Michalovú ako kandidátku na premiérku. Nomináciu bude musieť schváliť prezident a estónsky parlament, kde má súčasná vládna koalícia pohodlnú väčšinu.

Kallasová patrí v Európe k najvýraznejším zástancom Kyjeva v jeho obrane pred ruskou inváziou, ktorá sa začala vo februári 2022. Ruského prezidenta Vladimíra Putina označila za vojnového zločinca a jej vláda rýchlo poskytla napadnutej Ukrajine rozmanitú pomoc, vrátane dodávok zbraní, ako sú protitankové a protilietadlové strely, húfnice, munície, delostrelecké vybavenie či granátomety. Rusko na ňu a ďalších pobaltských činiteľov tento rok vo februári vydalo zatykač.

01 - Modified: 2024-09-06 09:12:15 - Feat.: - Title: Slováci sa na gól natrápili. Nakoniec vybojovali v Estónsku najtesnejšie víťazstvo 02 - Modified: 2024-09-03 17:05:47 - Feat.: - Title: Estónsko a Litva kritizujú Mongolsko za nezatknutie Putina. Podkopáva podľa nich medzinárodný právny systém 03 - Modified: 2024-08-23 12:55:18 - Feat.: - Title: Aerolinka pomenuje lietadlá po mestách. Vďaka Čechom zrejme v hlasovaní uspela aj obec Kunda 04 - Modified: 2024-08-21 12:23:39 - Feat.: - Title: Estónska pravoslávna cirkev vyhlásila nezávislosť od Moskovského patriarchátu 05 - Modified: 2024-08-12 14:24:01 - Feat.: - Title: Čína pripustila, že baltský plynovod "náhodou" zničila loď Hongkongu. Úrady žiadajú Peking o odpoveď
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 15:31