Volebné plagáy pred francúzskymi parlamentnými voľbami. FOTO: Reuters
StoryEditor

Možnosť hlasovať vo voľbách online využil v cudzine rekordný počet Francúzov

27.06.2024, 16:36
Autor:
TASRTASR

V súvislosti s prípravami na hlasovanie francúzske ministerstvo vnútra prostredníctvom obežníka požiadalo prefektov, aby zaistili bezpečnosť hlasovania.

Možnosť elektronického hlasovania v nadchádzajúcich predčasných voľbách vo Francúzsku využilo rekordných viac ako 410-tisíc francúzskych krajanov. V príspevku na sociálnej sieti X o tom informoval úrad Francúzov v zahraničí a tiež konzulárna služba. Vo svojej štvrtkovej správe sa na obe inštitúcie odvolala televízia BFM.

BFM pre porovnanie dodala, že v parlamentných voľbách v roku 2022 hlasovalo online 250-tisíc občanov Francúzska žijúcich v cudzine.

Prvé kolo predčasných volieb vo Francúzsku sa uskutoční už túto nedeľu. Druhé kolo je naplánované na 7. júla.

image

ANALÝZA: Macronovci strašia občianskou vojnou. Francúzsko však ochromí skôr volebný pat

Podľa francúzskeho volebného systému potrebuje kandidát získať v deň volieb nadpolovičnú väčšinu hlasov, ako aj podporu najmenej 25 percent registrovaných voličov vo volebnom obvode, aby bol zvolený hneď v prvom kole.

V opačnom prípade dvaja najlepší kandidáti vo volebnom obvode, ako aj ďalší kandidáti, ktorí získali podporu aspoň 12,5 percenta registrovaných voličov, postupujú do druhého kola, v ktorom vyhráva kandidát s najväčším počtom hlasov.

V súvislosti s prípravami na hlasovanie francúzske ministerstvo vnútra prostredníctvom obežníka požiadalo prefektov, aby zaistili bezpečnosť hlasovania, najmä povolaním bezpečnostných služieb na riešenie prípadných násilných demonštrácií. Upozorňuje, že pred voľbami by sa mohli uskutočniť cielené akcie, ktoré by mohli ohroziť prípravu alebo konanie volieb.

Obežník tiež upozorňuje na možnú manipuláciu s informáciami, ktorej cieľom by bolo pozmeniť informácie šírené počas predvolebnej kampane a "pošpiniť demokratickú diskusiu".

image

Francúzsko by mohlo vyvolať krízu eura

Ministerstvo vnútra súčasne poukázalo na viacero bezpečnostných rizík. Pripomenulo, že riziko teroristického útoku zostáva na veľmi vysokej úrovni. Dodalo, že aj medzinárodný kontext by mohol vyvolať cielené destabilizačné akcie, najmä v oblasti počítačovej bezpečnosti alebo formou manipulácie s informáciami na sociálnych sieťach.

Podľa ministerstva tlak na bezpečnostné zložky vo Francúzsku sa zvyšuje aj s približujúcim sa začiatkom olympijských hier, momentálne najmä s hliadkovaním na trase olympijského ohňa.

01 - Modified: 2024-09-19 20:22:49 - Feat.: - Title: Francúzsky premiér predstavil Macronovi zloženie nového kabinetu, viac ako dva mesiace po voľbách 02 - Modified: 2024-09-19 18:30:56 - Feat.: - Title: Grécko začne s Francúzskom rokovať o nákupe štvrtej fregaty, krajina sa zotavuje z dlhovej krízy 03 - Modified: 2024-09-19 18:24:50 - Feat.: - Title: Macron telefonoval libanonským lídrom, vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov 04 - Modified: 2024-09-18 10:25:17 - Feat.: - Title: Francúzsko potrebuje viac času na zníženie deficitu, tvrdí šéf Úradu pre verejný audit 05 - Modified: 2024-09-17 09:05:00 - Feat.: - Title: Čudák, ktorým pohŕdali. Paul Cézanne získal uznanie až ku koncu života, dnes jeho obrazy patria k najdrahším
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 06:36