Veliteľ amerického veliteľstva pre špeciálne operácie pre Južnú Kóreu, brigádny generál Derek Lipson, hovorí pre médiá pred bojovým loďou USA AC-130J Ghostrider na leteckej základni Osan. FOTO: Reuters
StoryEditor

Južná Kórea, Spojené štáty a Japonsko začali prvé spoločné vojenské cvičenie

27.06.2024, 11:15
Autor:
TASRTASR

Ide o súčasť úsilia o posilnenie bezpečnostnej spolupráce proti hrozbám zo strany Severnej Kórey, ktorá nedávno prehĺbila svoje vzťahy s Ruskom.

Južná Kórea, Spojené štáty a Japonsko začali vo štvrtok svoje prvé trojstranné vojenské cvičenie týkajúce sa viacerých oblastí, oznámil juhokórejský zbor náčelníkov štábov. Informuje o tom agentúra Jonhap.

Trojdňové cvičenie s názvom Freedom Edge (Hrana slobody) sa začalo v medzinárodných vodách južne od juhokórejského ostrovného letoviska Čedžu po tom, ako sa šéfovia obrany týchto troch krajín začiatkom júna dohodli na priebehu manévrov v súlade s minuloročnou dohodou ich príslušných lídrov.

Ide o súčasť úsilia o posilnenie bezpečnostnej spolupráce proti hrozbám zo strany Severnej Kórey, ktorá nedávno prehĺbila svoje vzťahy s Ruskom.

Na cvičeniach sa zúčastňujú rôzne vojnové lode a lietadlá vrátane americkej lietadlovej lode USS Theodore Roosevelt, juhokórejského torpédoborca Sung-jong a japonského vrtuľníkového torpédoborca JS Ise.

image

Putin dráždi hada bosou nohou. Prečo je dohoda medzi Ruskom a Severnou Kóreou nebezpečná?

"Freedom Edge vyjadruje vôľu Južnej Kórey, USA a Japonska podporovať trojstrannú interoperabilitu a chrániť slobodu v záujme mieru a stability v indo-tichomorskom regióne vrátane Kórejského polostrova," uviedol juhokórejský zbor náčelníkov štábov.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol, americký prezident Joe Biden a japonský premiér Fumio Kishida sa vlani v auguste počas stretnutia v Camp Davide dohodli na pravidelných "každoročných, pomenovaných a viacdoménových" trojstranných vojenských cvičeniach, ktoré budú súčasťou úsilia o odradenie narastajúcich jadrových a raketových hrozieb zo strany KĽDR.

Minulý týždeň sa v Pchjongjangu uskutočnil samit severokórejského vodcu Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina, na ktorom títo dvaja lídri podpísali zmluvu o "komplexnom strategickom partnerstve", ktorá vyzýva na vojenskú pomoc v prípade napadnutia jedného z nich.

Soul, Washington a Tokio rozširujúcu sa vojenskú spoluprácu medzi Moskvou a Pchjongjangom spoločne odsúdili.

01 - Modified: 2024-06-30 21:29:53 - Feat.: - Title: Severná Kórea vypálila po hrozbách bližšie neupresnenú balistickú strelu, tvrdí Soul 02 - Modified: 2024-06-30 08:05:00 - Feat.: - Title: Nepriateľa v žiadnom prípade nešetrite! Ťaženie, ktoré rozhodlo americkú občiansku vojnu dodnes vyvoláva vášne 03 - Modified: 2024-06-30 05:48:11 - Feat.: - Title: Severná Kórea odsúdila spoločné vojenské cvičenie Južnej Kórey, USA a Japonska 04 - Modified: 2024-06-30 05:19:12 - Feat.: - Title: Z tropickej búrky Beryl sa stal hurikán, upozorňuje americké Národné centrum pre hurikány 05 - Modified: 2024-06-29 16:16:34 - Feat.: - Title: Dočasný haitský premiér Conille pricestoval na návštevu Spojených štátov, jeho krajinu ničia gangy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. jún 2024 23:29