Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Právna kľučka Bruselu. Únia našla cestu, ako obísť maďarské veto na zbrojnú pomoc Ukrajine

24.06.2024, 08:38
Autor:
ČTKČTK

Šéf diplomacie dvadsaťsedmičky Josep Borrell denníku Financial Times povedal, že Maďarsko sa zdržalo skoršieho hlasovania o vyčlenení výnosov zo zmrazených ruských aktív.

Európska únia našla cestu, ako obísť maďarské veto na nákup zbraní pre Ukrajinu z výnosov zo zmrazených ruských aktív, píše server denníka Financial Times (FT). Mohlo by to podľa neho tiež uvoľniť cestu pre pôžičku Kyjevu vo výške 50 miliárd dolárov zo strany skupiny G7.

Šéf diplomacie dvadsaťsedmičky Josep Borrell denníku povedal, že Maďarsko sa zdržalo skoršieho hlasovania o vyčlenení výnosov zo zmrazených ruských aktív, a tak "by nemalo byť súčasťou rozhodovania o použití týchto peňazí". Poznamenal, že ide o sofistikovanú právnu cestu, ako maďarské veto obísť, ale je v poriadku.

Obídenie Budapešti, ktorá má v rámci EÚ napriek vojne najústretovejšie vzťahy s Moskvou, by podľa FT tiež mohlo pomôcť odstrániť prekážku, ktorá mohla komplikovať snahy skupiny G7 získať do decembra 50 miliárd dolárov na pôžičku pre Kyjev. Na jej splácanie majú byť použité práve zisky zo zmrazených ruských aktív.

image

Americká ministerka obhajuje použitie úrokov zo zmrazeného majetku Ruska. Je to lúpež, namieta Putin

Obavy Spojených štátov a ďalších krajín v G7 z toho, že Maďarsko zablokuje rozhodnutie EÚ nechať ruské aktíva zmrazené na dobu neurčitú, rokovania o rozsiahlej pôžičke výrazne spomalili. Právna kľučka Bruselu by však podľa činiteľov oboznámených so situáciou mala stačiť ako záruka, že pôžička bude splácaná.

Aj do budúcnosti však Maďarsko môže pomoc Ukrajine blokovať. Napríklad tým, že bude proti sankciám voči Rusku, ktoré sa každý pol rok predlžujú, na čo je potrebné jednomyseľné rozhodnutie.

EÚ podľa Borrella navrhla Maďarsku dohodu, ktorá by vychádzala z toho, že nebude musieť akokoľvek podporovať Ukrajinu výmenou za to, že nebude blokovať pomoc ostatných krajín. Budapešť to však odmietla.

"Ani keď majú ponuku, že nebudú súčasťou tímu, a ich peniaze nebudú použité pre Ukrajinu... to nestačí," podotkol s tým, že to "súvisí so silnými väzbami, ktoré majú na Rusko".

01 - Modified: 2024-07-01 12:38:31 - Feat.: - Title: Ukrajina odmieta tvrdenia Minska, že k hraniciam presúva viac vojakov a techniky 02 - Modified: 2024-07-01 12:00:00 - Feat.: - Title: Nové autá už bez toho nekúpite. Do povinnej výbavy pribudli systémy, ktoré vodičov vytáčajú 03 - Modified: 2024-07-01 12:15:35 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako sa bude vyvíjať vojna v lete? Rusi nejdú podľa príručky, Ukrajinci cielia na ich slabinu 04 - Modified: 2024-07-01 09:21:03 - Feat.: - Title: Maďarsko prevzalo polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie 05 - Modified: 2024-06-29 16:23:21 - Feat.: - Title: Bratislavský Ružinov a ukrajinský Cherson nadviažu partnerskú spoluprácu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. júl 2024 02:58