Ilustračná fotograifa. Severokórejčania pracujú na vojenskom plote v blízkosti svojho strážneho stanovišťa na medzikórejskej hranici v blízkosti demilitarizovanej zóny, ktorá oddeľuje obe Kórey. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vojaci KĽDR prekročili demarkačnú líniu, Južná Kórea odpovedala varovnými výstrelmi

18.06.2024, 06:56
Autor:
ČTKČTK

Od začiatku mesiaca ide o už druhé narušenie hranice zo strany severokórejských vojakov.

Desiatky severokórejských vojakov prekročili demarkačnú líniu na hranici s Južnou Kóreou. Píše to agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie juhokórejskej armády. Juhokórejskí vojaci reagovali na prekročenie demarkačnej línie varovnými výstrelmi.

Podľa velenia juhokórejskej armády niektorých severokórejských vojakov v inom incidente zranil či zabil výbuch mín v demilitarizovanom pásme. 

Velenie juhokórejskej armády podľa agentúry Jonhap tvrdí, že demarkačnú líniu prekročilo 20 až 30 severokórejských vojakov. Tí sa stiahli späť na územie KĽDR po varovných výstreloch z juhokórejskej strany.

image

Jadrové zbrane naberajú v čase geopolitického napätia na význame. Čína a KĽDR opäť zväčšili svoj arzenál

Od začiatku mesiaca ide o už druhé narušenie hranice zo strany severokórejských vojakov. Podľa nemenovaného príslušníka generálneho štábu juhokórejskej armády sa zdá, že nešlo zo strany severokórejských vojakov o úmyselný manéver.

Pri inom incidente v demarkačnej zóne severokórejská armáda zaznamenala mnohé straty kvôli výbuchu mín, uviedla podľa agentúry AFP juhokórejská armáda. V okolí hranice severokórejská armáda vykonáva v poslednom čase úpravy a napríklad kladie míny.

"Zdá sa, že severokórejské aktivity sú opatrením namiereným na posilnenie vnútornej kontroly," uviedla juhokórejská armáda.

Hraničné pásmo medzi KĽDR a Južnou Kóreou tvorí štyri kilometre široké demilitarizované pásmo, ktoré delí na dve rovnako široké časti demarkačnej línie. Oba štáty sú oficiálne stále vo vojnovom stave, keďže vojnu v rokoch 1950 až 1953 ukončilo len prímerie.

image

Vojaci KĽDR nakrátko prekročili hranicu s Južnou Kóreou, zazneli varovné výstrely

Do KĽDR má dnes pricestovať ruský prezident Vladimir Putin. Návštevu juhokórejské úrady pozorne sledujú kvôli obavám z rastúcej vojenskej spolupráce medzi Ruskom a KĽDR. Panujú obavy, že by Moskva mohla Severnej Kórei pomôcť s jadrovým programom či vývojom balistických rakiet výmenou za dodávky munície a striel pre ruskú armádu, ktorá bojuje na Ukrajine.

V článku, ktorý Putin poskytol severokórejskej tlači, ruský prezident tvrdí, že chce posilniť vzťahy s KĽDR. Vyzval napríklad na vytvorenie obchodných a platobných systémov, ktoré by dokázali obísť západné sankcie. Tie Putin opisuje ako "nelegálne a jednostranné reštrikcie". Severnej Kórei tiež poďakoval za podporu ruskej vojny na Ukrajine.

01 - Modified: 2024-06-30 21:29:53 - Feat.: - Title: Severná Kórea vypálila po hrozbách bližšie neupresnenú balistickú strelu, tvrdí Soul 02 - Modified: 2024-06-30 05:48:11 - Feat.: - Title: Severná Kórea odsúdila spoločné vojenské cvičenie Južnej Kórey, USA a Japonska 03 - Modified: 2024-06-27 09:15:56 - Feat.: - Title: Južná Kórea, Spojené štáty a Japonsko začali prvé spoločné vojenské cvičenie 04 - Modified: 2024-06-27 06:57:00 - Feat.: - Title: Severná Kórea odsúdila ukrajinský útok na Krym, počas ktorého Kyjev použil zbrane od USA 05 - Modified: 2024-06-26 06:24:00 - Feat.: - Title: Nový raketový test KĽDR zrejme skončil neúspechom, uviedla Južná Kórea
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. jún 2024 23:29