Protest požadujúci okamžité prepustenie rukojemníkov unesených Hamasom počas útoku zo 7. októbra. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nikto nevie, koľko rukojemníkov ešte žije, priznal vysoký predstaviteľ Hamasu

14.06.2024, 10:08
Autor:
ČTKČTK

Skôr ako by sa mali začať rokovania o oslobodení rukojemníkov z jednej aj druhej strany konfliktu, musí Izrael najprv pristúpiť na úplné zastavenie bojov, domnieva sa vysoký predstaviteľ hnutia Hamas.

Nikto nevie, koľko zo 116 rukojemníkov, ktorých radikálne hnutie Hamas od 7. októbra naďalej zadržiava v Pásme Gazy, je nažive. Vysoký predstaviteľ hnutia Usáma Hamdán to povedal v rozhovore so stanicou CNN.

Z psychickej ujmy štyroch nedávno zachránených rukojemníkov obvinil Izrael, hoci zdravotníci potvrdili, že traja muži a jedna žena psychickému násiliu čelili v zajatí, píše denník The Times of Israel.

"O tom vôbec nič neviem. Nikto o tom vôbec nič nevie," reagoval príslušník hnutia na otázku CNN, koľko zadržaných ešte žije. "Som presvedčený, že ak majú (rukojemníkov) psychické problémy, môže za to Izrael a to, čo vykonáva v Gaze," dodal. Rukojemníkov podľa neho zo zajatia prepustili v lepšom stave, ako v akom boli unesení.

image

Otáčajú sa Palestínčania proti Hamasu? Kvôli dlhým rokovaniam o prímerí rastie kritika

Hamdán tiež vysvetlil, prečo Hamas, ktorý USA a EÚ považujú za teroristickú organizáciu, odmietol návrh dohody o prímerí. Skôr ako by sa mali začať rokovania o oslobodení rukojemníkov z jednej aj druhej strany konfliktu, musí Izrael najprv pristúpiť na úplné zastavenie bojov, domnieva sa Hamdán.

"Potrebujeme od Izraelčanov jasný súhlas s ukončením bojov, kompletné stiahnutie z Gazy, ktoré umožní Palestínčanom určiť si vlastnú budúcnosť, a aby naše územie prestali obliehať. Potom môžeme začať rokovať o férovej dohode o výmene zajatcov," cituje izraelský denník Hamdanovo vyhlásenie pre CNN.

Návrh prímeria oznámený americkým prezidentom Joem Bidenom predpokladá tri etapy. Po zastavení bojov a prepustení časti rukojemníkov držaných Hamasom za palestínskych väzňov sa má izraelská armáda stiahnuť z obývaných oblastí Gazy a umožniť palestínskym civilistom návrat domov.

Zvyšných rukojemníkov majú prepustiť v druhej fáze, keď sa tiež majú trvalo ukončiť boje a izraelská armáda sa má úplne stiahnuť z Pásma Gazy. Posledná fáza počíta s obnovou zničeného Pásma Gazy. Hamas s dohodou na všeobecnej rovine súhlasí, vyjadril ale obavy, či ju Izrael bude dodržiavať, píše Reuters.

image

Hamas popiera Blinkenove tvrdenia, že v pláne prímeria navrhoval viacero zmien

Predstaviteľa Hamasu ďalej odmietol správy denníka The Wall Street Journal, podľa ktorých líder Hamasu v Gaze Jahjá Sinvár "víta" smrť civilistov v Gaze ako "nevyhnutnú obeť". "Je to falošná správa, ktorú si vymyslel niekto, kto nie je Palestínčan. Do The Wall Street Journal táto správa dorazila ako pokus, ako na Hamas vyvinúť tlak a vyprovokovať nášho vodcu, "uviedol Hamdán.

Izraelská vojenská operácia v Pásme Gazy bola spustená v reakcii na teroristický útok Hamasu zo 7. októbra, pri ktorom prišlo o život 1200 ľudí a ďalších 250 ich bolo odvlečených do zajatia. Ministerstvo zdravotníctva ovládané Hamásom tvrdí, že izraelskí vojaci už pripravili o život 37 232 Palestínčanov, 85 037 ich bolo zranených. Údaje nie je možné nezávisle overiť.

Vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua uvádza, že neútočí na civilistov, ale len na členov hnutia Hamas.

01 - Modified: 2024-07-04 21:00:02 - Feat.: - Title: USA podľa zdroja vnímajú prelom v rokovaniach medzi Izraelom a Hamasom, niektoré otázky pretrvávajú 02 - Modified: 2024-07-04 19:42:28 - Feat.: - Title: Izrael vyšle delegáciu na rokovania s Hamasom o prepustení rukojemníkov 03 - Modified: 2024-07-04 13:27:15 - Feat.: - Title: Izraelský kabinet zváži návrh na prímerie v Pásme Gazy. Hamas preukázal snahu dosiahnuť rámcovú dohodu 04 - Modified: 2024-07-03 22:11:04 - Feat.: - Title: Izrael skúma reakciu Hamasu na návrh prímeria v Gaze. Snahy doteraz viazli 05 - Modified: 2024-07-03 19:43:52 - Feat.: - Title: Izrael teraz skúma reakciu Hamasu na návrh prímeria vrátane prepustenia rukojemníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. júl 2024 10:45