Podporovatelia a členky združenia Senior Women for Climate Protection držia transparenty pri príchode k rozhodnutiu v prípade Verein KlimaSeniorinnen Schweiz a iní proti Švajčiarsku na Európskom súde pre ľudské práva. FOTO: Reuters
StoryEditor

Švajčiarsky parlament zamietol rozhodnutie európskeho súdu o klíme

12.06.2024, 16:08
Autor:
TASRTASR

Európsky súd pre ľudské práva vydal v apríli bezprecedentný rozsudok, v ktorom uviedol, že Bern porušil ľudské práva skupiny starších švajčiarskych žien s názvom KlimaSeniorinnen tým, že sa nezaoberal zmenou klímy.

Dolná komora švajčiarskeho parlamentu v stredu hlasovaním zamietla rozhodnutie, ktoré Švajčiarsku nariaďuje, aby robilo viac v boji proti globálnemu otepľovaniu. Tento krok by mohol povzbudiť ostatných, aby sa bránili vplyvu medzinárodných súdov, informuje agentúra Reuters.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu vydal v apríli bezprecedentný rozsudok, v ktorom uviedol, že Bern porušil ľudské práva skupiny starších švajčiarskych žien s názvom KlimaSeniorinnen tým, že sa nezaoberal zmenou klímy.

Dolná komora parlamentu však v stredu nasledovala kroky hornej komory a 111 hlasmi za a 72 proti prijala nezáväzný návrh, ktorý odsudzuje "justičný aktivizmus" ESĽP. Argumentovala tým, že nie je dôvod na ďalšie opatrenia, pretože Švajčiarsko už pre ochranu životného prostredia a boj proti zmene klímy robí dosť.

image

Klimatické seniorky hrozia švajčiarskej vláde: Pôjdeme do Rady Európy

Zákonodarcovia počas rozpravy odsúdili "zasahovanie" súdu do švajčiarskej demokracie a jeden z nich označil štrasburské rozhodnutie za "chybné".

Jeden z poslancov pravicovej Švajčiarskej ľudovej strany (SVP), ktorá je najväčšou stranou v parlamente, sa členkám skupiny KlimaSeniorinnen vysmieval a skritizoval ich za to, že podali žalobu, "pretože im je v lete príliš teplo". Odvolával sa na tvrdenie žien, že nedostatočné úsilie vlády v boji proti zmene klímy ich vystavuje riziku úmrtia počas horúčav.

"Je to naozaj hanebné, čo sa práve stalo. Je to urážka a nerešpektovanie našich práv, ktoré potvrdil medzinárodný súd," povedala po hlasovaní 68-ročná Stefanie Branderová. Pred budovou parlamentu sa nachádzala malá skupina protestujúcich s transparentmi s nápismi "zradený", "šokovaný" a "znepokojený".

Zatiaľ čo vládnuca Spolková rada sa môže rozísť s parlamentom, minister životného prostredia, ktorý je jedným z jej členov, zrejme toto rozhodnutie tiež bagatelizoval.

image

Európske letá budú horúcejšie, ako sa predpokladalo. Pre čistejší vzduch

Isabela Keuschniggová, právna výskumníčka z Londýnskej školy ekonómie a politických vied (LSE), uviedla, že ak vláda odmietne implementovať toto rozhodnutie, mohlo by to "vytvoriť znepokojujúci precedens, ktorý by podkopal úlohu právneho dohľadu v demokratickej správe vecí verejných".

Takýto akt by bol v Rade Európy bezprecedentný. Bol by to však aj dôkaz politického odporu voči medzinárodným opatreniam v oblasti klímy, najmä po rozsiahlych úspechoch krajnej pravice vo voľbách do Európskeho parlamentu.

01 - Modified: 2024-10-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Zem mohla byť poslednú pol miliardu rokov teplejšia. Priemer vyšiel o desať stupňov viac ako dnes 02 - Modified: 2024-10-02 11:00:00 - Feat.: - Title: Dve veľké európske krajiny medzi sebou zmenia hranice. Majú na to veľmi dobrý dôvod, ktorý raz možno ovplyvní aj Slovensko 03 - Modified: 2024-10-01 13:32:12 - Feat.: - Title: Muž vo Švajčiarsku zaútočil na deti v obchodnom centre, tri zranil 04 - Modified: 2024-09-30 14:20:13 - Feat.: - Title: Extrémne počasie zasiahne 70 percent ľudí v nasledujúcich 20 rokoch, varuje výskum 05 - Modified: 2024-09-30 12:11:07 - Feat.: - Title: Mamuty možno vyhynuli kvôli alergii na peľ, tvrdí nová štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 16:26