Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Na severovýchode Číny niekto v parku pobodal štyroch amerických lektorov. Išlo o náhodu, tvrdí Peking

11.06.2024, 14:38
Autor:
ČTKČTK

Oficiálne správy o útoku a stave obetí neboli k dispozícii. Čínske úrady žiadne vyhlásenie nevydali a miestne médiá o ňom tiež neinformovali.

V meste Ťi-lin na severovýchode Číny muž s nožom zaútočil na štyroch lektorov zo Spojených štátov, keď boli na prechádzke v parku v rámci pobytu na miestnej univerzite. Informovali o tom americké médiá s odvolaním sa na zdroje zo štátu Iowa, odkiaľ obete útoku pricestovali. Čínske úrady večer v súvislosti s incidentom zadržali päťdesiatpäťročného podozrivého.

Polícia uviedla, že útočník priezviskom Cchuej sa s jednou osobou zo štvorice Američanov zrazil a následne všetkých štyroch napadol nožom. Medzi zranenými je podľa úradov aj čínsky turista, ktorý sa snažil napadnutú skupinu brániť. Vyšetrovanie stále pokračuje, dodala polícia.

"Táto udalosť neovplyvní bežné rokovania medzi ľuďmi zo Spojených štátov a Číny," povedal k incidentu hovorca čínskej diplomacie Lin Ťien s tým, že zranení boli okamžite prevezení do nemocnice. "Na základe predbežného a prebiehajúceho vyšetrovania usudzujeme, že ide o ojedinelý, náhodný skutok," uviedol.

image

Ako Peking mocným bičom vyčaroval ilúziu stability

Napadnutí lektori sú pracovníkmi vysokej školy Cornell College a ich návšteva Číny bola podľa tejto inštitúcie súčasťou dlhotrvajúcej spolupráce s Beihua University v Ťi-line. Rektor Cornell College Jonathan Brand vo vyhlásení uviedol, že štvorica bola napadnutá, keď vyrazila do parku s jedným z čínskych kolegov.

Podľa rozhlasovej stanice Iowa Public Radio museli všetci štyria Američania do nemocnice. Rodina jednej z obetí oznámila, že všetci štyria útok prežili.

Člen štátneho parlamentu v Iowe Adam Zabner povedal agentúre Reuters, že jedným z napadnutých je jeho brat. Na skupinu podľa neho zaútočil muž s nožom. Zabner tiež uviedol, že so svojím bratom po útoku hovoril a že sa mu darí dobre.

Oficiálne správy o útoku a stave obetí však neboli k dispozícii. Čínske úrady žiadne vyhlásenie nevydali a miestne médiá o ňom tiež neinformovali. Na populárnej čínskej sociálnej sieti Weibo sa podľa denníka The Japan Times objavili kritické komentáre.

image

Najpracovitejší na svete? Číňania oslavujú nepreberné množstvo sviatkov a vedia to rozbaliť

"Vážne si myslí (čínska vláda), že keď o tejto udalosti nepripustí diskusiu, tak to ovplyvní, či cudzinci prídu, alebo neprídu do Číny? "napísal jeden z užívateľov.

Guvernérka Iowy Kim Reynoldsová medzitým vo vyhlásení odsúdila "hrôzostrašný útok" a uviedla, že spolupracuje s ministerstvom zahraničia a štátnou delegáciou v Kongrese.

Útok prišiel v čase, keď vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom sprevádzajú obchodné spory i nezhody v geopolitických otázkach vrátane vojny na Ukrajine a smerovania Taiwanu. Obe veľmoci sa zároveň snažia zachovávať mimovládnu spoluprácu a čínsky prezident Si Ťin-pching nedávno ohlásil plán pozvať do Číny 50-tisíc mladých Američanov v najbližších piatich rokoch. Americká diplomacia však varuje cestujúcich z USA, že im v Číne hrozí svojvoľné uväznenie alebo zákaz vycestovania.

01 - Modified: 2024-07-08 04:51:19 - Feat.: - Title: Maďarský premiér Orbán je v Číne. Rokoval s prezidentom Si Ťin-pchingom 02 - Modified: 2024-07-07 12:35:22 - Feat.: - Title: Čínsky premiér zagratuloval novému predsedovi britskej vlády Starmerovi. Chce upevniť vzťahy 03 - Modified: 2024-07-07 05:33:16 - Feat.: - Title: Po vyše roku sa skončila americká misia simulujúca pobyt na planéte Mars 04 - Modified: 2024-07-07 05:06:13 - Feat.: - Title: Čínski vojaci prišli do Bieloruska na spoločné protiteroristické cvičenie 05 - Modified: 2024-07-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Únia robí s Čínou v mene zelenej dohody družbu 21. storočia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. júl 2024 07:29