Balón s odpadkami, ktorý cez hranice do Južnej Kórey poslala KĽDR. FOTO: Reuters
StoryEditor

Napätie na Kórejskom polostrove stúpa: Juh vysielala z ampliónov proti KĽDR, ktorá vypustila ďalšie balóny

09.06.2024, 15:55
Autor:
TASRTASR

Severná Kórea vyslala v noci na nedeľu približne 330 balónov s odpadkami cez hranice do Južnej Kórey, na ktorej územie dopadlo vyše 80 z týchto balónov.

Južná Kórea vysielala v nedeľu z ampliónov umiestnených pri hraniciach so Severnou Kóreou propagandu namierenú proti režimu tejto izolovanej krajiny. Opatrenie už predtým avizovala v reakcii na konanie Pchjongjangu, ktorý v noci vyslal na Juh stovky balónov s odpadkami. TASR o tom informuje na základe správy agentúr Reuters a Jonhap.

"Opatrenia, ktoré prijmeme, môžu byť pre severokórejský režim neúnosné, ale budú posolstvom nádeje a svetla pre severokórejských vojakov aj ľud," avizovala juhokórejská Rada pre národnú bezpečnosť. Z ampliónov pri hraniciach následne vysielal Soul v nedeľu popoludní. Tamojšia armáda uviedla, že v závislosti od toho, ako bude ďalej postupovať Pchjongjang bude prípadne opäť vysielať. 

Krátko na to informovala, že KĽDR začala v nedeľu večer miestneho času vypúšťať na jej územie ďalšie balóny. Bližšie podrobnosti, ako napríklad ich počet, neboli bezprostredne známe.

Južná Kórea prestala vysielať zo zmienených ampliónov v roku 2018 na základe dohody dosiahnutej s KĽDR. Napätie na Kórejskom polostrove však od vtedy značne stúplo, pričom Pchjongjang pokračuje vo vývoji zbraní a nerešpektuje mnohé dohody. 

Vysielanie z pohraničných ampliónov zvykne obsahovať správy zo sveta a informácie o demokratickej a kapitalistickej spoločnosti s mixom populárnej hudby štýlu K-pop. Predpokladá sa, že zvuk z nich sa dokáže šíriť do vzdialenosti vyše 20 kilometrov za hranice s KĽDR.

Severná Kórea vyslala v noci na nedeľu približne 330 balónov s odpadkami cez hranice do Južnej Kórey, na ktorej územie dopadlo vyše 80 z týchto balónov. Na základe predbežného vyšetrovania neobsahovali žiadne nebezpečné látky. Úrady však obyvateľov odporučili, aby sa týchto predmetov nedotýkali.

KĽDR už predtým vypustila v niekoľkých dňoch od 28. mája smerom na Južnú Kóreu takmer tisíc balónov s odpadkami vrátane napríklad cigaretových ohorkov a zrejme aj hnoja či exkrementov. Tvrdila, že ide o odvetu za predchádzajúci balónový útok Južnej Kórey v podobe letákovej kampane.

Pchjongjang následne túto kampaň 2. júna pozastavil. Zároveň však varoval, že takéto balóny začne znovu vypúšťať, ak na Sever priletia ďalšie letáky z Juhu. Avizoval pritom, že na prípadne letáky odpovie "stonásobne" vyšším množstvom balónov. Juhokórejskí aktivisti, pozostávajúci zo skupín severokórejských prebehlíkov, napriek tejto hrozbe v uplynulých dňoch pokračovali vo svojej kampani a do KĽDR vyslali pár desiatok letákov. 

 

01 - Modified: 2024-06-30 21:29:53 - Feat.: - Title: Severná Kórea vypálila po hrozbách bližšie neupresnenú balistickú strelu, tvrdí Soul 02 - Modified: 2024-06-30 05:48:11 - Feat.: - Title: Severná Kórea odsúdila spoločné vojenské cvičenie Južnej Kórey, USA a Japonska 03 - Modified: 2024-06-27 09:15:56 - Feat.: - Title: Južná Kórea, Spojené štáty a Japonsko začali prvé spoločné vojenské cvičenie 04 - Modified: 2024-06-27 06:57:00 - Feat.: - Title: Severná Kórea odsúdila ukrajinský útok na Krym, počas ktorého Kyjev použil zbrane od USA 05 - Modified: 2024-06-26 06:24:00 - Feat.: - Title: Nový raketový test KĽDR zrejme skončil neúspechom, uviedla Južná Kórea
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. jún 2024 23:29