Zrážka vlakov v Pardubiciach. FOTO: Drážní inspekce ČR
StoryEditor

Veľká tragédia v Česku: Po zrážke vlakov hlásia najmenej štyroch mŕtvych, rýchlik smeroval na Slovensko

06.06.2024, 06:45
06.06.2024, 11:05
  • V Pardubiciach pri novo vybudovanej zastávke v centre mesta sa pred stredajšou polnocou čelne zrazil nočný rýchlik s nákladným vlakom.
  • Podľa hasičov a polície zomreli štyria ľudia, ďalších 22 je v nemocniciach.
  • Zatiaľ nemožno špekulovať o príčinách nehody, uviedol český minister dopravy Martin Kupka.

RegioJet 1021 smerujúci až do ukrajinského mesta Čop sa stretol s nákladným vlakom ČD Cargo, ktorý išiel opačným smerom. K nárazu došlo po jedenástej hodine v noci. V expresnom RegioJete podľa hasičov cestovalo podľa vyjadrenia hasičov 380 ľudí. Prvý vagón je úplne zničený. Nákladný vlak mal 21 vozidiel a bol dlhý viac ako pol kilometra.

image

Leo Express si rozbíja vlaky na priecestiach. Južná trať je v zrážkach rekordérom, problém je však širší

Medzi desiatkami zranených sú aj deti. Do záchrannej akcie sa zapojil kompletný Integrovaný záchranný systém vrátane vrtuľníkov; prvý dorazil okolo pol dvanástej, ďalší o hodinu neskôr.

Do Pardubíc k nehode zamieril minister vnútra Vít Rakúšan spoločne s ministrom dopravy Martinom Kupkom. Rakúšan novinárom potvrdil, že po nehode zomreli štyria ľudia, dvadsať ľudí je zranených a traja ďalší vážne zranení. "Nemôžeme a nebudeme špekulovať o príčinách tejto nehody," uviedol Kupka.

Dvadsaťdva zranených záchranári transportovali do nemocníc v Pardubiciach, Chrudimi aj Hradca Králové.

Zrážku vyšetruje česká železničná inšpekcia, nasadila na vyšetrovanie zrážky hneď osem vyšetrovateľov. Príčiny a okolnosti nehody budú zisťovať aj policajní kriminalisti.

Veľké nešťastie, napísal Fiala

„Zrážka vlakov je veľké nešťastie. Všetci myslíme na obete a zranených. Vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým pozostalým,“ uviedol na sieti X premiér Petr Fiala.

K nehode sa vyjadril aj RegioJet. „Na mieste prebiehajú záchranné práce s nasadením všetkých záchranných zložiek. Prítomný je aj majiteľ spoločnosti Radim Jančura a ďalší zamestnanci dopravcu,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

„Chcem za seba a RegioJet vyjadriť obrovskú ľútosť nad touto tragickou udalosťou, najmä nad stratou ľudských životov. Hlbokú sústrasť všetkým ich blízkym,“ povedal Jančura.

Okrem vyjadrenia ľútosti tiež povedal, že je spoločnosť pripravená poskytnúť maximálnu podporu a odškodnenie a tiež všetko pre to, aby sa udalosť vyšetrila. Aktuálne zriadil krízovú telefónnu linku 222 222 221. Linka je dostupná okrem češtiny a slovenčiny aj v ukrajinčine. Súhrnné informácie budú tiež na špeciálnej internetovej stránke, ktorú dopravca v priebehu dňa zriadi.

„V úseku Pardubice hl.n. - Kostenica zostáva po včerajšej tragickej nehode prevádzka prerušená. Vzhľadom na nemožnosť odklonu vlakov na iné trasy, z dôvodu súbehu plánovaných výluk, od rána operatívne nasadzujeme náhradnú autobusovú dopravu,“ informovali České dráhy. Vlaky diaľkovej dopravy sú nahradené autobusmi v úseku Přelouč - Pardubice hl.n. - Choceň a späť kyvadlovo.

Nahradené autobusom sú tiež regionálne vlaky medzi úsekom Přelouč - Pardubice hl. n. – Kostenice a späť. Niektoré vlaky regionálnej dopravy môžu byť vplyvom mimoriadnosti oneskorené o 5 – 25 min, doplnili České dráhy.

„Zrážka nás prebudila, manželka si myslela, že niekde v okolí spadol dom,“ povedal iDNES.cz jeden z pardubických politikov, ktorý žije blízko.

Jeden z pasažierov expresného vlaku Martin Bujňak povedal, že zacítil obrovskú ranu, má odretú nohu. Z vlaku sa dostal sám, hasiči sa najskôr snažili cestujúcich držať vo vagónoch, pretože to bolo najbezpečnejšie, povedal. „Som vďačný za to, že môžem žiť,“ povedal.

image

Ukrajinci dusia Krym, urobili z neho smrtiacu pascu. Rusi sa im nemajú kam schovať

Vlaky sa podľa Správy železníc zrazili krátko pred 23:00 pri novej zastávke Pardubice Centrum. Zdravotníci vyhlásili traumaplán.

Podľa hovorcu hasičov Správy železníc Martina Kavky jeden zo rušňovodičov skončil v nemocnici. „Nemalo by ísť o vážne zranenie, druhý je bez zranení,“ povedal Kavka.

„Vo vlaku po nehode pravdepodobne nefungovala klimatizácia a niektorí cestujúci z toho boli vyčerpaní. Von však púšťali len zranených,“ líčil redaktor iDNES.cz priamo z miesta. Podľa neho prišli pomôcť aj sanitky zo susedného Hradca Králové "Na miesto sa prišli pozrieť aj desiatky obyvateľov žijúcich v okolí, polícia ich však pred polnocou vyhnala a miesto nehody ohraničila páskami," dodal redaktor.

Okolie nehody bolo ohraničené páskami a boli tam desiatky vozidiel Integrovaného záchranného systému. Zdravotnícki záchranári mali na mieste podľa svojej hovorkyne Aleny Kisiala osem zasahujúcich posádok aj vrtuľník, hasičov tam bolo viac ako 60, povedal novinárom veliteľ zásahu Pavel Bér.

Hasiči z vlaku cestujúcich vyslobodzovali a nezranených evakuovali do pristavených autobusov a potom do železničnej budovy, kde pre nich bola podľa Rakúšana pripravená pomoc psychológov. Hasičom sa postupne podarilo zistiť totožnosť všetkých pasažierov, vlak smeroval na Slovensko. Nikto nie je nezvestný.

Absolútne ticho, opísal policajt

Pardubický policajt Roman Mrkvička, ktorý bol na mieste nehody medzi prvými, novinárom povedal, že ho tam prekvapilo absolútne ticho. "Iba sa po koľajniciach pohybovali osoby zjavne v šoku," uviedol. Jeden z vagónov bol silne zdeformovaný, vo vnútri boli zaklinení ľudia, niektorí boli zranení, popísal situáciu. Policajti potom pomáhali hasičom vyslobodzovať cestujúcich a záchranárom triediť zranených. Zároveň zaisťovali stopy, ktoré by mohli byť potrebné na vyšetrovanie príčin nehody.

Podľa zverejnených fotografií a videonahrávok na sociálnych sieťach sa vlaky zrazili čelne. Prvý vagón za lokomotívou expresného vlaku vykoľajil a čiastočne sa prevrátil, prvý vagón nákladného vlaku zničil jeho lokomotívu. Nákladný vlak prevážal karbid vápenatý, ale v prvých dvoch vagónoch nebol, takže obyvatelia ohrození neboli, uviedla hovorkyňa pardubických hasičov Vendula Horáková.

Pôvodne České dráhy počítali s obnovením prevádzky okolo poludnia, teraz je odhad, že trať zostane uzavretá minimálne do 17. hodiny.

01 - Modified: 2024-06-30 15:31:16 - Feat.: - Title: Česko bude mať v Rusku nového veľvyslanca, oznámil prezident Pavel. Celý proces však môže trvať mesiace 02 - Modified: 2024-06-29 13:50:37 - Feat.: - Title: Záchranársky vrtuľník zasahoval pri dvoch dopravných nehodách v okolí Brna 03 - Modified: 2024-06-28 14:21:59 - Feat.: - Title: Česká eurokomisárka Jourová končí v hnutí ANO, chce pôsobiť v akademickej sfére 04 - Modified: 2024-06-28 12:53:06 - Feat.: - Title: Česko v júli podpíše bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-06-27 20:58:12 - Feat.: - Title: Poľsko, Nemecko a Česko žiadajú Únia o finančnú pomoc s ukrajinskými utečencami, nápor je extrémny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. jún 2024 17:31