Záchranný čln sa plaví v rozvodnenom Dunaji v starom meste Passau v Nemecku. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Povodňová situácia na juhu Nemecka je naďalej napätá, hladina Dunaja klesá len pomaly

05.06.2024, 10:53
Autor:
ČTKČTK

Na niektorých miestach na juhu Nemecka v posledných dňoch napršalo toľko, ako sa stáva raz za 50 až 100 rokov.

Povodňová situácia v Regensburgu je naďalej napätá, hladina Dunaja tu klesá veľmi pomaly. Povedala to dnes ráno podľa agentúry DPA hovorkyňa mesta na východe Bavorska. Povodňová služba HND uviedla, že hladina Dunaja naďalej prekračuje šesť metrov, pričom normál je okolo troch metrov.

Podobe je to v Passau, kde sa do Dunaja vlieva tiež rozvodnená rieka Inn. V bavorskom v Offingene záchranári naďalej pátrajú po nezvestnom hasičovi. Záplavy si doteraz vyžiadali päť mŕtvych.

Ešte v utorok večer museli záchranári v Regensburgu evakuovať zhruba 30 domov na ulici pri rieke, pretože podložie bolo čoraz viac podmáčané kvôli vysokej hladine spodnej vody. Aj dnes sa budú podľa hovorkyne mesta úrady zameriavať na stabilizáciu ochranných múrov na nábrežnej ulici Werftstrasse. "To je naše slabé miesto," pripustila hovorkyňa.

image

Do Bratislavy dorazí povodňová vlna z Nemecka, Dunaj prekročí druhý stupeň povodňovej aktivity (+ fotogaléria)

Taktiež v Passau dnes hladina riek Dunaj a Inn pomaly opadáva. Ránu tu HND uvádzala medzi 8,50 a viac ako deviatimi metrami, pričom normálny je stav šesť metrov. Naďalej tak platí najvyšší štvrtý stupeň povodňovej aktivity.

Na Inne hladina klesla zo zhruba siedmich metrov na 5,80 metra. Passau má dnes navštíviť bavorský premiér Markus Söder, ktorý bol už v utorok tiež v Regensburgu.

V Offingene na západe Bavorska dnes podľa polície naďalej pokračuje pátranie po 22-ročnom hasičovi, ktorý je nezvestný od prevrhnutia záchranného člna z noci na nedeľu. Polícia po ňom pátra na zemi aj zo vzduchu s pomocou dronov.

Očakáva sa, že hladiny riek budú v najbližších hodinách ďalej klesať. Meteorologická služba DWD síce na dnešok aj štvrtok hlási možné prehánky i búrky, silné dažde sú však pravdepodobné len v podhorí Álp.

image

Povodne v Nemecku majú päť obetí, v Passau rýchlo stúpa hladina Dunaja

Situácia sa medzitým upokojuje v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko. Rovnako ako na západe Bavorska sa tam už upratujú následky povodní. "K normálnosti ale máme ešte veľmi ďaleko," cituje DPA hovorcu zasiahnutej obce Ebersbach an der Fils.

V Bavorsku na mnohých miestach odpratávajú špinu z ulíc či pivníc miestni obyvatelia spoločne so zásahovými zložkami a dobrovoľníkmi.

Na niektorých miestach na juhu Nemecka v posledných dňoch napršalo toľko, ako sa stáva raz za 50 až 100 rokov. Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck prisľúbil obyvateľom postihnutých regiónov pomoc s obnovou. Bavorsko oznámilo, že zatiaľ uvoľní na pomoc ľuďom a firmám 100 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-06-28 12:37:18 - Feat.: - Title: V Nemecku sa začala výstavba prvého pobrežného LNG terminálu 02 - Modified: 2024-06-28 07:38:05 - Feat.: - Title: Ceny dovozu do Nemecka zaznamenali najslabší pokles za vyše roka 03 - Modified: 2024-06-28 13:17:17 - Feat.: - Title: Bodíky, Dobrohošť a Vojku trápia umelé záplavy. Podľa Tarabu sú ekologické, no drahé, stoja viac ako 500-tisíc 04 - Modified: 2024-06-27 20:58:12 - Feat.: - Title: Poľsko, Nemecko a Česko žiadajú Únia o finančnú pomoc s ukrajinskými utečencami, nápor je extrémny 05 - Modified: 2024-06-27 14:53:59 - Feat.: - Title: Mercedes-Benz zvýši investície do spaľovacích motorov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. jún 2024 21:15