Časti bavorského starého mesta Passau zaplavil Dunaj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Povodne v Nemecku majú päť obetí, v Passau rýchlo stúpa hladina Dunaja

04.06.2024, 14:37
Autor:
ČTKČTK

Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck prisľúbil obyvateľom postihnutých regiónov na juhu Nemecka pomoc s obnovou.

V bavorskom Passau cez noc výrazne stúpla hladina Dunaja, ktorá napoludnie dosiahla takmer desať metrov. Vodohospodári pritom pôvodne počítali, že Dunaj v Passau dosiahne vrchol dnes popoludní na úrovni 9,5 metra.

Vo švábskom Offingene záchranári naďalej pátrajú po hasičovi, ktorý je od nedele nezvestný. Záplavy si doteraz vyžiadali päť mŕtvych. Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck prisľúbil obyvateľom postihnutých regiónov na juhu Nemecka pomoc s obnovou. Bavorsko už oznámilo, že zatiaľ uvoľní na pomoc ľuďom a firmám 100 miliónov eur.

Podľa predpovede počasia má juh Nemecka najhorší za sebou, žiadne ďalšie lejaky meteorológovia zatiaľ nepredpokladajú. Nemecká meteorologická služba (DWD) už odvolala všetky výstrahy pred nepriaznivým počasím.

image

Scholz navštívil v Bavorsku oblasti postihnuté povodňami, záchranári pokračujú s evakuáciou

Situácia v Passau je dramatická  

Úrady v Passau označujú situáciu ako dramatickú, pretože hladina Dunaja, ktorá na poludnie predstavovala 9,95 metra, by sa ešte mala zdvihnúť. Vodohospodári nevylučujú, že vodočítanie presiahne desať metrov. Niektoré školy v meste dnes kvôli povodniam zrušili vyučovanie.

Zložitý je vývoj tiež v Regensburgu, kde primátorka Gertrud Maltzová-Schwarzfischerová vyzvala obyvateľov, aby nechodili k rieke a neblokovali záchranárom prístupové cesty.

image

Silné dažde spôsobili na juhu Nemecka záplavy, evakuovali niekoľko dedín

Voda si zatiaľ vyžiadala päť mŕtvych - troch v Bavorsku a dvoch v Bádensku-Württembersku. Poslednou obeťou, ktorú dnes oznámilo Bavorsko, je žena, ktorá v Markt Rettenbachu zišla autom z cesty do vody. V Bavorsku záchranári zatiaľ neúspešne s pomocou vrtuľníka a dronov pátrajú po nezvestnom 22-ročnom hasičovi, ktorého čln sa v noci na nedeľu prevrhol.

Zdvihla sa hladina Rýna 

Kvôli výdatným lejakom na juhu Nemecka sa zdvihla tiež hladina Rýna, ktorý je pre nemeckú riečnu dopravu hlavnou tepnou. Na hornej a strednej časti toku sa plavba zastavila, keďže niektoré časti rieky nie sú za súčasnej povodňovej situácie splavné. Plavidlá musia teraz počkať, kým hladina klesne. Vodohospodári očakávajú postupnú kulmináciu dnes popoludní a večer.

Nemecké dráhy Deutsche Bahn (DB) postupne sprevádzkujú trate, ktoré museli byť kvôli prívalom vody uzavreté. Vlaky podľa médií ale jazdia preplnené. Na stanici v Regensburgu musela polícia niekoľko vlakov čiastočne vypratať, pretože nemohli z bezpečnostných dôvodov pokračovať v jazde.

image

Bratislava osádza protipovodňové bariéry, hladina Dunaja stúpla viac, než sa čakalo. Aké obmedzenia platia?

V hornobavorskom Flintsbachu sa po prudkých lejakoch a kvôli podmáčanej pôde zosunula časť zrúcaniny hradu Falkenstein.

O povodniach dnes rokovala bavorská vláda premiéra Markusa Södera. "Okamžite uvoľníme 100 miliónov eur, ktoré ešte popoludní dáme k dispozícii. Ak bude treba viac, poskytneme ďalšie peniaze," povedal Söder. Dodal, že Bavorsko očakáva tiež sľúbenú finančnú podporu od spolkovej vlády.

O pomoc môžu žiadať firmy aj obyvatelia, ak v Bavorsku odvádza dane. Základná podpora bude predstavovať 5000 eur pre domácnosť, môže však byť vyššia. "Ak by niekto skutočne prišiel o všetko a ocitol sa v existenčnej núdzi, môžeme preplatiť až sto percent škôd," dodal Söder.

01 - Modified: 2024-06-28 12:37:18 - Feat.: - Title: V Nemecku sa začala výstavba prvého pobrežného LNG terminálu 02 - Modified: 2024-06-28 07:38:05 - Feat.: - Title: Ceny dovozu do Nemecka zaznamenali najslabší pokles za vyše roka 03 - Modified: 2024-06-28 13:17:17 - Feat.: - Title: Bodíky, Dobrohošť a Vojku trápia umelé záplavy. Podľa Tarabu sú ekologické, no drahé, stoja viac ako 500-tisíc 04 - Modified: 2024-06-27 20:58:12 - Feat.: - Title: Poľsko, Nemecko a Česko žiadajú Únia o finančnú pomoc s ukrajinskými utečencami, nápor je extrémny 05 - Modified: 2024-06-27 14:53:59 - Feat.: - Title: Mercedes-Benz zvýši investície do spaľovacích motorov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. jún 2024 21:12