Priaznivci a rodiny rukojemníkov sedia v klietke pred americkým konzulátom v Tel Avive a požadujú prepustenie rukojemníkov v rámci dohody, ktorú predkladá americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Viac ako tretina rukojemníkov v Pásme Gazy je po smrti, odhaduje Izrael

04.06.2024, 09:53
Autor:
ČTKČTK

Na overenie smrti úrady využili spravodajské informácie, záznamy z bezpečnostných kamier a od okoloidúcich aj forenznú analýzu.

Viac ako tretina rukojemníkov, ktorí sú stále v zajatí palestínskych ozbrojencov v Pásme Gazy, je zrejme po smrti. S odvolaním sa na dnešný odhad izraelskej vlády o tom píše agentúra Reuters.

Ozbrojenci z palestínskeho hnutia Hamas a jeho spojenci pri teroristickom cezhraničnom útoku na Izrael vlani 7. októbra zabili asi 1200 ľudí a ďalších 250 zavliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Zhruba stovka z týchto rukojemníkov bola prepustená koncom novembra výmenou za palestínskych väzňov, niekoľko ďalších, živých aj mŕtvych, v pásme objavila izraelská armáda.

Izraelská odveta podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré ovláda Hamas, od začiatku vojny zabila najmenej 36 479 Palestínčanov.

image

Izrael posudzuje alternatívy voči vláde Hamasu v Pásme Gazy, povedal minister obrany

Teraz v Pásme Gazy podľa odhadu izraelskej vlády zostáva 120 rukojemníkov, z ktorých 43 izraelské úrady na základe získaných informácií vyhlásili za mŕtvych. Na overenie smrti úrady využili spravodajské informácie, záznamy z bezpečnostných kamier a od okoloidúcich aj forenznú analýzu.

Niektorí činitelia podľa Reuters uviedli, že skutočný počet mŕtvych rukojemníkov môže byť ešte vyšší.

Hamas na začiatku vojny hrozil, že rukojemníkov bude v odvete za izraelské bombardovanie civilných objektov zabíjať. Zároveň oznámil, že niekoľko rukojemníkov zahynulo pri izraelskom bombardovaní.

Izrael to nevylúčil vo všetkých prípadoch, ale domnieva sa, že niektoré z nájdených tiel rukojemníkov niesli známky toho, že boli zabité cielene. V pondelok izraelská armáda potvrdila smrť ďalších štyroch rukojemníkov.

image

Krajne pravicoví ministri sa vyhrážajú odchodom z Netanjahuovej vlády

Americký prezident Joe Biden v piatok predstavil nový trojfázový návrh dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov zadržiavaných Hamásom a označil ho za izraelský.

Súčasne vyzval Hamas, aby ho podporil, a lídrov Izraela, aby odolali tlaku na zmietanie dohody zo stola - v zjavnej narážke na krajne pravicových členov izraelskej vládnej koalície, ktorí akúkoľvek dohodu s Hamasom o ukončení bojov odmietajú.

Uzavretie dohody však dlhodobo komplikuje to, že Izrael trvá na obnovení ofenzívy po prímerí s cieľom Hamas zničiť vojensky i politicky, zatiaľ čo Hamas požaduje trvalé ukončenie vojny a záruky, že sa izraelská armáda z Pásma Gazy stiahne.

01 - Modified: 2024-06-30 19:32:57 - Feat.: - Title: Izraelské sily prenikli ďalej do Šudžája a do Rafahu, zabili šesť ľudí 02 - Modified: 2024-06-29 19:56:14 - Feat.: - Title: Desaťtisíce ľudí v Izraeli vyšli do ulíc na protest proti Netanjahuovi, blokujú dopravu 03 - Modified: 2024-06-29 19:12:56 - Feat.: - Title: Pred izraelskou ambasádou v Srbsku postrelili policajta, útočník je po smrti 04 - Modified: 2024-06-29 10:53:24 - Feat.: - Title: Irán varoval Izrael pred odvetou v prípade izraelského útoku na Libanon. Propagandu považuje za vojnu 05 - Modified: 2024-06-29 10:14:32 - Feat.: - Title: V boji s Izraelom zahynulo takmer 38-tisíc Palestínčanov, tvrdia úrady Hamasu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. júl 2024 06:37