Generálny tajomník ANC Fikile Mbalula. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kľúčový moment v juhoafrickej histórii. Pôvodná strana Nelsona Mandelu stratila po 30 rokoch väčšinu

02.06.2024, 22:49
Autor:
ČTKČTK

Africký národný kongres, ktorý aj napriek vysokým volebným stratám získal najviac hlasov, chce teraz zostaviť stabilnú a efektívnu vládu, ktorá presadí zásadné ekonomické a sociálne reformy.

Strana Africký národný kongres (ANC) v stredajších voľbách v Juhoafrickej republike po troch desaťročiach pri moci prišla o parlamentnú väčšinu. Oficiálne výsledky hlasovania dnes oznámila volebná komisia. Generálny tajomník ANC Fikile Mbalula uviedol, že strana bude rokovať so všetkými, aby zabezpečila Juhoafrickej republike stabilnú koalíciu.

ANC získal v parlamente 159 zo 400 kresiel, informovala BBC.

"Boli to najťažšie voľby v našich dejinách," povedal predseda volebnej komisie Mosotho Moepya. "Boli slobodné a spravodlivé," dodal. Zároveň stredajšie parlamentné voľby označil za "kľúčový moment v juhoafrickej histórii". Prvýkrát po 30 rokoch totiž stratila absolútnu väčšinu v parlamente pôvodná strana Nelsona Mandelu Africký národný kongres.

image

USA zaviedli sankcie voči stredoafrickým spoločnostiam napojeným na wagnerovcov

"Nemáme dôvod na oslavy," uviedol generálny tajomník ANC Mbalula na dnešnej tlačovej konferencii. Po sčítaní 99,95 percenta hlasov dosiahol ANC podľa volebnej komisie zisk 40,18 percenta, čo predstavuje stratu približne 17 percentných bodov v porovnaní s poslednými parlamentnými voľbami v roku 2019.

"Výsledky vysielajú jasný signál," povedal Mbalula. "Chceme uistiť obyvateľov Juhoafrickej republiky, že ich vypočujeme. Počúvame ich obavy, frustráciu a nespokojnosť," uviedol generálny tajomník ANC.

Africký národný kongres, ktorý aj napriek vysokým volebným stratám získal najviac hlasov a bude môcť obsadiť 159 kresiel zo 400, chce podľa Mbalulu teraz zostaviť stabilnú a efektívnu vládu, ktorá presadí zásadné ekonomické a sociálne reformy. Strana povedie v najbližších dňoch koaličné rozhovory s ďalšími stranami.

Volebná komisia uviedla, že stranou s druhým najvyšším počtom kresiel je opozičné Demokratické spojenectvo (DA) s 87 kreslami. A treťou najsilnejšou stranou sa stala novozaložená radikálna formácia Kópia národa (uMkhonto we Sizwe, MK; má rovnaký názov ako niekdajšia ozbrojená zložka ANC, ktorá pôsobila v rokoch 1961-1994) s počtom 58 kresiel.

Strany sa musia dohodnúť na podobe koalície počas najbližších 14 dní, uvádza agentúra Reuters.

image

Francúzsko chce budovať s Afrikou "vyvážené partnerstvá". O bývalé kolónie sa zaujíma aj Rusko a Čína

Mbalula tiež vyhlásil, že ANC nepodľahne tlaku ostatných strán, aby súčasný prezident Cyril Ramaphosa odstúpil. Ramaphosa bol niekdajším hlavným vyjednávačom Nelsona Mandelu o ukončení apartheidu.

Viaceré predvolebné odhady a médiá upozorňovali, že ANC by mohol prísť o parlamentnú väčšinu, pričom poukazovala na pokles podpory, ktorý strana zaznamenala v posledných rokoch.

Hoci je Juhoafrická republika považovaná za ekonomicky najvyspelejšiu africkú krajinu, potýka sa s veľkými nerovnosťami. Podľa Svetovej banky dosahuje v JAR miera nezamestnanosti 32 percent, čo je najviac na svete, a viac ako polovica Juhoafričanov žije v chudobe.

Milióny obyvateľov z radov chudobnej černošskej väčšiny majú podľa agentúry AP pocit, že ANC 30 rokov od konca apartheidu, ktorý brutálne utláčal černochov v prospech bielej menšiny, dostatočne nezlepšil ich život.

01 - Modified: 2024-10-01 18:00:00 - Feat.: - Title: V čom boli rakúske voľby prelomové 02 - Modified: 2024-10-01 14:57:09 - Feat.: - Title: Tuniský politik kandiduje na prezidenta z väzenia, odsúdili ho na 12 rokov 03 - Modified: 2024-10-01 13:48:25 - Feat.: - Title: Matúš Šutaj Eštok: Prečo ste nás volili? 04 - Modified: 2024-09-30 09:11:31 - Feat.: - Title: Nastupujúci japonský premiér Išiba chce predčasné voľby koncom októbra 05 - Modified: 2024-09-30 08:29:20 - Feat.: - Title: Voľby v Rakúsku: Napriek výhre najlepšie karty v rukách nemajú Slobodní, ale niekto iný, píšu médiá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. október 2024 15:20