Záplavami postihnutá oblasť pri rieke Paar po silných dažďoch na juhu Nemecka. FOTO: Reuters
StoryEditor

Na juhu Nemecka kolabuje kvôli povodniam doprava, pri záchrane ľudí prišiel o život hasič

02.06.2024, 13:42
Autor:
ČTKČTK

Na niektorých miestach počas jedného dňa spadlo také množstvo zrážok, koľko bežne naprší počas celého mesiaca.

Dobrovoľný hasič prišiel v noci na dnes o život pri zásahu na pomoc ľuďom zo zatopených miest v Bavorsku. Na svojej internetovej stránke o tom informuje Bavorský rozhlas. Záplavy na juhu Nemecka aj dnes spôsobujú komplikácie v železničnej, cestnej i riečnej doprave.

Na niektorých miestach počas jedného dňa spadlo také množstvo zrážok, koľko bežne naprší počas celého mesiaca.

Polícia uviedla, že 42-ročný dobrovoľný hasič spolu s ďalšími tromi záchranármi v mestečku Pfaffenhofen v člne vyrazili na pomoc ľuďom, ktorí kvôli povodni uviazli v bungalove. Čln sa ale prevrátil. Traja hasiči sa zachránili, jeden bol dnes nad ránom nájdený mŕtvy.

Evakuovali stovky ľudí 

V okolí Pfaffenhofenu v noci na dnes museli svoje domovy opustiť stovky ľudí, medzi nimi asi 140 seniorov z dvoch domov s opatrovateľskou službou, pretože v nich boli problémy s dodávkami prúdu. Záchranári ich rozviezli do nemocníc. Pre ostatných evakuovaných zriadili núdzové ubytovanie v telocvičniach.

V hornobavorskom Schrobenhausene podľa Bavorského rozhlasu je nezvestný človek, ktorý bol v pivnici svojho domu. Pre veľkú vodu sa k nemu nemôžu dostať záchranári.

V oblasti mestečka Baar-Ebenhausen sa pretrhli hrádze dvoch nádrží na rieke Paar, ktorá z juhu tečie do Dunaja. Úrady vyzvali ľudí, aby okamžite opustili prízemie svojich domov a vyšli do vyšších poschodí.

Komplikácie v doprave

V meste Schwäbisch Gmünd ležiacom asi 50 kilometrov východne od Stuttgartu v sobotu večer vykoľajil rýchlik ICE s 185 ľuďmi kvôli zosuvu pôdy. Nikomu z cestujúcich sa nič nestalo a v noci na dnes boli z vlaku evakuovaní.

Ľudia na juhu Nemecka musia počítať s rušením spojov na železnici a meškaním. Týka sa to napríklad trate z Mníchova cez Norimberg do Berlína alebo z Mníchova do švajčiarskeho Zürichu.

Polícia v oblasti Freisingu zrejme v oboch smeroch uzavrie diaľnicu A9 medzi Mníchovom a Norimbergom. Teraz je zaplavený smer na juh a je len otázkou času, kým voda zatopí aj smer na Norimberg, informoval Bavorský rozhlas.

Úrady v Bádensku-Württembersku kvôli vysokej hladine vody zastavili lodnú dopravu na hornom toku Rýna. Neďaleko Karlsruhe hladina rieky presiahla kritickú úroveň 7,5 metra, píše DPA.

Mnohé okresy vyhlásili stav katastrofy

Najvyšší stupeň varovania pred povodňami platí dnes na mnohých miestach v Bavorsku. Týka sa to najmä južných prítokov Dunaja. Veľká voda postupuje po tejto rieke a presúva sa zo Švábska do Hornej Falce a Dolného Bavorska.

Pre južné časti Nemecka meteorológovia predpovedajú trvalý dážď aj na dnešok, jeho intenzita už ale trochu poľavila. Aj tak by však ľudia mali počítať s tým, že prechodne sa môže situácia znovu zhoršiť. Počasie sa začne zlepšovať od utorka.

Mnohé bavorské okresy od piatkového večera vyhlásili stav katastrofy, aby úrady mohli dobre koordinovať záchranné akcie. Na mnohých miestach sa rieky dostali na úroveň storočnej vody. V Kissleggu na východe Bádenska-Württemberska napršalo za piatok 130 litrov vody na meter štvorcový, bežne tam je mesačný úhrn zrážok 118 litrov na meter štvorcový.

01 - Modified: 2024-07-01 11:58:55 - Feat.: - Title: Česko zasiahla silná búrka, v Zlínskom kraji bolo na uliciach meter vody 02 - Modified: 2024-06-30 15:52:01 - Feat.: - Title: Nemecká AfD je otvorená spolupráci s novovzniknutým zoskupením Patrioti pre Európu 03 - Modified: 2024-06-30 15:14:20 - Feat.: - Title: AfD zamietla navrhované obmedzenie kontaktov členov so zahraničím, najmä s Ruskom 04 - Modified: 2024-06-30 14:15:26 - Feat.: - Title: Člen nemeckej AfD pohrýzol do nohy demonštranta počas zjazdu strany v Essene, prípad rieši polícia 05 - Modified: 2024-06-30 11:42:06 - Feat.: - Title: Zamaskovaný muž vyliezol na strechu počas futbalového zápasu Nemcov s Dánmi, zadržala ho polícia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. júl 2024 10:32