Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Netanjahu: V Gaze nebude trvalé prímerie, kým nebudú zničené spôsobilosti Hamasu

01.06.2024, 15:12
Autor:
TASRTASR

Izrael podľa slov premiéra Benjamina Netanjahua bude naďalej trvať na splnení týchto podmienok pred zavedením trvalého prímeria.

V Pásme Gazy nebude trvalé prímerie, kým nebudú zničené vojenské a vládne spôsobilosti hnutia Hamas. Vyhlásil to v sobotu izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Netanjahu sa tak vyjadril po tom, ako v piatok prezident USA Joe Biden oznámil, že Izrael predložil palestínskemu militantnému hnutiu Hamas návrh na úplné prímerie v Pásme Gazy, ktoré zahŕňa stiahnutie izraelských vojsk a prepustenie rukojemníkov.

"Podmienky Izraela na ukončenie vojny sa nezmenili: zničenie vojenských a vládnych spôsobilostí Hamasu, oslobodenie všetkých rukojemníkov a zabezpečenie toho, aby Gaza už nepredstavovala hrozbu pre Izrael," povedal Netanjahu.

Izrael podľa jeho slov "bude naďalej trvať na splnení týchto podmienok pred zavedením trvalého prímeria". "Predstava, že Izrael bude súhlasiť s trvalým prímerím skôr, ako budú splnené tieto podmienky, je nezmyselná," dodal.

Izraelský návrh má podľa Bidena tri fázy, zahŕňa celkové prímerie, stiahnutie izraelských síl zo všetkých obývaných oblastí Pásma Gazy, prepustenie rukojemníkov a návrat pozostatkov mŕtvych rukojemníkov. Plán by podľa amerického prezidenta umožnil zvýšenie humanitárnej pomoci a do Pásma Gazy by každý deň prichádzalo 600 nákladných áut s pomocou.

Biden apeloval na Hamas, aby ponuku prijal. Zároveň vyzval izraelské vedenie, aby sa za dohodu postavilo aj napriek prípadnému tlaku. Zdôraznil, že túto príležitosť neslobodno premárniť, a vyslovil sa proti "nekonečnej vojne".      

Hnutie Hamas v piatok uviedlo, že Bidenom predstavený plán na dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy "hodnotí pozitívne".

01 - Modified: 2024-06-29 19:56:14 - Feat.: - Title: Desaťtisíce ľudí v Izraeli vyšli do ulíc na protest proti Netanjahuovi, blokujú dopravu 02 - Modified: 2024-06-29 19:12:56 - Feat.: - Title: Pred izraelskou ambasádou v Srbsku postrelili policajta, útočník je po smrti 03 - Modified: 2024-06-29 10:53:24 - Feat.: - Title: Irán varoval Izrael pred odvetou v prípade izraelského útoku na Libanon. Propagandu považuje za vojnu 04 - Modified: 2024-06-29 09:44:22 - Feat.: - Title: Mení Izrael postoj voči vojne na Ukrajine? Cez USA by mohol poskytnúť Kyjevu osem Patriotov 05 - Modified: 2024-06-29 06:25:50 - Feat.: - Title: Irán varoval Izrael, že agresia voči Libanonu povedie k "vyhladzovacej" vojne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. júl 2024 06:27