Prísediaci sudca Samuel Alito. FOTO: Reuters
StoryEditor

Člen najvyššieho súdu USA odmieta obmedziť svoje pôsobenie. Problémom je vlajka, ktorú má na dome

29.05.2024, 21:15
Autor:
ČTKČTK

Škandál vypukol v čase, keď najvyšší súd rozhoduje o dvoch prípadoch, ktoré s minulými voľbami a vpádom do washingtonského kapitolu súvisia.

Člen najvyššieho súdu Spojených štátov Samuel Alito dnes odmietol výzvy zákonodarcov, aby sa zdržal rozhodovania v prípadoch spojených s poslednými prezidentskými voľbami a následnými nepokojmi v sídle Kongresu.

Pod tlakom sa ocitol po správach denníka The New York Times, že pri dvoch jeho domoch v minulých rokoch vláli vlajky spojené so snahami o zvrátenie volieb roku 2020. Alito uvádza, že ich vyvesila jeho žena.

Volebné prípady

Škandál vypukol v čase, keď najvyšší súd rozhoduje o dvoch prípadoch, ktoré s minulými voľbami a vpádom do washingtonského kapitolu súvisia.

Jeden sa týka snahy exprezidenta Donalda Trumpa zmiesť zo stola federálnu obžalobu z nelegálnych zásahov do potvrdzovania volieb, druhý potom spôsobu, akým sú stíhaní mnohí účastníci nepokojov zo 6. januára 2021.

image

Donald Trump dnes vystúpi na výročnom stretnutí Národnej asociácie držiteľov zbraní

Sudcov Alita na neúčasť v týchto kauzách vyzvali viacerí zákonodarcovia Demokratickej strany vrátane predsedu právneho výboru Senátu Dicka Durbina. Výzvy začali prichádzať po tom, ako NYT pred dvoma týždňami prišiel so správou, že pri Alitovom dome vo Virgínii niekoľko dní po vpáde do Kapitolu vlála americká vlajka otočená hore nohami.

Tú pritom vtedy ako svoj symbol používali mnohí Trumpovi priaznivci, ktorí uverili jeho nepodloženému príbehu, že voľby roku 2020 boli zmanipulované.

Radikálne hnutie

Minulý týždeň potom ten istý denník informoval, že pri dovolenkovom sídle manželov Alitovcov bola v druhej polovici minulého roka vyvesená iná vlajka spojená so snahou Trumpovho tábora zvrátiť volebnú porážku. Na bielom pozadí na nej je ihličnatý strom a nad ním nápis An appeal to heaven, čiže "apel k nebu".

Vlajka má korene v čase americkej vojny za nezávislosť, v posledných rokoch si ju ale osvojilo radikálne náboženské hnutie označované ako "nová apoštolská reformácia", ktorého cieľom je dostať mocenské štruktúry pod vplyv preferovanej formy kresťanstva. Toto hnutie sa po voľbách roku 2020 angažovalo v snahe o zvrátenie výsledku a jeho vlajky boli 6. januára vidieť v dave pri sídle Kongresu.

Alito, ktorý patrí k najkonzervatívnejším členom najvyššieho súdu, dnes uviedol, že obe vlajky vyvesila jeho žena. Umiestnenie americkej vlajky obrátené hore nohami už predtým vysvetlil ako vyústenie sporu so susedmi, ten však podľa následných zistení NYT eskaloval až o mesiac neskôr. K vlajke so stromom zase Alito povedal, že nevedel o jej súvislosti s Trumpovými povolebnými snahami.

"Dva incidenty, na ktoré sa odvolávate, nespĺňajú podmienky na zdržanie sa" rozhodovania v daných prípadoch, odkázal sudca v liste adresovanom členom Kongresu.

O tom, či sú spôsobilí na posudzovanie tej či onej kauzy, si členovia najvyššieho súdu rozhodujú sami. Podobným výzvam ako Alito čelil v nedávnej dobe aj ďalší člen konzervatívnej väčšiny Clarence Thomas. V roku 2022 vyšlo najavo, že jeho manželka a konzervatívna aktivistka Virginia Thomasová, podporovala snahy o zvrátenie Trumpovej porážky.

01 - Modified: 2024-05-18 18:24:26 - Feat.: 1 - Title: Donald Trump dnes vystúpi na výročnom stretnutí Národnej asociácie držiteľov zbraní 02 - Modified: 2024-05-16 13:18:20 - Feat.: 1 - Title: Na politikov útočili aj v iných štátoch. Streľbou zabili holandského pravičiara či prezidenta Haiti 03 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: 1 - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok
01 - Modified: 2024-07-02 06:52:47 - Feat.: - Title: Venezuela a USA obnovia rokovania o sankciách, tvrdí Maduro 02 - Modified: 2024-07-01 20:47:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty očakávajú blízku spoluprácu s Francúzskom aj po výhre krajnej pravice 03 - Modified: 2024-07-01 16:30:00 - Feat.: - Title: Snaha o veľkú otočku v čínskej politike. Čo Peking sleduje vyslaním pánd do USA a Austrálie? 04 - Modified: 2024-07-01 15:55:24 - Feat.: - Title: Trump má imunitu voči viacerým obvineniam, rozhodol súd. Exprezident hovorí o veľkom víťazstve 05 - Modified: 2024-07-01 15:03:22 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA vrátil otázku Trumpovej imunity nižšiemu súdu, proces ďalej viazne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. júl 2024 12:39