Izraelský tank. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelské tanky vošli do centra mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, píše Reuters

28.05.2024, 11:06
28.05.2024, 11:50
Autor:
ČTKČTK

Armáda doteraz tvrdila, že nejde o rozsiahlu akciu, ale o operácie v okrajových častiach oblasti.

Izraelské tanky dnes vošli do centra mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, informuje agentúra Reuters s odkazom na svedkov z miesta. Izraelská armáda sa k tomu zatiaľ nevyjadrila, podľa Reuters vydá vyhlásenie k situácii v oblasti neskôr.

Palestínčania utekajú z Rafahu

Izraelská armáda začala pozemnú operáciu v Rafahu pred troma týždňami napriek tomu, že ju od toho odrádzalo mnoho krajín vrátane Spojených štátov kvôli veľkému počtu civilistov v tejto oblasti. Armáda doteraz tvrdila, že nejde o rozsiahlu akciu, ale o "obmedzenú" operáciu.

Do Rafahu a jeho okolia utiekol pred masívnym izraelským bombardovaním a pozemnými bojmi od vlaňajšieho októbra, keď začala vojna v Gaze, vyše milión Palestínčanov. Deň pred začatím operácie v Rafahu izraelská armáda vyzvala civilistov vo východnej časti tejto oblasti, aby sa evakuovali k pobrežiu.

image

Z Rafahu za tri týždne utieklo asi milión Palestínčanov, hovorí OSN

Postupne evakuačné výzvy rozširovala na ďalšie časti Rafahu. Dnes oznámil Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA), že oblasť opustilo zhruba milión Palestínčanov.

Izraelská armáda posiela Palestínčanov do oblasti pri pobreží, ktorú označuje za "bezpečnú humanitárnu zónu".

Podľa humanitárnych organizácií však ani tam nie je bezpečne, oblasť navyše nemá takmer žiadnu infraštruktúru a Palestínčania, z ktorých väčšina sa od októbra premiestňovala už niekoľkokrát, tam prežívajú v stanoch v katastrofálnych humanitárnych podmienkach.

Uzavretý priechod

Izrael oblasť Rafahu už skôr počas tejto vojny, ktorú začalo teroristickým útokom na Izrael hnutie Hamas, ostreľoval. V noci zo 6. na 7. mája tam začal pozemnú operáciu, ktorú vláda označila za "obmedzenú".

Medzi prvými krokmi obsadila izraelská armáda aj prechod Rafah na hranicu s Egyptom, ktorým sa do Gazy dostávalo najviac humanitárnej pomoci.

image

Palestínčania prežívajú v katastrofálnych podmienkach. Stanové tábory sú plné odpadkov, chýba aj čistá voda

Priechod je odvtedy uzavretý, Egypt po jeho obsadení izraelskou armádou odmietol spolupracovať s Izraelom na jeho fungovaní. V pondelok pri priechode zrejme pri strete medzi izraelskou a egyptskou armádou zomrel egyptský vojak.

Izraelská vláda akciu v Rafahu zdôvodnila pred troma týždňami tým, že sa tam skrývajú posledné väčšie jednotky Hamasu a že bez operácie v tejto oblasti nemožno Hamas poraziť.

Začiatkom tohto mesiaca však znovu začali boje aj na severe a v centrálnej časti Pásma Gazy v oblastiach, o ktorých armáda predtým tvrdila, že ich má už z väčšej časti pod kontrolou.

 

 

01 - Modified: 2024-06-24 12:50:13 - Feat.: - Title: Šéf úradu OSN pre palestínskych utečencov varuje pred jeho možným rozpustením 02 - Modified: 2024-06-24 08:39:59 - Feat.: - Title: Zneškodnili sme kľúčovú postavu zbrojenia Hamasu, uviedla izraelská armáda 03 - Modified: 2024-06-23 21:48:40 - Feat.: - Title: Intenzívne boje s Hamasom sa končia, vojna v Gaze však nie, povedal izraelský premiér 04 - Modified: 2024-06-23 09:03:35 - Feat.: - Title: Tisíce proiránskych bojovníkov ponúka Hizballáhu pomoc v boji proti Izraelu 05 - Modified: 2024-06-22 21:54:14 - Feat.: - Title: Na protivládnom proteste v Tel Avive sa zišli desaťtisíce ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. jún 2024 17:51