Palestínčania utekajú z Rafahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Z Rafahu za tri týždne utieklo asi milión Palestínčanov, hovorí OSN

28.05.2024, 10:48
28.05.2024, 11:21
Autor:
ČTKČTK

Obyvatelia sú vystavení bombardovaniu, nedostatku potravín a nevhodným životným podmienkam.

Pred izraelskou vojenskou ofenzívou v meste Rafah na juhu Pásma Gazy za posledné tri týždne utieklo už zhruba milión Palestínčanov, oznámil dnes Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA).

Tanky v centre mesta

V skoršej bilancii úrad uvádzal, že z mesta odišlo asi 800-tisíc ľudí. Úrad upozornil, že pre evakuovaných ľudí už nie je nikde bezpečne, sú vystavení bombardovaniu, nedostatku potravín a vody a nevhodným životným podmienkam.

Zabezpečovanie humanitárnej pomoci a ochrany je už takmer nemožné, dodala táto agentúra OSN na sieti X.

Do Rafahu, ktorý sa rozkladá na juhu Pásmy Gazy pri hraniciach s Egyptom, za sedem mesiacov vojny Izraela proti palestínskemu hnutiu Hamas utiekol pred bojmi v iných častiach tejto pobrežnej enklávy viac ako milión Palestínčanov.

image

Izraelské tanky vošli do centra mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, píše Reuters

Izraelská armáda 6. mája vyzvala asi 150-tisíc civilistov vo východnej časti mesta na odchod do "rozšírenej humanitárnej zóny" vzdialenej asi 20 kilometrov, než tu začala podľa svojich slov "obmedzenú" pozemnú operáciu s cieľom zničiť zostávajúce zástavy a infraštruktúru Hamasu.

Podľa svedkov agentúry Reuters sa však izraelské tanky dnes pohybovali až v centre mesta. Armáda už pred týždňom uviedla, že z celého Rafahu sa od zahájenia akcie evakuovalo približne 950-tisíc ľudí.

Samotní Palestínčania sa podľa agentúry Reuters sťažujú, že sú vystavení izraelským útokom, kamkoľvek sa pohnú, a že v posledných mesiacoch opakovane utekajú v rámci tohto izolovaného územia z miesta na miesto.

Medzinárodná kritika

Pri poslednom vážnom incidente v nedeľu večer izraelské vzdušné údery proti členom Hamasu v utečeneckom tábore v západnej časti Rafahu, predtým označenej za humanitárnu zónu, zrejme spôsobili rozsiahly požiar v stanovom meste, ktorý pripravil o život 45 ľudí a ďalších asi 250 zranil.

Udalosť, ktorú izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil za "tragickú nehodu" a ktorá sa doteraz vyšetruje, vyvolala pobúrené reakcie humanitárnych organizácií a vlnu medzinárodnej kritiky.

Izrael pokračuje vo vojenských operáciách v Rafahu napriek piatkovému rozhodnutiu Medzinárodného súdneho dvora v Haagu, ktorý mu nariadil zastaviť v tejto oblasti vojenskú ofenzívu.

image

Palestínčania prežívajú v katastrofálnych podmienkach. Stanové tábory sú plné odpadkov, chýba aj čistá voda

Izraelská vláda však tvrdí, že Rafah je poslednou baštou Hamasu v Pásme Gazy, bez jeho dobytia nemôže vojnu vyhrať a "žiadna sila na svete" v tom nemôže Izraelu zabrániť.

Izrael začal bombardovanie a koncom októbra aj pozemnú ofenzívu v Pásme Gazy po teroristickom útoku vedenom Hamasom na pohraničnej obce 7. októbra, pri ktorom radikáli zabili 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a zajali vyše 250 rukojemníkov.

Podľa palestínskych úradov ovládaných Hamasom odvtedy prišlo o život v dôsledku vzdušných úderov i pozemných bojov vyše 36-tisíc Palestínčanov.

Údaje nerozlišujú medzi zabitými civilistami a bojovníkmi, ktorých izraelská armáda podľa posledného Netanjahuovho vyjadrenia zabila okolo 14-tisíc. Vojna tiež v Pásme Gazy spôsobila humanitárnu krízu a stovky tisíc ľudí sa podľa úradov OSN ocitli na pokraji hladomoru.

 

01 - Modified: 2024-07-04 17:29:42 - Feat.: - Title: Izrael schválil plány na výstavbu 5300 nových domov na okupovanom Západnom brehu 02 - Modified: 2024-07-03 22:11:04 - Feat.: - Title: Izrael skúma reakciu Hamasu na návrh prímeria v Gaze. Snahy doteraz viazli 03 - Modified: 2024-06-30 19:32:57 - Feat.: - Title: Izraelské sily prenikli ďalej do Šudžája a do Rafahu, zabili šesť ľudí 04 - Modified: 2024-06-27 19:46:47 - Feat.: - Title: Z Gazy previezli do Egypta prvých chorých a zranených od 7. mája, išlo o 68 detí 05 - Modified: 2024-06-27 19:09:30 - Feat.: - Title: Hamas bude v Pásme Gazy podľa šéfa izraelského letectva čoskoro porazený, je pripravený čeliť Hizballáhu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. júl 2024 09:27