Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Fínsko kvôli prílevu migrantov z Ruska chystá osobitný zákon, aby mohli žiadosti odmietať

19.05.2024, 15:47
Autor:
ČTKČTK

Fínsko vlani uzavrelo svoju hranicu s Ruskom, aby zastavilo rastúci počet prichádzajúcich utečencov z krajín, ako sú Sýria a Somálsko, a obvinilo Moskvu z podnecovania migrácie do Fínska a Európskej únie.

Fínsko na budúci týždeň predloží návrh zákona, ktorý by umožnil pohraničníkom odmietať žiadateľov o azyl pokúšajúcich sa vstúpiť do krajiny z Ruska, uviedol dnes predseda fínskej vlády Petteri Orpo. Predloha by mohla znamenať, že Helsinki načas budú porušovať svoje medzinárodné záväzky, napísala k tomu agentúra Reuters.

Fínsko vlani uzavrelo svoju hranicu s Ruskom, aby zastavilo rastúci počet prichádzajúcich utečencov z krajín, ako sú Sýria a Somálsko, a obvinilo Moskvu z podnecovania migrácie do Fínska a Európskej únie. Kremeľ to popiera. Fínsko vlani nahnevalo Rusko tým, že v reakcii na inváziu ruských vojsk na Ukrajinu opustilo svoju dlhodobú vojenskú neutralitu a vstúpilo do Severoatlantickej aliancie. Takisto podpísalo bilaterálny obranný pakt so Spojenými štátmi.

Vracanie migrantov

Návrh zákona, ktorý plánuje predložiť pravicová vládna koalícia, uznáva, že vracanie migrantov späť do Ruska bez spracovania ich žiadostí o azyl by bolo v rozpore s medzinárodnými záväzkami Fínska v oblasti ľudských práv, ale dodáva, že jeho použitie bude dočasné a obmedzené.

Premiér Orpo uviedol, že návrh bude na budúci týždeň predložený parlamentu, kde ho posúdi ústavný výbor. Na schválenie bude potrebovať päť šestin hlasov zákonodarcov, čo je vysoká laťka potrebná pre ústavné záležitosti. Úspech tak nie je istý.

"Vzhľadom na to, že tento jav je v rukách Ruska - kto, odkiaľ a kedy prichádza na fínsku hranicu - nemôžeme to dovoliť. Musíme preto našu legislatívu rozšíriť, "povedal novinárom Orpo.

image

Rýchla reakcia je kľúčová. Fínsko chce mať možnosť povolať na hranicu s Ruskom rezervistov

Odkedy Fínsko uzavrelo svoje pozemné priechody, tento rok prekročilo "zelenú" hranicu z Ruska menej ako 40 migrantov, zatiaľ čo vlani cez priechody dorazilo asi 1300, ukazujú údaje pohraničnej stráže.

Otvorenie hraníc

Jedno železničné priecestie zostáva otvorené, ale len pre nákladnú dopravu. Fínski predstavitelia tvrdia, že nový zákon je stále potrebný, pretože migranti by mohli začať znovu prichádzať hneď, ako teplejšie počasie uľahčí cestovanie.

"V Rusku sú stále tisíce ľudí... ktorí čakajú na príležitosť dosiahnuť fínsku hranicu," povedal Orpo s odvolaním sa na správy tajných služieb.

Fínsko zdieľa 1340 kilometrov dlhú hranicu s Ruskom. Návrh zákona by pohraničným orgánom umožnil vrátiť späť žiadateľov o azyl, ktorí prejdú hranicu z Ruska, či už s použitím násilia alebo bez neho. Netýkalo by sa to však detí a zdravotne postihnutých osôb, ktorých žiadosti o azyl by Fínsko naďalej akceptovalo.

Najväčšia fínska opozičná skupina, sociálni demokrati, kontaktovaná Reuters 3. mája, uviedla, že sa nezaviaže k podpore návrhu zákona, kým parlament neprerokuje konečnú verziu. Fínska ombudsmanka Kristina Stenmanová uviedla, že by bolo alarmujúce, keby Fínsko odmietlo prijímať žiadosti o azyl od ľudí prichádzajúcich na jeho hranice.

01 - Modified: 2024-05-15 16:36:24 - Feat.: 1 - Title: Rýchla reakcia je kľúčová. Fínsko chce mať možnosť povolať na hranicu s Ruskom rezervistov 02 - Modified: 2024-05-10 04:39:32 - Feat.: 1 - Title: Izrael sa kvalifikoval do finále piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie 03 - Modified: 2024-05-04 18:15:43 - Feat.: 1 - Title: Estónsku rastie sebavedomie. Hovorí o blokáde proti Rusku v Baltskom mori
01 - Modified: 2024-09-19 20:29:58 - Feat.: - Title: V Rusku zrušili 4000 rozhodnutí o rehabilitovaní obetí represií, boli medzi nimi príslušníci Wehrmachtu 02 - Modified: 2024-09-19 20:00:23 - Feat.: - Title: Rusko presunulo do Kurskej oblasti približne 40-tisíc vojakov, uviedol Zelenskyj. Tí dobyli dve nové dediny 03 - Modified: 2024-09-19 16:55:56 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil premenovanie 327 miest s ruskými a sovietskymi názvami 04 - Modified: 2024-09-19 16:00:48 - Feat.: - Title: Muža najbohatšej Rusky po prestrelke zatkli a obvinili z vraždy, spôsobili ju nezhody vo vedení spoločnosti 05 - Modified: 2024-09-19 13:19:34 - Feat.: - Title: Rusko získalo v Kurskej oblasti späť dve obce, tvrdí čečenský veliteľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 22:35