Demonštranti sa zhromažďujú na podporu Palestínčanov v Gaze na Kalifornskej univerzite v Los Angeles. FOTO: Reuters
StoryEditor

Študenti v Írsku a Švajčiarsku sa pripojili k protestnej vlne na podporu Palestínčanov

04.05.2024, 19:12
Autor:
ČTKČTK

Podobne ako študenti v USA požadujú aj protestujúci z Trinity College, aby najstaršia írska univerzita prerušila styky s izraelskými univerzitami a zbavila sa investícií do všetkých spoločností, ktoré majú väzby na Izrael.

Študenti írskej prestížnej univerzity Trinity College v Dubline, ktorí protestujú proti izraelskej vojne v Pásme Gazy, postavili tábor, kvôli ktorému dnes univerzita obmedzila prístup do areálu a uzavrela výstavu Book of Kells, jednu z najväčších turistických atrakcií Írska.

Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej aj študenti na univerzite vo švajčiarskom Lausanne obsadili školu a pripojili sa tak k vlne demonštrácií, ktorá sa šíri na vysokých školách v Spojených štátoch.

Tábor v Írsku bol postavený v piatok večer po tom, ako študentská únia oznámila, že jej univerzita uložila pokutu 214-tisíc eur za finančné straty vzniknuté v posledných mesiacoch kvôli protestom, ktoré sa netýkali výlučne vojny v Gaze.

image

Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády

Prezident študentskej únie László Molnárfi zverejnil na sociálnej sieti X fotografiu lavičiek naskladaných pred vchodom do budovy, v ktorej sa nachádza výstava starobylých rukopisov Book of Kells pomenovaná po hlavnej atrakcii, iluminovanom rukopise, ktorý vytvorili keltskí mnísi okolo roku 800 nášho letopočtu.

Uviedol, že výstava je teraz uzavretá na dobu neurčitú. Na svojom profile tiež zverejnil množstvo snímok tábora.

Univerzita uviedla, že v záujme zabezpečenia bezpečnosti obmedzila prístup do areálu pre študentov, zamestnancov a obyvateľov. Výstava Book of Kells je podľa jej vyjadrenia dnes uzavretá.

Podobne ako študenti v USA požadujú aj protestujúci z Trinity College, aby najstaršia írska univerzita prerušila styky s izraelskými univerzitami a zbavila sa investícií do všetkých spoločností, ktoré majú väzby na Izrael. Okrem USA a Írska sa podobné protesty konajú aj v Austrálii a Kanade.

Šéfka univerzity v Dubline Linda Doyleová minulý týždeň vo vyhlásení uviedla, že Trinity College preskúma svoje investície do portfólia spoločností. Rozhodnutie o spolupráci s izraelskými inštitúciami podľa nej závisí od jednotlivých akademikov.

Írsko je dlhodobo zástancom práv Palestínčanov. Vláda sa zaviazala, že Palestínu čoskoro formálne uzná ako štát.

image

Polícia vyviedla desiatky protestujúcich študentov z parížskej univerzity

Podľa úradov v Pásme Gazy bolo pri sedemmesačnej vojne zabitých viac ako 34 600 Palestínčanov. Konflikt vypukol 7. októbra, keď bojovníci Hamasu zaútočili na Izrael, zabili 1200 ľudí a uniesli 250 ďalších, z ktorých zhruba 130 podľa izraelských údajov zostáva v zajatí v Gaze.

V Lausanne dnes obsadila asi stovka študentov budovu univerzity, aby tak podporila požiadavky zahŕňajúce ukončenie vedeckej spolupráce s Izraelom.

"Palestínčania zomierajú už viac ako 200 dní, ale nikto nás nepočuje," povedal jeden z protestujúcich švajčiarskej televízii."Teraz existuje celosvetové hnutie, ktoré má prinútiť vlády k akcii, ale nedeje sa tak. Preto chceme, aby sa teraz zapojili univerzity," dodal. Univerzita uviedla, že okupácia môže pokračovať až do pondelka, ak nenaruší prácu v kampuse.

01 - Modified: 2024-05-17 13:35:25 - Feat.: - Title: Španielsko neuzná palestínsky štát 21. mája, ale stane sa tak v nasledujúcich dňoch, povedal Sánchez 02 - Modified: 2024-05-16 20:11:27 - Feat.: - Title: Operácia v Rafahu je rozhodujúca v boji proti palestínskym militantom, tvrdí Netanjahu 03 - Modified: 2024-05-16 14:44:38 - Feat.: - Title: Belgicko, Británia a Írsko chcú prepájať svoje veterné parky v Severnom mori 04 - Modified: 2024-05-16 06:20:29 - Feat.: - Title: Švajčiarska mierová konferencia o Ukrajine bez Ruska bude podľa Kremľa zbytočná. V hre je aj účasť Číny 05 - Modified: 2024-05-15 17:53:59 - Feat.: - Title: Čína nepotvrdila účasť na konferencii o Ukrajine, povedala švajčiarska prezidentka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 11:51