Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Erdogan: Zastavenie obchodu s Izraelom má pomôcť k prímeriu v Gaze. Antisemitský diktátor, reaguje Izrael

03.05.2024, 20:46
Autor:
TASRTASR

Izreaelský minister hospodárstva povedal, že od OECD očakáva prijatie krokov voči Ankare za Erdoganove "pomýlené rozhodnutie, ktoré poškodzuje celú európsku ekonomiku".

Pozastavenie obchodu s Izraelom zo strany Turecka má prinútiť Izrael k prímeriu v Pásme Gazy a k zvýšeniu dodávok humanitárnej pomoci. Vyhlásil to v piatok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, informuje agentúra AFP.

"Prijali sme isté opatrenia, aby sme prinútili Izrael súhlasiť s prímerím a zvýšiť objem humanitárnej pomoci vstupujúcej (do Pásma Gazy)," povedal Erdogan skupine podnikateľov v Istanbule.

Izraelská vláda v piatok v reakcii podala sťažnosť proti Turecku u Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD).

Antisemitský diktátor, reaguje Izrael

Izraelský minister hospodárstva Nir Barkat v príspevku na sociálnej sieti X označil tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana za "antisemitského diktátora", ktorý porušuje medzinárodné námorné právo a prostredníctvom obchodného bojkotu narúša globálne dodávateľské reťazce.

V súvislosti s podanou sťažnosťou Barkat povedal, že od OECD očakáva prijatie krokov voči Ankare za Erdoganove "pomýlené rozhodnutie, ktoré poškodzuje celú európsku ekonomiku".

Turecko oznámilo pozastavenie obchodu s Izraelom vo štvrtok. Ide o ďalší signál zhoršenia vzťahov medzi týmito dvoma krajinami, konštatuje AFP.

Turecko je jednou z mála moslimských krajín, ktoré uznávajú štát Izrael. Už v apríli oznámilo, že obmedzuje vývoz tovaru do Izraela. Toto obmedzenie sa vzťahuje na 54 komodít od železa a ocele až po letecké palivo.

Urobili sme správnu vec, hovorí Erdogan

"Nesnažíme sa vyvolať nepriateľstvá alebo konflikty v našom regióne. Nechceme tu vidieť konflikt, krv a slzy... Vieme, že teraz sme urobili správnu vec," povedal turecký prezident.

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac uviedol, že  Turecko blokádou prístavov pre izraelský dovoz a vývoz porušuje vzájomné dohody. 

Vojna v Pásme Gazy vypukla po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023, pri ktorom militanti zabili asi 1200 ľudí. Izrael na útok reagoval rozsiahlymi náletmi a neskôr aj pozemnou ofenzívou. Zároveň čelí medzinárodnej kritike za vysoký počet civilných obetí a katastrofálnu humanitárnu situáciu v Gaze. Podľa palestínskych úradov si vojna v Gaze vyžiadala viac než 34.600 obetí na životoch.

01 - Modified: 2024-05-17 19:53:12 - Feat.: - Title: Spoločnosť Turkish Airlines obnovuje pravidelné lety do Kábulu 02 - Modified: 2024-05-17 16:42:00 - Feat.: - Title: Izraelská armáda počas operácie v Pásme Gazy našla telá troch rukojemníkov 03 - Modified: 2024-05-17 12:27:10 - Feat.: - Title: Izrael útočil na oblasti na juhu Libanonu 04 - Modified: 2024-05-17 12:00:18 - Feat.: - Title: Gentská univerzita prerušila väzby s troma izraelskými inštitúciami 05 - Modified: 2024-05-17 11:23:05 - Feat.: - Title: Vojna v Gaze je tragická, nejde však o genocídu, reagoval Izrael na obvinenia v Haagu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 06:28