Palestínčania kontrolujú miesto izraelského útoku na dom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu

25.04.2024, 20:49
Autor:
ČTKČTK

Egypt má osobitný záujem na dosiahnutí dohody o prímerí okrem iného aj preto, že by zastavila prípravy na pozemnú ofenzívu izraelskej armády do Rafáhu, mesta na juhu Pásma Gazy pri egyptských hraniciach.

Izraelskí vyjednávači sa v piatok stretnú s delegáciou egyptských sprostredkovateľov, ktorá pricestuje do Izraela, aby obnovili sprostredkované rokovania medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas o dohode o prímerí vo vojne v Pásme Gazy a o prepustení izraelských rukojemníkov.

Podľa vysokopostavených izraelských predstaviteľov to dnes schválil vojnový kabinet, uviedol denník Haarec na svojom webe. Rozhovory niekoľko posledných týždňov viaznu.

Pozemná ofenzíva

Egypt má osobitný záujem na dosiahnutí dohody o prímerí okrem iného aj preto, že by zastavila prípravy na pozemnú ofenzívu izraelskej armády do Rafáhu, mesta na juhu Pásma Gazy pri egyptských hraniciach, kde sa pred bojom skrýva na 1,4 milióna ľudí, poznamenal Haarec.

Káhira sa obáva, že invázia do Rafáhu by mohla viesť k prelomeniu hraníc a exodu týchto obyvateľov na Sinajský polostrov. Podľa Egypta by takýto vývoj ohrozil nielen jeho vlastnú národnú bezpečnosť, ale aj dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. O chystanej operácii v Rafáhu podľa médií v stredu v Káhire rokovali so svojimi egyptskými náprotivkami šéfovia izraelskej tajnej služby a armády.

image

"Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah

Palestínsky veľvyslanec v Káhire dnes agentúre AFP povedal, že od 7. októbra, keď v dôsledku teroristického útoku Hamasu na južný Izrael vypukla vojna v Pásme Gazy, utieklo do Egypta z tohto izolovaného územia 80-tisíc až 100-tisíc Palestínčanov.

Agentúra Reuters potom dnes s odvolaním sa na dva egyptské zdroje z bezpečnostných kruhov uviedla, že Egypt požiadal o ďalšie rokovania s Izraelom v nadväznosti na stredajšie osobné aj virtuálne stretnutia medzi egyptskými, izraelskými a americkými predstaviteľmi v snahe nájsť možné ústupky a prelomiť patovú situáciu vo vyjednávaní o prímerí a prepustenie rukojemníkov. Podľa zdrojov Reuters by sa však schôdzka tímov egyptských a izraelských vyjednávačov mala uskutočniť v Káhire.

Umožnenie návratu utečencom

Egypt sa domnieva, že Izrael už prejavil väčšiu ochotu umožniť utečencom zo severu Pásma Gazy návrat späť, a to spôsobom, ktorý by obmedzil bezpečnostné kontroly pre tých, ktorí nie sú podozriví z militantnej činnosti, dodali zdroje Reuters. Možnosť neobmedzeného návratu civilistov do severnej časti pásma a požiadavka Hamasu na stiahnutie alebo premiestnenie izraelských síl sú trvalými bodmi sváru vo vyjednávaní.

image

Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie

Spojené štáty a ďalších 17 krajín dnes Hamas spoločne vyzvali, aby prepustením všetkých rukojemníkov otvoril cestu k ukončeniu krízy v Pásme Gazy. Hamas odvetil, že sa medzinárodnému tlaku nemieni podvoliť a že jeho podmienkou pre prepustenie zajatcov zo 7. októbra zostáva trvalé stiahnutie izraelských síl z palestínskeho územia.

Ozbrojenci Hamasu a jeho spojencov pri októbrovom útoku pozabíjali v izraelskom pohraničí takmer 1200 ľudí a ďalších 253 osôb odvliekli do Pásma Gazy.

Pri prvom a doteraz jedinom pokoji zbraní na konci novembra Hamas prepustil vyše stovku z nich, väčšinou výmenou za palestínskych väzňov. Počas odvetnej izraelskej ofenzívy prišlo od októbra podľa úradov ovládaných Hamásom o život vyše 34 300 Palestínčanov, tento údaj však zahŕňa aj zabitých bojovníkov.

01 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: 1 - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 02 - Modified: 2024-04-18 15:09:15 - Feat.: 1 - Title: Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie 03 - Modified: 2024-04-14 15:16:25 - Feat.: 0 - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Západu trvalo dlho, kým prehliadol zámery Hitlera. Podobné je to dnes s Hamasom 04 - Modified: 2024-04-12 17:45:12 - Feat.: 1 - Title: Prvé humanitárne kamióny vstúpili na sever Pásma Gazy cez nový priechod
01 - Modified: 2024-05-04 09:35:24 - Feat.: - Title: Kongresmani žiadajú od Bidena väčší tlak na Izrael pri humanitárnej pomoci 02 - Modified: 2024-05-03 18:47:11 - Feat.: - Title: Erdogan: Zastavenie obchodu s Izraelom má pomôcť k prímeriu v Gaze. Antisemitský diktátor, reaguje Izrael 03 - Modified: 2024-05-03 09:49:19 - Feat.: - Title: Turecko tvrdí, že obchod s Izraelom obnoví až v prípade trvalého prímeria v Gaze 04 - Modified: 2024-05-03 09:39:37 - Feat.: - Title: Izrael hlási úmrtie ďalšieho rukojemníka zadržiavaného v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-05-02 21:25:43 - Feat.: - Title: UNESCO udelila cenu za slobodu tlače palestínskym novinárom v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 14:56