FOTO: Reuters
StoryEditor

V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné

24.04.2024, 11:04
Autor:
ČTKČTK

Nemenovaný zdroj z ukrajinskej vlády sa posťažoval, že producenti zbraní chcú investovať do dronov, ale nikto sa nehrnie napríklad do produkcie granátov.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v tejto krajine vznikli stovky firiem vyrábajúcich zbrane a vojenskú techniku. Mnohé z nich však majú problémy s financovaním produkcie a obávajú sa, že sa môžu stať terčom silnejúcich ruských raketových útokov.

Ich majitelia hovoria, že do podnikov investujú vlastné peniaze, aby prežili, a na vlastné náklady presúvajú výrobu, aby ich nevypátrali Rusi. Na vládu naliehajú, aby zakročila proti podľa nich prebujnenej byrokracii, ktorá sprevádza štátne nákupy zbraní, napísala agentúra Reuters.

Niektorí z týchto podnikateľov by tiež chceli získať povolenie na vývoz, pretože tvrdia, že vláda nie je schopná kúpiť všetko, čo vyrobia. Podľa ministra pre strategický priemysel Oleksandra Kamyšina je ukrajinský zbrojný priemysel v súčasnosti schopný vyrobiť zbrane a techniku v hodnote 18 až 20 miliárd dolárov ročne.

image

Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?

Problém s byrokraciou

Pripustil, že ukrajinská vláda, ktorá zápasí s nedostatkom peňazí, zvládne kúpiť len tretinu tohto objemu. Spojenci pritom od začiatku vojny Ukrajine poskytli vojenskú pomoc za 120 miliárd dolárov, väčšinou išlo o techniku, skôr než o peniaze.

"Vedieme najväčší boj za poslednú generáciu... Keď sa pozriete napríklad na delostrelecké granáty kalibru NATO, je výrobná kapacita Spojených štátov a EÚ dohromady nižšia, než koľko my potrebujeme," povedal Kamyšin.

Mnoho z ukrajinských veľkých štátnych zbrojoviek sa dostalo do problémov po rozpade Sovietskeho zväzu a súčasná vojna spustila oživenie v súkromnom zbrojárskom sektore. Podľa ministerstva pre strategický priemysel je súkromných firiem teraz asi 400 a štátnych stovka. Tie štátne však stále majú najväčšiu výrobnú kapacitu.

V snahe riešiť nedostatok peňazí sa Ukrajina obracia na svojich zahraničných partnerov, aby financovali výrobu priamo v jej zbrojnom priemysle. Ako prvú túto výzvu vypočulo Dánsko, keď Kyjevu tento mesiac prisľúbilo poskytnúť 28,5 milióna dolárov.

Niektorí ukrajinskí výrobcovia hovoria, že majú problémy získavať peniaze a že im život komplikujú postupy pre štátne zákazky, ktoré sú podľa nich pomalé a ťažkopádne. "Prvé nebezpečenstvo, s ktorými sa výrobcovia stretávajú, je byrokracia v armáde a systém zákaziek," hovorí výkonný riaditeľ firmy Ukrajinska Bronetechnika Vladyslav Belbas.

Spoločnosť je jedným z nemnohých ukrajinských výrobcov obrnených vozidiel alebo delostreleckých granátov. Podľa Belbasa ministerstvo obrany robí objednávky vždy len na aktuálny rok, čo firme znemožňuje dlhodobo plánovať.

image

Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup

Hľadajú financie

Štyri podniky vyrábajúce rôzne druhy zbraní hovoria o nasledujúcich problémoch: musia čakať celé mesiace, kým sa dozvedia, či štát má o nákup ich tovaru záujem, rôzne oddelenia ministerstva obrany a armáda si ich prehadzujú medzi sebou a nemajú istotu ohľadom zákaziek do budúcnosti, kvôli čomu nemôžu plánovať výrobu.

Ministerstvo obrany sa priamo k týmto výhradám nevyjadrilo. V minulosti uviedlo, že vytvára "novú architektúru" pre nákupy vojenskej techniky a tento rok vymenovalo nového šéfa agentúry zodpovednej za nákup zbraní.

Za súkromnými investíciami stoja hlavne ukrajinskí podnikatelia, ktorí hovoria, že ich k tomu skôr než zisk motivuje vlastenectvo. Nemenovaný zdroj z ukrajinskej vlády, ktorý vzhľadom na citlivosť témy hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, podotkol, že súkromné investície nie sú rovnomerne rozprestreté naprieč odvetvím.

"Všetci chcú investovať do sexi záležitostí, ako sú drony, ale nikomu sa nechce ísť do niečoho ťažkého, ako sú (delostrelecké) granáty," uviedol.

Jedným zo spôsobov, ako získať peniaze, je udeliť firmám licencie na export zbraní, ktoré sa im nedarí predať kvôli nedostatku financií v ukrajinskej štátnej pokladni. Tri spoločnosti uviedli, že by radi vývozné licencie získali za podmienky, že výrobca má kapacity, ktoré ukrajinský štát nevyužíva. Podľa Kamyšina to však nie je možné.

"Je v poriadku, že výrobcovia (po štáte) chcú, aby využil ich kapacity na maximum alebo im umožnil vyvážať ... ale taká pozícia nemá politickú podporu, takže sa snažíme nájsť financie pre naše podniky tak, aby všetka produkcia zostala na Ukrajine, " povedal minister.

image

Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku

Nebezpečná práca

Vyrábať zbrane v krajine, ktorá je vo vojne, je nebezpečné. Pri návšteve továrne Bronetechniky jej vedúci, ktorý sa predstavil ako Ruslan, súhlasil s rozhovorom s novinármi pod podmienkou, že neukážu jeho tvár, aby sa nestal cieľom pre ruské tajné služby. Prevádzka v továrni, ktorá zamestnáva asi stovku ľudí, bola práve utlmovaná kvôli sťahovaniu na iné miesto.

Podľa Ruslana sú potrebné väčšie priestory, kam by sa zmestilo viac zamestnancov, a je tiež nutné sa presunúť do inej lokality, aby bolo pre Rusov ťažšie továreň nájsť. Niektorí výrobcovia zbraní prevádzky sťahujú z bezpečnostných dôvodov každé tri mesiace.

"Z tých zbrojoviek, s ktorými som v kontakte, ani jedna nedostala kvôli sťahovaniu kompenzácie od štátu," povedal Belbas.

Ďalšiu komplikáciu predstavujú pre výrobcov zbraní a vojenskej techniky odstávky v dodávkach prúdu spôsobené ruskými útokmi na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

"V období 2022-2023 sme nemali elektrinu počas dvoch tretín našej prevádzkovej doby - v takých podmienkach je samozrejme ťažké čokoľvek vyrobiť," hovorí Belbas.

Zdroj z vlády hovorí, že zbrojovky v súčasnosti problémy s dodávkami elektriny nemajú a pokiaľ by bolo nutné zavádzať plošné odstávky, obmedzenia by sa ich týkali ako posledných.

01 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: 1 - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu 02 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: 1 - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 03 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: 1 - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 04 - Modified: 2024-04-22 17:41:07 - Feat.: 1 - Title: Nórsko plánuje zvýšiť pomoc Ukrajine. Zatiaľ prisľúbilo 6,4 miliardy, avizuje však, že suma výrazne vzrastie 05 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: 1 - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ
01 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 02 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla 03 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 04 - Modified: 2024-05-02 16:43:28 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal osem zranených detí, zasiahol športový komplex 05 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 09:46