Ruskí vojaci spustili paľbu z plameňometov na ukrajinské pozície na neznámom mieste na Ukrajine. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup

23.04.2024, 23:42
Autor:
ČTKČTK

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Ruské invázne sily dosiahli významný postup v úzkom koridore na východe Ukrajiny. Napísal to dnes denník The Guardian, podľa ktorého Rusi o desať dní postúpili približne o päť kilometrov severozápadne od Avdijivky a údajne v nedeľu vstúpili do obce Očeretyne. Americký Inštitút pre štúdium vojny uviedol, že Rusi nedávno dosiahli potvrdené zisky v tejto obci v Doneckej oblasti.

Očeretyne, kde kedysi žilo okolo 3000 ľudí, sa nachádza niekoľko kilometrov severozápadne od Avdijivky, ktorej sa ruské invázne sily zmocnili po ťažkých bojoch tento rok vo februári.

Nedostatok munície

Následne obsadili niekoľko okolitých dedín. Ukrajina, ktorá čelí už viac ako dva roky rozsiahlej ruskej vojenskej agresii, v poslednom čase hlási nedostatok munície.

Situáciu na bojisku by mohla v najbližších týždňoch zlepšiť dodávka novej americkej vojenskej pomoci, ktorej financovanie v sobotu schválila Snemovňa reprezentantov a o ktorej má dnes rokovať Senát.

image

Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?

"Geolokalizované zábery zverejnené 22. apríla ukazujú ruské sily vztyčujúce ruskú vlajku nad budovou vojensko-civilnej správy v centre Očeretyne. Naznačuje to, že ruské sily obsadili železničnú stanicu, prekročili železničnú trať a postúpili na sever do centrálnej časti obce," uviedol ISW.

Inštitút zároveň poznamenal, že zatiaľ nezaznamenal vizuálne potvrdenie ruskej kontroly nad touto obcou. Na zábery so vztyčovaním ruskej vlajky zverejnené ruskými vojenskými blogermi odkazuje tiež The Guardian.

Ukrajinská predná línia

Dobytie Očeretyne podľa denníka znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Ukrajinská armáda sa snaží vytvoriť obrannú líniu pozdĺž rieky Durna, ale posilnené ruské jednotky v posledných týždňoch postupujú vpred, pričom používajú letecké kĺzavé bomby na rozmetanie ukrajinských bunkrov, píše denník.

Regionálne veliteľstvo ukrajinskej armády podľa The Guardian pripustilo, že situácia je ťažká. Uviedlo, že Rusi používajú proti ukrajinským jednotkám "celý arzenál zbraní" vrátane toho, čo označilo za chemické zbrane. Zmocnili sa niektorých budov a obsadili južnú časť Očeretyne, oznámilo a dodalo, že väčšina dediny zostáva v ukrajinských rukách a situácia je vraj pod kontrolou.

image

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov

Stanica CNN, ktorá s odvolaním sa na ukrajinský monitorovací projekt DeepState tiež spomína ruský postup pri Očeretyne, na svojom webe uvádza, že táto obec síce sama o sebe nemá strategickú hodnotu, ale leží na vyvýšenine, čo z nej robí želaný vojenský cieľ.

Jeden z ukrajinských dôstojníkov stanici povedal, že ak by sa Rusi Očeretyne zmocnili a udržali sa tam, mohli by sa pod ruskú paľbu dostať dôležité ukrajinské logistické trasy spájajúce tri kľúčové vojenské uzly - Kosťantinivku, Pokrovsk a Velyku Novosilku.

01 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: 1 - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 02 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: 1 - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov 03 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 04 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: 1 - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať
01 - Modified: 2024-04-29 09:44:48 - Feat.: - Title: Európske banky údajne minulý rok zaplatili Rusku na daniach vyše 800 miliónov eur, viac ako predtým 02 - Modified: 2024-04-29 09:48:34 - Feat.: - Title: Moju rotu zničili. Ukrajinci ostro kritizujú veliteľov, Kyjev na Donbase hasí veľký problém 03 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 04 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 05 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 11:48