Protest proti americkej vojenskej prítomnosti v Nigeri. Nápis na trasparente znie: „Toto nie je Washington, to je Agadez“. FOTO: Reuters
StoryEditor

Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov

20.04.2024, 11:05
Autor:
TASRTASR

Niger bol dlho strategickou základňou USA a Francúzska v boji proti džihádistom v západnej Afrike. USA vybudovali v krajine púštnu základňu pre bezpilotné lietadlá.

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel. Informuje o tom agentúra AFP.

Námestník ministra zahraničných vecí Kurt Campbell prijal výzvu na stiahnutie vojakov počas stretnutia s nigerským premiérom Alim Mahamanom Laminem Zeineom vo Washingtone, americkí predstavitelia uviedli pre agentúru AFP pod podmienkou zachovania anonymity.        

image

Tajomná vojenská misia: Maďari sami posielajú vojakov do Afriky, v pozadí stojí Orbánov syn

Dohodli sa, že americká delegácia príde v priebehu niekoľkých dní do hlavného mesta Niamey, aby dohodla riadny odchod vojakov. Nigérijská štátna televízia už skôr informovala, že americkí predstavitelia navštívia Niger budúci týždeň.

Niger bol dlho strategickou základňou USA a Francúzska v boji proti džihádistom v západnej Afrike. USA vybudovali v krajine púštnu základňu pre bezpilotné lietadlá za približne 100 miliónov dolárov, píše AFP.

Od vlaňajšieho prevratu však fungovala len v obmedzenom režime. Washington odvtedy tiež pozastavil niektoré programy pomoci nigerskej vláde.

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken navštívil Niger v marci 2023 v snahe preukázať podporu prezidentovi Mohamedovi Bazoumovi, kľúčovému spojencovi Západu. Nigerská armáda však o štyri mesiace neskôr zosadila Bazouma a čoskoro vyštvala z krajiny vojakov bývalej koloniálnej mocnosti Francúzska.

image

Mali, Burkina Faso a Niger opúšťajú hospodárske spoločenstvo ECOWAS, oznámili junty

Zároveň sa začala zbližovať s Ruskom, s ktorým sa začiatkom tohto roka dohodla na rozvíjaní vzťahov v obrannom sektore.

Niger, západoafrická krajina s približne 26 miliónmi obyvateľov a jeden z najchudobnejších štátov sveta, bol pred prevratom jedným z posledných demokratických spojencov USA a európskych štátov v oblasti Sahelu na južnom okraji Sahary.

01 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil 02 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády 03 - Modified: 2024-05-02 19:50:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj, na ktorý zaútočili osadníci, podľa USA potom odklonil Hamas 04 - Modified: 2024-05-02 18:56:56 - Feat.: - Title: Priemyselné objednávky v Spojených štátoch zrýchlili v marci tempo rastu 05 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 06:29