Ukrajinskí vojaci. FOTO: Reuters
StoryEditor

Môže Ukrajina nájsť nových vojakov bez toho, aby zdecimovala celú generáciu? Mladých mužov je málo

12.04.2024, 19:37
Autor:
ČTKČTK
  • Ukrajina naráža na zásadné demografické obmedzenie, ku ktorému sa schyľovalo dlho: má málo mladých mužov.
  • Prezident Volodymyr Zelenskyj na začiatku mesiaca urobil politicky bolestivý krok a znížil vek pre odvod do armády z 27 na 25 rokov.
  • Demografický problém počas súčasnej vojny je však v prípade Ukrajiny výrazne horší ako v Rusku. Rusko má celkovo takmer štyrikrát viac obyvateľov.

Približne milión mužov, ktorí slúžia v ukrajinskej armáde, je omlátených a vyčerpaných. Mnohí vojaci sú v bojovej službe už dva roky. Desaťtisíce ich prišli o život alebo utrpeli vážne zranenia.

Zúfalo preto potrebujú nových rekrutov. Ukrajina však naráža na zásadné demografické obmedzenie, ku ktorému sa schyľovalo dlho: má málo mladých mužov, píše denník The New York Times.

Nosný bod armády

Zdraví muži mladší ako 30 rokov tvoria chrbticu väčšiny armád, na Ukrajine však patria k najmenej početnej generácii v novodobej histórii. Ukrajina tak musí vyvažovať potrebu čeliť neochabujúcej ruskej ofenzíve posilňovaním jednotiek a riziko, že zdecimuje celú generáciu.

Prezident Volodymyr Zelenskyj na začiatku mesiaca urobil politicky bolestivý krok a znížil vek pre odvod do armády z 27 na 25 rokov - čo je na pomery väčšiny vojenských odvodov stále pozoruhodne vysoký vek. Napríklad v Spojených štátoch môžu byť muži odvedení od 18 rokov.

Neochota Ukrajiny znížiť odvodový vek ešte viac odráža pretrvávajúci vplyv histórie. Príčiny súčasného demografického problému siahajú viac ako sto rokov do minulosti.

Dôsledky prvej a druhej svetovej vojny boli na Ukrajine viditeľné ešte v 90. rokoch 20. storočia. Počas oboch konfliktov sa rodilo menej detí, čo viedlo k dvom menej početným generáciám dospelých. Tieto úbytky sa prejavili naprieč generáciami a obmedzili počet obyvateľov Ukrajiny o niekoľko desaťročí neskôr.

Malá generácia

Rozpad Sovietskeho zväzu v roku 1991 spôsobil, že sa už tak nepočetná generácia ešte viac zmenšila, keďže počas hospodárskej krízy prudko klesla pôrodnosť. Pokles trval viac ako desať rokov, čo viedlo k najmenej početnej generácii v nedávnej histórii Ukrajiny.

Vtedy narodený chlapci majú teraz 18 až 27 rokov, čo je najlepší bojový vek. Na Ukrajine je však dvakrát viac štyridsiatnikov ako dvadsiatnikov. Predchádzajúce odvody do veľkej miery chránili mladšiu generáciu. Teraz sú ale spôsobilí na povolanie do armády dvadsaťpäťroční a dvadsaťšesťroční.

Prudký pokles pôrodnosti na Ukrajine v prvých desaťročiach po rozpade Sovietskeho zväzu nie je ojedinelý. Podobný pokles zažilo mnoho postsovietskych štátov vrátane Ruska. Ekonomiky dostávali rany a úmrtnosť staršej generácie mužov prudko rástla, väčšinou na neliečené srdcovocievne ochorenia, alkoholizmus a pracovné úrazy.

Demografický problém počas súčasnej vojny je však v prípade Ukrajiny výrazne horší ako v Rusku. Rusko má celkovo takmer štyrikrát viac obyvateľov, takže má k dispozícii väčší počet mužov. A pokles pôrodnosti bol prudší na Ukrajine.

V deväťdesiatych rokoch sa nad životom na Ukrajine vznášala neistota ohľadom budúcnosti, platy v čase hospodárskej krízy strácali hodnotu a úspory mizli.

Táto neistota "ovplyvnila reprodukčné správanie obyvateľstva", povedal v telefonickom rozhovore Oleksandr Hladun, zástupca riaditeľky inštitútu demografie a sociálnych štúdií pomenovaného po Michailovi Ptuchovi.

Nízka pôrodnosť

V roku 1991, keď Ukrajina získala nezávislosť, mali ukrajinské ženy v priemere 1,9 dieťaťa. O desať rokov neskôr pôrodnosť klesla na 1,1 dieťaťa. Keď tieto deti dosiahli vek 20 rokov, prejavil sa ich menší počet najprv v oblasti pracovnej sily. A oveľa dôslednejšie po tom, ako Rusko v roku 2022 podniklo inváziu na Ukrajinu.

Rozhodnutie prezidenta Zelenského povolať mužov od 25 rokov prináša riziko ďalšieho zmenšenia tejto už tak nepočetnej generácie Ukrajincov.

A mnohí z obmedzeného počtu dvadsaťpäťročných a dvadsaťšesťročných mužov - ktorých je podľa vládneho odhadu z roku 2022 približne 467-tisíc - už slúžia v armáde, žijú v okupovaných oblastiach alebo mimo Ukrajiny. Iní majú typ zamestnania alebo zdravotného postihnutia, ktoré ich oslobodzujú od brannej povinnosti.

Ukrajinskí predstavitelia sa domnievali, že nemajú inú možnosť ako znížiť vek pre odvod do armády. Počet obetí vojny proti Rusku je vysoký.

"Je neskoro"

Väčšina mužov, ktorí sa chceli dobrovoľne prihlásiť do ozbrojených síl, tak už urobila. Ako rýchlo však Ukrajina odvedie a vycvičí ďalších potrebných vojakov, nie je jasné. Rovnako ako to, či budú pripravení pred širšou ruskou ofenzívou, ktorá sa očakáva na jar alebo v lete. "Rozhodnutie bolo prijaté - je dobré, ale je príliš neskoro," povedal Serhij Hrabskyj, plukovník a komentátor vojny v médiách.

Už teraz sa pritom ukazujú dôsledky vojny pre ďalšiu generáciu Ukrajincov. Počet narodených detí sa tam od roku 2021 do 2023 znížil takmer o polovicu. Podľa demografov je jedným z dôležitých faktorov tohto poklesu skutočnosť, že podľa Eurostatu asi 800-tisíc Ukrajinek vo veku 18 až 34 rokov utieklo do krajín Európskej únie. Zatiaľ tak zohráva v ukrajinskej demografii väčšiu úlohu neprítomnosť žien ako vojenské odvody mužov.

Nižší odvodný vek však prináša riziko, že sa už tak nepočetná generácia ešte viac zmenší. Pričom v okupovaných oblastiach krajiny Rusko povoláva ukrajinských mužov do boja proti Ukrajine už od 18 rokov.

Podľa Hladuna bude závisieť budúca pôrodnosť od oboch faktorov: koľko mužov zomrie vo vojne na fronte a koľko žien sa vráti z Európy. Ukrajina však podľa neho nemá príliš na výber a musí povolovať mladších mužov do vyčerpanej armády. "Čo môžeme robiť? Je to vojna, "povedal.

01 - Modified: 2024-04-12 16:06:16 - Feat.: 1 - Title: Holandsko prisľúbilo Ukrajine dodatočnú podporu vo výške jednej miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-12 13:28:43 - Feat.: 1 - Title: Rokovania s Ukrajinou by museli prihliadať na anexiu území, vyhlásil Kremeľ 03 - Modified: 2024-04-12 13:05:04 - Feat.: 1 - Title: Ruská armáda silnie. Ukrajincov prečísli desať ku jednej, varuje americký generál
01 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 21:48