Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski hovorí v nadväznosti na výsledky výjazdových prieskumov miestnych volieb počas volebného večera. FOTO: Reuters
StoryEditor

Poľské regionálne voľby podľa odhadu vyhrá opozičná strana PiS, pred vládnou Občianskou koalíciou má navrch

07.04.2024, 22:17
Autor:
ČTKČTK

Aj napriek tomuto úspechu bude PiS zrejme v regiónoch len ťažko vládnuť, pretože Občianska koalícia bude mať so svojimi vládnymi spojencami silnejšie postavenie.

Dnešné regionálne voľby v Poľsku podľa odhadu zverejneného večer serverom denníka Rzeczpospolita vyhrá opozičné Právo a spravodlivosť (PiS) so ziskom 33,7 percenta hlasov pred vládnou Občianskou koalíciou (KO) s 31,9 percenta.

Aj napriek tomuto úspechu bude PiS zrejme v regiónoch len ťažko vládnuť, pretože KO bude mať so svojimi vládnymi spojencami silnejšie postavenie.

Stredovej Tretej ceste, v ktorej sa spojili konzervatívni ľudovci s centristickým Poľskom 2050, odhad prisúdil 13,5 percenta a ďalšiemu koaličnému partnerovi premiéra Donalda Tuska – Novej ľavici – 6,8 percenta.

image

Poľská vláda predstavila nariadenie o voľnopredajnej núdzovej antikoncepcii. Mala by byť bez predpisu

Komunálne a regionálne voľby, v ktorých Poliaci vyberali tisíce zástupcov na rôznych úrovniach samospráv, 552 členov Sejmu vo všetkých 16 vojvodstvách a starostu miest a obcí, boli vnímané ako test popularity proeurópskej vládnej koalície vedenej Tuskom, ktorá v decembri po ôsmich rokoch vystriedala konzervatívca na čele s PiS.

Tusk sa vtedy vlády ujal so sľubom napraviť škody, ktoré podľa neho v minulých rokoch napáchala PiS vedená Jaroslawom Kaczynským. Ide najmä o urovnanie vzťahov s Bruselom alebo obnovu nezávislosti justície na politikoch.

Avšak za prvých sto dní na čele krajiny nedokázal Tuskov tím niekoľko z predvolebných sľubov splniť, a to ako z finančných dôvodov, tak kvôli rozporom vo vnútri koalície napríklad okolo liberalizácie potratovej politiky.

image

Rozhovory o dovoze poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny pokročili, povedal Tusk po rokovaní so Šmyhaľom

Mnohé snahy vlády o zmeny narážajú aj na veto prezidenta Andrzeja Dudu, ktorý je spojencom národných konzervatívcov, a koalícia nie je v parlamente natoľko silná, aby ho prehlasovala.

Súčasné poľské obecné a regionálne zastupiteľstvá a starostovia sú v úrade najdlhšie od pádu komunizmu. Komunálne voľby bývalá vláda odložila, aby sa neuskutočnili v rovnakom čase ako tie parlamentné.

Voľby starostov sú dvojkolové, a ak dnes žiadny z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, čaká obyvateľov dotyčných obcí a miest 21. apríla definitívne rozhodovanie medzi dvojicou politikov s najlepším výsledkom.

 

01 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 02 - Modified: 2024-04-27 17:38:12 - Feat.: - Title: Poškodzuje poľské hospodárstvo. Opozičná strana PiS chce v europarlamente odmietnuť Green Deal 03 - Modified: 2024-04-27 10:56:54 - Feat.: - Title: Poľský jadrový program napreduje smerom k fáze výstavby elektrární, hlási medzinárodná atómová agentúra 04 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 20:22