Červené námestie v blízkosti Chrámu Vasilija Blaženého a Kremeľskej Spasskej veže v centre Moskvy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko posielalo peniaze politikom cez Poľsko, tvrdí český poslanec

06.04.2024, 17:30
Autor:
ČTKČTK

Aféra, ktorá sa týka podozrenia z úplatkov od proruskej siete, najviac doľahla na spolkového poslanca pravicovo populistickej Alternatívy pre Nemecko Petra Bystroňa.

Peniaze z Ruska politikom v Európe prúdili do Česka cez Poľsko. Nemeckej investigatívnej skupine Correctiv to povedal predseda českého parlamentného výboru pre bezpečnosť Pavel Žáček. Ten tiež spresnil, že to boli stovky tisíc eur až jeden milión eur.

Aféra, ktorá sa týka podozrenia z úplatkov od proruskej siete, najviac doľahla na spolkového poslanca pravicovo populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Petra Bystroňa. Ten tento týždeň odmietol, že by od Rusov či od teraz zablokovanej proruskej platformy Voice of Europe bral peniaze.

image

Erik Kaliňák reaguje na vystúpenie v proruskom portáli. Na slovenské médiá chce poslať SIS

Žáček oznámenie potvrdil a doplnil, že podrobnejšie by sa operáciou Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) mal parlamentný výbor zaoberať 25. apríla.

"Peniaze sa agentom vo vnútri politiky EÚ, okrem iného tiež AfD, dostali do Česka cez Poľsko. V každom prípade to bolo mnoho stoviek tisíc eur až jeden milión," povedal Žáček Correctivu.

Kauzu možného uplácania pred týždňom odštartovali český Denník N a nemecký týždenník Der Spiegel. Tie vo svojich materiáloch s odvolaním sa na podozrenie českej BIS ukázali na Bystroňa, ktorý má český pôvod a ktorý v minulosti poskytoval rozhovory Voice of Europe.

Bystroň v liste vedenia AfD napísal, že od pracovníkov Voice of Europe a ani od Rusov nikdy žiadne peniaze a ani kryptomenu neprijal.

image

Nemecký poslanec Bystroň popiera úplatky od proruskej platformy Voice of Europe, ktorá mala šíriť propagandu

Podľa denníka Bild tým ale branie peňazí úplne nepoprel, pretože ich mohol dostať napríklad od Ukrajinca Viktora Medvedčuka, ktorý stojí na strane ruského prezidenta Vladimira Putina a ktorého Česko zaradilo na svoj sankčný zoznam aj kvôli jeho finančným väzbám na Voice of Europe.

Žáček k tomu povedal, že nevie, či prostredník bol Čech, alebo mal inú národnosť, je si ale istý, že tajné služby v takto citlivom prípade majú veľmi dobré zdroje. "Bez jednoznačných dôkazov by nedošlo na žiadne sankcie," uviedol.

Celá kauza vedenie AfD očividne znepokojuje. Podľa Bildu spolupredsedovia strany Alice Weidelová a Tino Chrupalla nie sú spokojní s Bystroňovým vyjadrením. V pondelok tak o záležitosti bude rokovať predsedníctvo strany, ktorému chce Bystroň celú vec osobne vysvetliť.

01 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 02 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 03 - Modified: 2024-04-26 09:30:58 - Feat.: - Title: Najväčšia ruská banka Sberbank v prvom kvartáli zvýšila zisk o 11 percent, úvery rastú 04 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 05 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:14