Ilustračná fotografia. FOTO: Getty Images/Yuichiro Chino
StoryEditor

Tri desiatky Poliakov špehoval izraelský program Pegasus. Vyrozumieme ich, povedal minister

05.04.2024, 19:17
Autor:
ČTKČTK

Pegasus bol podľa terajšej vlády používaný nielen proti odporcom PiS, ale poslúžil aj na špehovanie niektorých politikov vládnej strany.

Približne 30 ľudí v Poľsku dostane oznámenie od prokuratúry, že ich úrady špehovali pomocou programu Pegasus, oznámil dnes poľský minister spravodlivosti a súčasne generálny prokurátor Adam Bodnar.

Špehovanie politikov

Zároveň podľa denníka Gazeta Wyborcza prisľúbil, že budúci týždeň predloží šéfom oboch komôr parlamentu úplnejšiu informáciu o používaní Pegasa v Poľsku. To sa podľa ministra neobmedzovalo len na "prvú skupinu" spomínaných 30 osôb, ale bolo oveľa rozsiahlejšie.

"Osoby, ktoré sú na zozname (špehovaných), budú upovedomené, že pri vyšetrovaní, vedenom odborom organizovanej kriminality, majú postavenie svedka," povedal Bodnar. "Na týchto osobách bude záležať, či podniknú nejaké ďalšie kroky a či verejne oznámia, že vyrozumenie dostali," dodal.

image

Členské štáty Rady Európy musia prešetriť zneužívanie špionážneho softvéru

Vyšetrovanie ohľadom špehovania pomocou programu Pegasus, vyvinutého v Izraeli a zakúpeného za predchádzajúcej poľskej vlády konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), je ešte len na začiatku, dodala Gazeta Wyborcza. Pegasus bol podľa terajšej vlády používaný nielen proti odporcom PiS, ale poslúžil aj na špehovanie niektorých politikov vládnej strany.

Uniknuté dáta

Vyrozumenie z prokuratúry už dostal podnikateľ a mediálny expert spätý so stranou Občianska platforma terajšieho poľského premiéra Andrzej Dlugosz. Serveru Onet povedal, že nečaká, že by vyšetrovanie dokázalo odhaliť skutočné dôvody, prečo ho niekto špehoval, ani nečaká, že nakoniec bude niekto potrestaný.

Za jediný problém považuje to, že všetky dáta, ktoré Pegasus stiahol z jeho mobilu, najskôr skončili v Izraeli, ktorý by ich podľa Dlugosza mohol použiť na vybudovanie falošnej identity svojho agenta. "Cestujem veľa po svete a zrazu sa môže ukázať, že cestuje ešte niekto s rovnakým menom, ale úplne iným cieľom," povedal.

image

Štáty EÚ chcú využívať na novinárov špionážny softvér, tí apelujú na zdravý rozum a slobodu tlače

O tom, že jedna z poľských zvláštnych služieb špehovala Dlugosza, písala Gazeta Wyborcza v roku 2022, keď preskúmanie Dlugoszovho mobilu v špecializovanom laboratóriu v Berlíne odhalilo, že Pegasus do mobilu prenikol v 61 prípadoch a stiahol dva GB dát. Dlugosz vtedy podal oznámenie na prokuratúre, ktorá ale nič nepodnikla, rovnako ako súd, a to až do volieb vlani v októbri, v ktorých PiS prišla o moc.

Zámienkou k Dlugoszovmu odpočúvaniu mohla byť privatizácia jednej štátnej firmy. Ten je však presvedčený, že ho špehovali skôr kvôli tomu, že radil opozičným politikom, ako viesť volebnú kampaň.

01 - Modified: 2024-04-27 10:56:54 - Feat.: - Title: Poľský jadrový program napreduje smerom k fáze výstavby elektrární, hlási medzinárodná atómová agentúra 02 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 04 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 05 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 11:09