Poliak Damian Soból bol jedným zo siedmich pracovníkov organizácie World Central Kitchen, ktorí prišli o život počas izraelského útoku na humanitárny konvoj. FOTO: Reuters
StoryEditor

Duda aj Tusk kritizovali izraelského veľvyslanca. Varšava očakáva odškodné príbuzným obete útoku na konvoj

04.04.2024, 13:43
04.04.2024, 14:06
Autor:
ČTKČTK

Poľské ministerstvo zahraničia si pozvalo izraelského veľvyslanca, aby s ním prerokovalo novú situáciu v poľsko-izraelských vzťahoch a tiež morálnu, politickú a finančnú zodpovednosť za incident.

Poľsko očakáva plné vysvetlenie okolností, ospravedlnenie a odškodné pre pozostalých po poľskej obeti izraelského útoku, pri ktorom pred niekoľkými dňami v Pásme Gazy zahynulo sedem humanitárnych pracovníkov organizácie World Central Kitchen (WCK). Podľa denníka Rzeczpospolita to dnes povedal poľský premiér Donald Tusk. 

O odškodnom a vysvetlení incidentu podľa webu Onet hovoril aj poľský prezident Andrzej Duda. Obaja politici tiež kritizovali izraelského veľvyslanca v krajine. Medzi obeťami úderu na humanitárny konvoj bol podľa médií päťdesiattriročný Damian Sobolest z poľského mesta Przemyśl.

image

Britská vláda čelí tlaku na zastavenie vývozu zbraní do Izraela, pod výzvu sa podpísalo viac ako 600 právnikov

"Budeme očakávať plné a okamžité vysvetlenie okolností tragédie (a tiež) odškodnenia pre príbuzné obete tohto útoku," povedal dnes novinárom Tusk v poľských Gliwiciach, kam sa vypravil, aby pred komunálnymi voľbami podporil kandidátku na starostku mesta z jeho strany.

Vyjadril sa tiež k útoku na konvoj WCK, pri ktorom zahynuli okrem poľského pracovníka aj občania Austrálie, Británie, Palestínčan a človek s občianstvom Spojených štátov a Kanady.

Izrael už skôr pripustil, že úder proti humanitárnemu konvoju bol "vážnou chybou", a sľúbil nezávislé vyšetrenie incidentu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ho označil na neúmyselnú a tragickú udalosť, ktorá sa ale za vojny môže stať. Izraelský úder na humanitárnych pracovníkov WCK vyvolal rozsiahlu kritiku Izraela zo strany mnohých západných krajín.

"Antisemitisti zostanú antisemitistami"

Poľské ministerstvo zahraničia podľa agentúry PAP v stredu oznámilo, že si pozvalo na piatok izraelského veľvyslanca, aby s ním prerokovalo "novú situáciu v poľsko-izraelských vzťahoch" a tiež "morálnu, politickú a finančnú zodpovednosť" za incident v Pásme Gazy.

Veľvyslanec Izraela v Poľsku Jakv Livne bezprostredne po útoku izraelskej armády na humanitárnych pracovníkov na sociálnej sieti X slovne zaútočil na "poľskú krajnú ľavicu a pravicu", ktoré podľa neho "obviňujú Izrael z úmyselnej vraždy".

image

Útok na humanitárnych pracovníkov ohrozuje poľskú solidaritu voči Izraelu, vyhlásil Tusk

Livne menovite kritizoval podpredsedu snemovne Krzysztofa Bosaka a tvrdil, že "antisemitisti navždy zostanú antisemitistami a Izrael zostane demokratickým židovským štátom, ktorý bojuje o svoje právo na existenciu".

Neskôr veľvyslanec v poľskej televízii ubezpečoval, že izraelská armáda by nikdy úmyselne nenapadla humanitárny konvoj, a vyjadroval ľútosť nad tragickou udalosťou. Ospravedlnenie za útok neponúkol, píše Rzeczpospolita.

Ku kritike sa pridal Duda

Tusk dnes veľvyslanca skritizoval. "Absolútne neakceptujem spôsob informovania, komunikáciu v tejto veci zo strany veľvyslanca. Ak sa už rozhodne verejne vystupovať v našich médiách, mal by toho využiť, aby vyjadril takúto obvyklú, ľudskú ospravedlnenie," dodal premiér.

Reakciu veľvyslanca po smrti poľského občana v Pásme Gazy kritizoval už skôr. Podobné izraelské vyjadrenia podľa neho podrobujú poľskú solidaritu s Izraelom skúške.

image

Letecký úder Izraela zabil humanitárnych pracovníkov, rozvážali zásoby

K Tuskovej kritike izraelského diplomata sa dnes pridal tiež prezident Duda, ktorý výroky označil za nehorázne. "Podľa môjho hodnotenia je dnes pán veľvyslanec najväčším problémom Štátu Izrael vo vzťahoch s Poľskom," povedal Duda.

"Izraelské úrady sa v Izraeli správajú a vyjadrujú k otázke tejto tragédie veľmi tlmene a citlivo. Žiaľ ich veľvyslanec v Poľsku nie je schopný tejto jemnosti a citlivosti, čo je neprijateľné," dodal.

Izraelsko-poľské vzťahy v posledných rokoch kalili spory ohľadom poľských zákonov, ktoré Izrael vnímal ako zľahčovanie činov niektorých Poliakov za holokaustu a ktoré obmedzili nároky obetí holokaustu a ich príbuzných na reštitúcie majetku.

Oba štáty kvôli tomu načas odvolali svojich veľvyslancov. "Dnes môžem povedať, že pán veľvyslanec tieto vzťahy sťažuje. Veľmi ich sťažuje," uviedol teraz Duda.

01 - Modified: 2024-04-04 09:43:58 - Feat.: 1 - Title: Britská vláda čelí tlaku na zastavenie vývozu zbraní do Izraela, pod výzvu sa podpísalo viac ako 600 právnikov 02 - Modified: 2024-04-04 05:50:27 - Feat.: 1 - Title: Tlak sa stupňuje. Hlavný Netanjahuov rival Gantz vyzval na predčasné parlamentné voľby v Izraeli 03 - Modified: 2024-04-03 21:27:12 - Feat.: 1 - Title: Šéf neziskovej organizácie obvinil Izrael, že na humanitárny konvoj mieril systematicky 04 - Modified: 2024-04-03 21:24:00 - Feat.: 1 - Title: WHO zostáva v Pásme Gazy napriek smrti humanitárnych pracovníkov, naďalej poskytuje pomoc 05 - Modified: 2024-04-03 20:16:41 - Feat.: 1 - Title: Úskalím rokovaní o Gaze sú námietky Izraela voči návratu Palestínčanov do ich domovov
01 - Modified: 2024-04-29 14:33:01 - Feat.: - Title: Pásmo Gazy okrem vojny sužujú aj tisíce ton odpadkov, množia sa tam krysy a hmyz 02 - Modified: 2024-04-29 08:58:26 - Feat.: - Title: Bývalého námestníka starostu Gdaňsku odsúdili za zneužívanie mladistvého 03 - Modified: 2024-04-29 06:05:30 - Feat.: - Title: Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy 04 - Modified: 2024-04-29 05:05:54 - Feat.: - Title: Hamas tvrdí, že v novom návrhu Izraela na prímerie nevidí vážne problémy 05 - Modified: 2024-04-28 19:02:39 - Feat.: - Title: Novú kuchyňu charitatívnej organizácie v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 20:19