Skupina ukrajinských námorníkov sa plaví na rieke Dneper na frontovej línii pri Chersone na juhu Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Situácia na ukrajinskom fronte: Kyjev rozširuje pozície na ľavom brehu Dnepra, Rusko môže mať problém

10.11.2023, 10:58
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský generálny štáb hlási 69 bojových stretov počas uplynulého dňa a odrazenie desiatok ruských útokov na východe krajiny, len pri meste Marjinka a dedine Novomychajlivka ich bolo 25.

Ukrajinské jednotky rozširujú svoje pozície na ľavom, východnom brehu rieky Dneper a prinajmenšom na dvoch miestach prerušili ruským silám dopravu po ceste medzi obcou Oleški a mestom Nova Kachovka, ktoré ležia približne 50 kilometrov severovýchodne od Chersonu.

Uviedol to v pravidelnom prehľade situácie na bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) s odvolaním sa na ruských provojnových blogerov a komentár ukrajinského experta.

image

Zaostalé Rusko je fikcia. Čoho sa teraz najviac boja Ukrajinci a ako môžu utiecť z nachystanej pasce

Analytici ISW predpovedajú, že ruské velenie bude mať pravdepodobne značný problém, aby v reakcii na ukrajinské operácie na ľavom brehu Dnepra dokázalo presunúť na miesto posily a súčasne pokračovať v udržiavaní obrany pred ukrajinskými útokmi v Záporožskej oblasti na juhu krajiny a podpore útokov vlastných síl na východe Ukrajiny.

Ukrajinský generálny štáb hlási 69 bojových stretov počas uplynulého dňa a odrazenie desiatok ruských útokov na východe krajiny, len pri meste Marjinka a dedine Novomychajlivka ich bolo 25.

Ďalších desať útokov odrazili Ukrajinci podľa vlastného tvrdenia pri Bachmute. Bezvýsledné boli podľa štábu aj ruské útoky pri Lymane a Kupjansku.

image

Slovensko ešte viac dopláca na vojnu na Ukrajine. Po rope nám dražie aj plyn, zatlačíme na Kyjev?

Súčasne Rusi neustávajú v snahe obkľúčiť mesto Avdijivka, kde ale ukrajinské sily pevne držia obranu a spôsobujú Rusom ťažké straty, tvrdí ukrajinské velenie.

Podľa neho ukrajinské sily pokračujú v ofenzívnych operáciách v smere na Melitopol v okupovanej časti Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. V podmienkach vojnového konfliktu nemožno tvrdenie bojujúcich strán bezprostredne overiť.

O výsadkoch na ľavom brehu Dnepra sa generálny štáb nezmienil, len poznamenal, že ukrajinské sily v Chersonskej oblasti pokračovali v útokoch na nepriateľské delostrelectvo a v ostreľovaní ruského tyla.

01 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 02 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 03 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 04 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:23