Dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Wlachovský v New Yorku víta nový impulz pre mierový proces na Blízkom východe

19.09.2023, 10:00
Autor:
TASRTASR

V úvode týždňa, počas ktorého pokračuje 78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, sa šéf slovenskej diplomacie stretol aj s rezortnými partnermi z krajín Vyšehradskej štvorky.

Šéf slovenskej diplomacie  Miroslav Wlachovský víta nový impulz pre mierový proces na Blízkom východe. Povedal to na pondelkovom podujatí "Úsilie Dňa mieru: Obnovené úsilie o mier na Blízkom východe" v New Yorku. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Účastníci podujatia diskutovali o budúcnosti Arabskej mierovej iniciatívy a potenciáli navrhnúť balík stimulov, ktoré by medzinárodné spoločenstvo pod vedením Európskej únie zaviedlo po dosiahnutí mierovej dohody o trvalom štatúte.

image

Migráciu treba vyriešiť spoločne, zhodli sa Wlachovský a Schallenberg: Minister zahraničia kritizoval Budapešť

"Nový impulz pre mierový proces na Blízkom východe vítam a verím, že pozitívne prispeje k trvalému mieru v celom regióne a politickému horizontu pre riešenie blízkovýchodného konfliktu," povedal Wlachovský. Dodal, že Slovensko zároveň víta normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a viacerými arabskými krajinami.

V úvode týždňa, počas ktorého pokračuje 78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, sa šéf slovenskej diplomacie stretol aj s rezortnými partnermi z krajín Vyšehradskej štvorky. Ocenil priority aktuálneho českého predsedníctva vo V4 vrátane pokračovania flexibilnej, konštruktívnej a pragmatickej regionálnej spolupráce v oblastiach, kde je to výhodné pre občanov všetkých štyroch krajín.

image

Minister Wlachovský: Ústava si zasluhuje našu pozornosť aj ochranu

Wlachovský absolvoval v New Yorku aj tradičné neformálne zasadnutie ministrov a ministeriek zahraničných vecí členských štátov Európskej únie. Diskutovali o geopolitických dôsledkoch pokračujúcej vojenskej agresie Ruska, pričom opätovne vyslali jednotný signál podpory pre Ukrajinu. Hovorili aj o dianí v africkom regióne Sahel s dôrazom na vývoj situácie v Nigeri a možnosti diplomatickej, bezpečnostnej, ekonomickej a rozvojovej prítomnosti Európskej únie v regióne.

Minister sa stretol aj so zástupcami amerických židovských organizácií American-Jewish Committee a B´nai B´rith International, s ktorými diskutoval o posilnení spolupráce so židovskou komunitou, podpore povedomia o holokauste či aktuálnom vývoji na Blízkom východe a agende ľudských práv v OSN.

Počas bilaterálneho rokovania s indonézskou ministerkou zahraničných vecí Retno Marsudiovou vyzval Wlachovský na zintenzívnenie politického dialógu a rozvoj spolupráce v obchodnej a investičnej oblasti.

01 - Modified: 2023-09-16 09:34:33 - Feat.: 1 - Title: Minister zahraničných vecí odcestuje s prezidentkou na Valné zhromaždenie OSN v New Yorku 02 - Modified: 2023-09-07 15:56:09 - Feat.: 1 - Title: Migráciu treba vyriešiť spoločne, zhodli sa Wlachovský a Schallenberg: Minister zahraničia kritizoval Budapešť 03 - Modified: 2023-09-05 12:55:04 - Feat.: 1 - Title: Čaputová avizuje opatrenia v súvislosti s migračnou krízou
01 - Modified: 2024-04-20 05:14:12 - Feat.: - Title: Vojenskú základňu v Iraku zasiahol rozsiahly výbuch 02 - Modified: 2024-04-19 12:01:33 - Feat.: - Title: Dankov zálusk na vysokú funkciu nezodpovedá jeho výtlaku, Ficova historická bájka v Hlase nenadchla 03 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 04 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 05 - Modified: 2024-04-19 08:36:56 - Feat.: - Title: Konflikt sa vyostruje. Z Iránu hlásia explózie, izraelská odveta zasiahla leteckú základňu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:19