Pohotovostní špecialisti nesú vrece s telom blízko vrakov súkromného lietadla spojeného s veliteľom wagnerovcov Jevgenijom Prigožinom na mieste havárie v Tverskej oblasti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Bomba, zostrelenie alebo technická chyba. Čo spôsobilo pád Prigožinovho lietadla?

25.08.2023, 11:44
Autor:
ČTKČTK

Vyšetrovanie berie do úvahy všetky verzie: chybu pilota, technické problémy i vonkajší vplyv. Takýto postup býva bežný po všetkých podobných leteckých nehodách.

Verzií, prečo sa v stredu zrútilo lietadlo so šéfom súkromnej ruskej Wagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom, je niekoľko. Vzhľadom na spory, ktoré mal Prigožin s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, mnohí komentátori dve z nich ani neberú do úvahy.

Jednou z nich je možná chyba pilota, druhou porucha lietadla. Najčastejšie spomínanými verziami sú výbuch na palube lietadla a zásah protilietadlovou strelou odpálenou zo zeme, napísal ruský portál BBC. Hlavným argumentom pre tieto verzie je fakt, že sa lietadlo pravdepodobne začalo rozpadávať už vo vzduchu – niektoré jeho úlomky boli nájdené ďaleko od trupu.

VIDEO: Expert rozoberá stopy z videa leteckého nešťastia spojeného s Prigožinom

Ešte večer po nehode agentúra RBK s odvolaním sa na policajný zdroj uviedla, že vyšetrovanie berie do úvahy všetky verzie: chybu pilota, technické problémy i vonkajší vplyv. Takýto postup býva bežný po všetkých podobných leteckých nehodách.

Sledovanie letu a videá svedkov

Ako poznamenala BBC, neexistuje príliš otvorených zdrojov, z ktorých by sa dali vyvodiť závery, čo sa nad Tverskou oblasťou stalo. Určité údaje sa dajú vyvodiť zo stránok, ktoré sledujú letovú prevádzku, ako je Flightradar24. Ten dokáže sledovať polohu lietadiel v reálnom čase, ukáže ich rýchlosť aj výšku, v ktorej sa pohybujú.

image

Prigožinovo lietadlo letelo okrem posledných 30 sekúnd normálne, následne začalo prudko klesať

Podľa týchto údajov letel stroj Embraer Legacy 600 s registračným číslom RA-02795 so zapnutým transpondérom od 17:59 moskovského času do 18:11 (16:59 až 17:11 SELČ).

Súdiac podľa dráhy letu lietadlo zapol transpondér až vo vzduchu, čo niektoré lietadlá robia. V tom čase bol vo výške 3,7 kilometra pri meste Zelenograd blízko Moskvy, letel rýchlosťou 585 kilometrov za hodinu, naberal výšku a stále zrýchľoval.

Počas celého zaznamenaného letu lietadlo stúpalo a zvyšovalo svoju rýchlosť, kým transpondér neprestal vysielať informácie. Prístroj nevykázal žiadny pokles stroja, zariadenie teda muselo byť buď vypnuté, alebo vo vzduchu prestalo fungovať z iného dôvodu.

Ďalším zdrojom informácií, z ktorých by sa dalo usúdiť, čo sa vo vzduchu stalo, sú videozáznamy očitých svedkov. Jedna z nahrávok ukazuje, ako lietadlo padá kolmo nadol vo vývrtke a za ním sa ťahá dymová stopa. V rovnakom momente je vidieť na oblohe biely dymový mrak, ktorý zostáva viditeľný v miestach, odkiaľ lietadlo padalo.

image

Predtým zradca, dnes talentovaný človek. Putin sa vyjadril k Prigožinovej smrti a sľúbil vyšetrovanie

Na inom videu je počuť zvuk motora. Či patrí padajúcemu lietadlu, ale nie je jasné. Žena, ktorá nahrávku komentuje, hovorí, že boli počuť dva výbuchy a že "dron", ako lietadlo nazýva, bol zostrelený.

Taktiež dodáva, že okrem lietadla "padali aj rôzne kusy". Ďalšie nahrávky ale žiadne explózie nespomínajú. Keď boli zverejnené fotografie trosiek lietadla, podľa niektorých expertov na nich boli vidieť malé diery práve po zásahu protilietadlovou strelou. Na iných snímkach, ale nič také vidieť nebolo.

Rozpadávalo sa už vo vzduchu

Dve najobľúbenejšie verzie, o ktorých sa diskutuje na internete, sú výbuch na palube a zasiahnutie strelou zo zeme. V prospech explózie hovorí fakt, že sa lietadlo začalo rozpadávať vo vzduchu. Moderné lietadlá sú pritom navrhnuté tak, aby ich kostra odolala veľkému tlaku.

Prigožin neletel stíhačkou, na druhej strane aj civilné lietadlo sa môže dostať do problémov a turbulencií, poznamenala BBC. Ako dodala, na otázku, čo za rozpadom lietadla mohlo stáť, môžu jednoznačne odpovedať iba leteckí experti.

Pravdou však je, že jeden z úlomkov stroja bol nájdený až dva kilometre od miesta havárie. A o rozpade lietadla hovorili aj niektorí svedkovia. "Jedno krídlo odletelo na stranu... motory stále bežali, bol som prekvapený, že motory bežali ešte niekoľko sekúnd. Predok lietadla neskôr klesol dole a stroj začal pomaly padať k zemi," citoval portál Fontanka.ru jedného zo svedkov.

Pokiaľ ide o možnú explóziu na palube, ruský telegramový kanál Baza uviedol, že bomba mohla vybuchnúť v zadnej časti lietadla pri toaletách. Mnoho ľudí považuje za dôkaz výbuchu napríklad aj to, že jedna z letušiek, ktoré na palube boli, povedala pred štartom svojim príbuzným, že ich odlet bol z neznámeho dôvodu oneskorený.

image

Je to zvláštne, Prigožinovo lietadlo zrazu opravujú, zverila sa letuška pred smrťou

Na druhej strane ale, keby v lietadle bola umiestnená bomba, stroj by začal vo vzduchu horieť a na videozáznamoch padajúceho lietadla nič podobné vidieť nie je.

Pravdepodobnejšie sa teda môže javiť verzia o určitej udalosti na palube, v dôsledku ktorej bola nad lietadlom stratená kontrola a stroj sa začal vo vzduchu rozpadávať. O akú udalosť mohlo ísť, nie je jasné.

Bolo lietadlo zostrelené?

Mnoho komentátorov zdieľa verziu o možnom zostrelení lietadla. Denník Financial Times s odvolaním sa na svoje zdroje napísal, že bol lietadlo zostrelené systémom protivzdušnej obrany, podrobnosti ale neuviedol. Podobné informácie sa objavujú aj na telegramových kanáloch blízkych wagnerovcom.

V prospech tejto verzie hovorí niekoľko faktov, po prvé biely obláčik, ktorý bol vidieť na jednom z videí, mohol byť dym z výbuchu rakety. Po druhé sú tu vyhlásenia svedkov, ktorí hovoria o explóziách.

Na druhej strane ale dymový mrak na oblohe mohol byť aj dôsledkom explózie na palube. A tejto verzii nenahráva ani to, že na oblohe nebola vidieť žiadna stopa po lete rakety.

image

Wagnerovci prisahajú po smrti Prigožina pomstu a búria sa. Bielorusi ich však nechcú pustiť

Ako uzatvára BBC, teoreticky mohli ku katastrofe viesť aj ďalšie faktory, ktoré vyšetrovatelia zvyčajne zvažujú - chyba pilota, porucha zariadenia či prírodné živly. Väčšina z nich ale neobjasňuje skutočnosť, prečo sa lietadlo začalo vo vzduchu rozpadávať.

Embraer Legacy 600 je pritom pomerne odolné lietadlo, ktoré malo doteraz iba jednu leteckú haváriu: 9. septembra 2006 sa stroj tohto typu vo vzduchu zrazil s dopravným lietadlom Boeing 737. Lietadlá sa navzájom zachytili krídlami a obe boli vážne poškodené. Boeing havaroval a na jeho palube zomrelo 154 ľudí. Legacy, aj napriek vážnemu poškodeniu krídla, dokázal pristáť.

01 - Modified: 2023-08-25 07:30:46 - Feat.: 1 - Title: Priamy dôkaz o smrti Prigožina chýba, wagnerovci ho ťažko nahradia, tvrdia Briti 02 - Modified: 2023-08-24 19:33:31 - Feat.: 1 - Title: Pentagón nemá informácie, že by lietadlo s Prigožinom zasiahla raketa zem-vzduch 03 - Modified: 2023-08-24 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Putin ukázal inštinkty čekistu. Prigožina nemohol nechať nažive 04 - Modified: 2023-08-24 15:32:52 - Feat.: 1 - Title: Wagnerovci prešli pod priame velenie Putina, uviedol poľský premiér 05 - Modified: 2023-08-24 09:44:26 - Feat.: 1 - Title: Objavujú sa špekulácie o bombe v krabici vína, Rusko otvorilo vyšetrovanie pádu Prigožinovho lietadla
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:09