StoryEditor

Putinova pomsta? Jevgenij Prigožin je mŕtvy. Jeho lietadlo zostrelili, tvrdí zdroj blízky wagnerovcom

23.08.2023, 19:22
23.08.2023, 23:50
Autor:
prutprut
  • V lietadle, ktoré havarovalo, bolo desať ľudí, pričom haváriu nikto z nich neprežil. Traja z nich boli členovia posádky. Na palube bol aj Jevgenij Prigožin.
  • Joe Biden vidí za pádom lietadla konanie ruského prezidenta Vladimira Putina. Tvrdí, že nie je prekvapený, že wagnerovci boli terčom. 
  • Telegramový kanál Šedá zóna blízky Wagnerovej skupine dnes informoval o zostrelení Prigožinovho lietadla jednotkami protivzdušnej obrany v ruskej Tverskej oblasti.

Šef wagnerovcov, ktorý nedávno viedol neúspešnú vzburu proti Kremľu a žoldniersku skupinu, ktorá bojovala aj na Ukrajine na strane Moskvy, dnes zomrel v Rusku po páde lietadla. 

Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu potvrdila, že šéf Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin bol na palube lietadla, ktoré sa v stredu zrútilo v oblasti Tver. Informuje o tom CNN.

"Podľa aerolínií boli na palube lietadla Embraer-135 nasledujúci pasažieri:... Prigožin, Jevgenij," napísal Ruský letecký úrad Rosaviacia v aplikácii Telegram. Okrem šéfa wagnerovcov sa na zozname pasažierov nachádzali aj Dmitrij Utkin, Valerij Čekalov, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Nikolaj Matusejev a Aleksander Totmin, ako aj traja členovia posádky.

Telegramový kanál Šedá zóna blízky Wagnerovej skupine podľa portálu BBC dnes informoval o zostrelení Prigožinovho lietadla jednotkami protivzdušnej obrany v ruskej Tverskej oblasti. Iný kanál Opačná strana medaily, ktorý je taktiež spájaný so žoldniermi tvrdí, že dve Prigožinove lietadlá boli na tejto trase a druhé sa vracia do Moskvy.

Možná pomsta

V lietadle bolo desať ľudí, pričom haváriu nikto z nich neprežil. Traja z nich boli členovia posádky. 

Šedá zóna uviedla, že miestni obyvatelia pred haváriou počuli dve rany a videli dve stopy pár. Ruská tlačová agentúra Tass uviedla, že lietadlo po dopade na zem začalo horieť a dodala, že už boli nájdené štyri telá. Novšia správa z ruskej štátnej agentúry RIA Novosti hovorí o ôsmich nájdených telách. 

image

Existuje pravdepodobnosť, že Kremeľ prestal financovať wagnerovcov, tvrdí Británia

Nie je potvrdené, že lietadlo bolo cieľom a išlo o o pomstu za zmarenú vzburu, ktorú ukončil prezident Bieloruska Alexandr Lukašenko dohodou s Putinom. Takéto špekulácie sa však objavujú. "Pomsta je jedlo, ktoré Putin najradšej podáva za studena" povedal podľa BBC riaditeľ CIA William Burns.

Ruský prezident Vladimir Putin ho po vzbure označil za zradcu. Stanica Sky News uvádza, že sa Putin v čase, keď média informovali o páde Prigožinovho lietadla, nachádzal na podujatí venovanom 80. výročiu víťazstva sovietskych vojsk v bitke pri Kursku.

Ruský vyšetrovací výbor začal podľa portálu CNN vyšetrovanie zločinu v súvislosti s nehodou na základe článku 263 Trestného zákona Ruskej federácie, ktorý hovorí o porušení pravidiel bezpečnosti premávky a prevádzky leteckej dopravy.

Biden to čakal

Americký prezident už bol podľa Bieleho domu o havárii informovaný a o Prigožinovej smrti vie. "Videli sme správy. Ak sa to potvrdí, nikto by sa nemal čudovať. Katastrofálna vojna na Ukrajine viedla k súkromnej armáde pochodujúcej na Moskvu a teraz – zdá sa – k tomuto,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu Adrienne Watsonová.

Joe Biden vidí za pádom lietadla konanie ruského prezidenta Vladimira Putina. Tvrdí, že nie je prekvapený, že wagnerovci boli terčom. 

"Možno si spomínate, že sa ma na to pýtali," povedal Biden pre CNN. Narážal na svoj výrok z júla, kedy povedal, že by si mal Prigožin dávať pozor na svoju bezpečnosť po nepodarenom prevrate. 

V Rusku sa toho veľa neprihodí bez vedomia ruského prezidenta Vladimira Putina. V komentári k dnešnému pádu lietadla, na ktorého palube bol podľa zoznamu pasažierov aj šéf žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, to povedal americký prezident Joe Biden. Informovala o tom agentúra Reuters.

"V Rusku sa nedeje veľa vecí, za ktorými by nestál Putin, ale neviem dosť na to, aby som poznal odpoveď," dodal.

Podľa poradcu kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajla Podoljaka udalosť svedčí o tom, že Putin "nikomu neodpúšťa". "Demonštračná likvidácia Prigožina a velenie Wagnera dva mesiace po pokuse o puč je Putinovým signálom ruským elitám pred voľbami v roku 2024. ´Dajte si pozor! Nelojálnosť sa rovná smrti‘," napísal Podoljak na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Na Putina v súvislosti s pádom Prigožinovho lietadla ukázal tiež poľský minister zahraničia Zbigniew Rau. "Mali by sme veľký problém vymenovať niekoho, kto by si intuitívne myslel, že ide o náhodu. Stáva sa, že politickí oponenti, ktorých Vladimir Putin považuje za hrozbu svojej moci, nezomierajú prirodzenou cestou," povedal v štátnej spravodajskej stanici TVP Info.

Stratilo sa z radaru

Podľa agentúry AP patrilo lietadlo práve Prigožinovi. Smerovalo z ruského hlavného mesta Moskva do Petrohradu. Podľa úradov bolo vo vzduchu menej než pol hodinu. 

Špekulácie podľa BBC tvrdia, že malo ísť o lietadlo Embraer Legacy so sériovým číslom RA-02795. To je registrované na spoločnosť Autolex Transport. Túto v minulosti už spojila americká vláda s Prigožinom. 

Ruský štátny letecký úrad Rosaviation naopak tvrdí, že išlo o lietadlo Embraer-135, ktoré patrilo spoločnosti MNT-Aero LLC. Tá sídli v Moskve a jej náplňou činnosti je požičiavanie lietadiel. 

"Komisia Federálneho úradu pre leteckú dopravu začína s prvotnými úkonmi na mieste nešťastia, začala aj so zhromažďovaním faktografických materiálov o výcviku posádky, technickom stave lietadla, meteorologickej situácii na trase letu, prácach. dispečerských služieb a pozemných rádiových zariadení," informuje úrad.

Vyšetrovatelia podľa správy zverejnenej úradom plánujú analyzovať čiernu skrinku stroja.

Na webstránke FlightRadar24 sa let objavil pri Moskve, kde vystúpil do výšky 8800 metrom, kým dáta končia a výškový ukazovateľ je na nule. 

Kto je Jevgenij Prigožin?

Ruský oligarcha a miliardár Jevgenij Prigožin stojí na čele ruskej vojenskej Wagnerovej skupiny, ktorá sa tento rok v júni pokúsila o ozbrojenú vzburu proti vedeniu ruskej armády a ruskému ministerstvu obrany.

V noci z 23. na 24. júna Prigožin obvinil ruské vojenské velenie z útoku na svojich mužov a oznámil, že ich ruská armáda veľa zabila a vyzval na odstránenie armádnych špičiek. Jeho muži potom prekročili hranice z Ukrajiny, kde sa podieľali hlavne na bojoch o mesto Bachmut, a obsadili všetky armádne stanovištia a tiež letisko v strategicky významnom Rostove na Done.

S niekoľkými tisíckami svojich bojovníkov sa potom Prigožin vydal po diaľnici M4 na Moskvu. Pri Voroneže, ktorá leží na polceste medzi Rostovom a Moskvou, bola kolóna napadnutá ruskými vzdušnými silami.

Podľa neskorších správ ruského exilového portálu Meduza si ozbrojená vzbura Wagnerovej skupiny vyžiadala životy 13 ruských letcov. Vzbúrenci sa potom dostali do Lipeckej oblasti a jej metropoly Lipecka, ktorá leží asi 400 kilometrov od Moskvy.

Ešte 24. júna večer ale ruská tlač prekvapivo informovala, že sa bieloruskému vodcovi Alexandrovi Lukašenkovi podarilo dohodnúť s Prigožinom návrat bojovníkov na základne. Dohodu vzápätí potvrdil Prigožin a neskoro večer aj Kremeľ. Oznámil tiež, že Prigožin ani wagnerovci, ktorí sa akcie zúčastnili, nebudú stíhaní a Prigožin, ktorý dohodu zdôvodnil tým, že nechcel, aby bola "preliata ruská krv", sa v rámci dohody presunie do Bieloruska.

Wagnerovci sa z obsadených miest stiahli počas nedele 25. júna. Cieľom ťaženia na Moskvu nebolo podľa nich zvrhnúť ruské vedenie, akcia ale poukázala na závažné problémy ruskej armády so zabezpečením bezpečnosti krajiny, uviedol 26. júna v audionahrávke zverejnenej na sociálnej sieti Telegram Prigožin.

Ruský prezident Vladimir Putin podľa prezidentského hovorcu Dmitrija Peskova prijal päť dní po vzbure žoldnierov Prigožina v Kremli, spolu s viac ako 30 ďalšími ľuďmi z vedenia skupiny a veliteľmi. Bieloruský líder Lukašenko síce pôvodne povedal, že Prigožin dorazil do Bieloruska, o niekoľko dní neskôr ale tvrdil, že šéf wagnerovcov je na území Ruska.

Prigožin podľa médií zarába na cateringu, štátnych zákazkách a žoldnierskych misiách ním ovládanej Wagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti. V rodnom Petrohrade má podľa médií príjmy najmä z developmentu a prenajímania nehnuteľností. Býva označovaný za človeka, ktorý má blízko k ruskému prezidentovi Putinovi.

Prigožin vlastní sieť reštaurácií, cateringovú firmu Concord Catering a firmu Concord Management and Consulting, prostredníctvom ktorej riadi spoločnosť zaoberajúcu sa internetovými aktivitami proti Západu. Napríklad dlhodobo patrí k hlavným dodávateľom jedál do školských jedální, vďaka čomu získal prezývku Putinov kuchár.

Denník Mfdnes tento rok vo februári uviedol, že na štátnych zákazkách zarobil vlani Prigožin v prepočte rekordných približne 1,2 milióna eur, čo je zhruba polovica toho, čo si jeho firmy zarobili celkovo v rokoch 2011 až 2021. Podľa denníka o tom v spoločnom materiáli píšu investigatívci portálu Vjorstka a projektu Môžem objasniť.

Prigožin sa vďaka Wagnerovej armáde stal jednou z hlavných tvárí ruskej agresie proti Ukrajine. Je častým kritikom ruského vojenského velenia, ktoré obviňuje z neschopnosti. Naopak, výsledky svojej žoldnierskej armády, do ktorej zapojil aj väzňov z ruských väzníc, mnohokrát nadsadzuje.

Prigožin je na sankčnom zozname Západu už od čias anexie Krymu v roku 2014. Je terčom únijných sankcií aj v súvislosti s pôsobením svojej žoldnierskej skupiny v ďalších krajinách vrátane Líbye či Sýrie.

Jeho skoršiu žalobu proti zaradeniu do zoznamu súd Únie zamietol. Na listine figuruje tiež niekoľko popredných členov skupiny, ale aj Prigožinova žena a syn. Americká FBI Prigožina zaradila na svoj zoznam hľadaných zločincov a vypísala odmenu na jeho dopadenie.

Rodák z vtedajšieho Leningradu (dnes Petrohrad) Prigožin (narodený 1. júna 1961) absolvoval športové internátne učilište, závodne behal na lyžiach. Už v mladosti sa dostal do konfliktu so zákonom, bol podmienečne odsúdený za krádež.

V roku 1981 bol odsúdený na 12 rokov väzenia za lúpež v organizovanej zločineckej skupine a ďalšie trestné činy. Vo väzení strávil deväť rokov, po prepustení začal podnikať, najprv mal stánok s občerstvením. Neskôr stál pri zrode siete supermarketov a predovšetkým otvoril v Petrohrade luxusnú reštauráciu, ktorú si obľúbila tamojšia smotánka a niekoľkokrát ju navštívil aj Putin, s ktorým sa zblížil.

Prigožin následne získal z Kremľa množstvo zákaziek na VIP služby, otvoril reštauráciu v budove parlamentu. Vďaka tomu si vybudoval väzby na mnohých vplyvných ľudí v Rusku, čoho podľa médií dokázal využívať vo svoj prospech.

To, že stojí za Wagnerovou armádou, Prigožin dlho popieral. Prvýkrát priznal, že je zakladateľom Wagnerovej skupiny, až vlani v septembri. V príspevku na ruskej sociálnej sieti Vkontakte uviedol, že ju v roku 2014 založil.

Počas súčasnej vojny na Ukrajine Prigožin patrí k najaktívnejším podporovateľom ruskej agresie, často vyzýval na razantné akcie a Ukrajine vyhrážal tvrdým postupom.

Často však tiež ostro kritizoval ruské vojenské i politické špičky. Wagnerovci hrali v bojoch na Ukrajine významnú úlohu, USA ich tento rok v januári označili za nadnárodnú zločineckú organizáciu.

01 - Modified: 2023-08-23 10:25:09 - Feat.: 1 - Title: Moskva predstavila náhradu za Surovikina, letectvo povedie generál Afzalov 02 - Modified: 2023-08-22 19:55:08 - Feat.: 1 - Title: Surovikina odvolali z postu šéfa letectva. Ruské úrady to zatiaľ nekomentovali 03 - Modified: 2023-08-22 06:29:27 - Feat.: 1 - Title: Objavilo sa nové video s Prigožinom, pravdepodobne sa nachádza v Afrike
01 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 02 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 03 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 04 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 05 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 17:45