Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a saudskoarabský korunný princ Mohamed bin Salmán. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Saudskej Arábii sa uskutočnia rokovania o ukončení vojny na Ukrajine

04.08.2023, 22:10
Autor:
TASRTASR

Saudskoarabská vláda dúfa, že stretnutie "prispeje k posilneniu dialógu a spolupráce", aby sa zaistilo vyriešenie vojny na Ukrajine diplomatickými a politickými spôsobmi.

Saudská Arábia v piatok potvrdila, že od soboty sa na jej území uskutoční stretnutie vysokopostavených predstaviteľov bezpečnosti s cieľom nájsť "politické a diplomatické spôsoby" ukončenia vojny na Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA.

Poradcovia a predstavitelia niekoľkých krajín sa stretnú v prímorskom meste Džidda, uviedla štátna saudskoarabská agentúra SPA. Podľa DPA ide o prvé oficiálne potvrdenie Saudskej Arábie, že toto stretnutie sa uskutoční.

"Hosťovanie tohto stretnutia značí pokračovanie humanitárnych iniciatív a snáh predostretých korunným princom Muhammadom bin Salmánom a jeho komunikácie s vedením Ruska a Ukrajiny od prvých dní vypuknutia krízy," uvádza SPA.

Saudskoarabská vláda dúfa, že stretnutie "prispeje k posilneniu dialógu a spolupráce", aby sa zaistilo vyriešenie vojny na Ukrajine diplomatickými a politickými spôsobmi. Riešenie by malo tiež posilniť medzinárodný mier a bezpečnosť a ušetriť svet od ďalších humanitárnych, bezpečnostných a ekonomických dôsledkov krízy na Ukrajine.

Saudská Arábia neuviedla, ktoré krajiny sa na stretnutí zúčastnia. Podľa agentúry Reuters sa očakávajú zástupcovia približne 40 krajín sveta.

V piatok potvrdila svoju účasť Čína, ktorú bude reprezentovať špeciálny vyslanec pre euroázijské záležitosti Li Chuej. Účasť Číny je dôležitá, pretože Peking udržiava blízke ekonomické i diplomatické vzťahy s Moskvou. Na prvé kolo týchto rokovaní začiatkom roka v Kodani Čína pozvanie neprijala.

Tento týždeň rôzne zdroje uviedli, že Spojené štáty by mal reprezentovať poradca prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, očakávajú aj zástupcov Turecka a európskych krajín. Rusko sa na stretnutí nezúčastni, no Kremeľ uviedol, že ho bude monitorovať.

01 - Modified: 2024-10-05 21:23:34 - Feat.: - Title: Ruská prokuratúra žiada pre obžalovaného Američana sedem rokov väzenia. Priznal, že bojoval na Ukrajine 02 - Modified: 2024-10-05 17:06:37 - Feat.: - Title: Rusko si podľa Ukrajincov zostrelilo vlastné bojové lietadlo 03 - Modified: 2024-10-05 13:37:28 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že obsadilo ďalšiu dedinu v Doneckej oblasti 04 - Modified: 2024-10-05 09:41:38 - Feat.: - Title: Jasné a konkrétne kroky. Ukrajina predstaví spojencom "plán víťazstva" o týždeň v Nemecku 05 - Modified: 2024-10-05 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako Saudská Arábia rozhoduje o vojne. Preváži doktrína Bidena, alebo tá Netanjahuova?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 07:17