Antony Blinken FOTO: REUTERS
StoryEditor

Úspech ukrajinskej protiofenzívy môže Putina dotlačiť k rokovaniam, tvrdí Blinken

12.06.2023, 21:20
Autor:
TASRTASR

Podľa šéfa americkej diplomacie je zároveň v súčasnosti potrebné "čo najviac navýšiť dodávky pomoci pre Ukrajinu, aby mohla uspieť na bojisku".

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok vyjadril nádej v úspešnú ukrajinskú protiofenzívu, ktorá by podľa neho dotlačila ruského prezidenta Vladimira Putina k rokovaniam o ukončení invázie na Ukrajinu, informuje AFP.

Blinken po stretnutí so svojim talianskym rezortným kolegom Antoniom Tajanim uviedol, že Spojené štáty sú presvedčené "o pokračujúcom (ukrajinskom) úspechu", a to najmä po tom, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj cez víkend nepriamo potvrdil, že sa začala dlho plánovaná protiofenzíva.

image

Ukrajina tvrdí, že ruská armáda poškodila aj priehradu na rieke Mokryje Jaly

"Úspech protiofenzívy by znamenal dve veci – Ukrajina by posilnila svoju pozíciu za vyjednávacím stolom a zároveň by to mohlo donútiť Putina sústrediť sa na rokovania o ukončení vojny, ktorú rozpútal," povedal Blinken. Dodal, že ukrajinská protiofenzíva by tak mohla celú situáciu priblížiť smerom k mieru.

Podľa šéfa americkej diplomacie je zároveň v súčasnosti potrebné "čo najviac navýšiť dodávky pomoci pre Ukrajinu, aby mohla uspieť na bojisku".

Rusko verejne deklaruje ochotu k rokovaniam, pričom ako mediátor by v tomto smere chcela vystupovať Čína. Spojené štáty sú však voči týmto snahám skeptické, keďže podľa nich Rusko nemá skutočný záujem na mierových rokovaniach a ide mu len o územné zisky.

Podľa Blinkena musí byť mier na Ukrajine "spravodlivý a trvalý". Situácia sa teda nesmie vyvinúť tak, aby si "Rusko mohlo oddýchnuť, opäť sa vyzbrojiť a zaútočiť o šesť mesiacov, rok či dva roky neskôr," zdôraznil americký minister.

01 - Modified: 2024-07-09 16:35:12 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda vyčlenila financie na renováciu Ruskom zničenej detskej kliniky 02 - Modified: 2024-07-09 16:18:49 - Feat.: - Title: Rusi vydali zatykač na Juliju Navaľnú, dôvodom je údajná účasť v extrémistickej skupine 03 - Modified: 2024-07-09 15:11:09 - Feat.: - Title: Vrahovia detí sú odpad ľudstva, odkazuje šéf českej diplomacie do Moskvy. Tlmočiť to má ruský veľvyslanec 04 - Modified: 2024-07-09 14:45:15 - Feat.: - Title: Nevyzerá to, že by si Rusko chcelo sadnúť za rokovací stôl, povedal prezident Pellegrini 05 - Modified: 2024-07-09 13:13:15 - Feat.: - Title: Módí rokuje s Putinom o strategickom partnerstve a mieri na Ukrajine. Zelenskyj označil návštevu za sklamanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. júl 2024 18:38