Vojaci kosovských síl NATO sa stretávajú s miestnymi demonštrantmi kosovských Srbov pri vchode do mestského úradu v meste Zvečan. FOTO: Reuters
StoryEditor

Na severe Kosova pokračovali protesty Srbov proti novým albánskym starostom, ktorí vo voľbách vyhrali

29.05.2023, 20:12
Autor:
ČTKČTK

V meste Zvečan sa dnes skupina srbských demonštrantov pokúsila vniknúť na radnicu. Zabránila im v tom kosovská poriadková polícia, ktorú tvoria v drvivej väčšine kosovskí Albánci, a to za použitia slzotvorného plynu.

Na severe Kosova, kde žije silná srbská menšina, dnes pokračovali protesty Srbov proti novým starostom z albánskych strán. Tie zvíťazili v komunálnych voľbách, ktoré však miestni Srbi na protest bojkotovali. V štyroch mestách sa srbskou väčšinou, kde na čele radníc stoja albánski starostovia, posilnili svoje hliadky medzinárodné jednotky KFOR, píše agentúra Reuters. Podľa agentúry ANSA bolo pri stretoch s demonštrantmi zranených 41 príslušníkov týchto jednotiek. V oblasti sa protesty konali už minulý týždeň.

V meste Zvečan sa dnes skupina srbských demonštrantov pokúsila vniknúť na radnicu. Zabránila im v tom kosovská poriadková polícia, ktorú tvoria v drvivej väčšine kosovskí Albánci, a to za použitia slzotvorného plynu. Polícia uviedla, že len reagovala na pokus demonštrantov prelomiť bezpečnostný kordón okolo budovy.

image

Na severe Kosova pokračujú protesty Srbov proti novým albánskym starostom, jednotky NATO chránia radnice

Do stretov medzi políciou a demonštrantmi sa zapojili tiež vojaci jednotiek KFOR, ktorí sa snažili najskôr obe skupiny oddeliť a potom zasiahli proti demonštrantom, píše agentúra AFP. Podľa nej v Zvečanoch zasahovali hlavne vojaci z Poľska a Maďarska. Podľa zdrojov agentúry ANSA bolo dnes pri strete zranených 41 vojakov KFOR, z ktorých bolo 11 Talianov. Traja sú vo vážnom stave. Demonštranti na vojakov hádzali kamene, fľaše a ďalšie predmety.

V meste Leposavić, kde americké jednotky z misie KFOR kontrolovali budovu radnice, demonštranti hádzali vajíčka na auto, ktoré vlastní nový albánsky starosta.

Srbský prezident Aleksandar Vučić dnes zvýšil bojovú pohotovosť na najvyšší stupeň, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvo obrany. Vučić uviedol armádu do bojovej pohotovosti už minulý týždeň.

Zástupcovia Srbov rezignovali na funkcie v samospráve vlani v novembri a bojkotovali aprílové komunálne voľby. Tých sa zúčastnili menej ako štyri percentá voličov, ktorí hlasovali predovšetkým za celoštátne kosovské strany. Volebné úrady platnosť volieb potvrdili, následkom čoho sa starostami stali politici z radov albánskych strán. Zástupcovia srbskej menšiny sa s vládou v Prištine dlhodobo sporia o vytvorenie zväzku miest na severe Kosova, kde majú väčšinu práve etnickí Srbi.

image

Srbsko musí držať jednotnú líniu s Európskou úniou, čo sa týka vojny na Ukrajine, tvrdá europoslanec Bilčík

Prvé protesty vypukli už minulý týždeň, keď sa štvorica zvolených starostov ujala úradu. To srbskí demonštranti odmietajú. Po vláde chcú, aby starostu funkcie zbavila a stiahla tiež špeciálne sily kosovskej polície.

Protesty z konca minulého týždňa vyvolali silnú reakciu v zahraničí. Srbský prezident Aleksandar Vučić kvôli protestom uviedol armádu do bojovej pohotovosti a nariadil vojenským jednotkám, aby sa presunuli bližšie k hraniciam s Kosovom. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken uviedol, že kroky Kosova "prudko a zbytočne vystupňovali napätie", čo podľa neho sťažuje normalizáciu vzťahov so Srbskom. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov dnes povedal, že sa Srbi domáhajú na severe Kosova len svojich práv. Podľa Moskvy, ktorá je spojencom Srbska, v oblasti existuje "veľká hrozba". Kosovský premiér Albin Kurti kritiku odmietol s tým, že noví starostovia budú pracovať v prospech všetkých obyvateľov.

01 - Modified: 2023-05-28 05:41:38 - Feat.: 1 - Title: NATO vyzvalo Kosovo na deeskaláciu napätia so Srbskom 02 - Modified: 2023-05-26 13:19:50 - Feat.: 1 - Title: Srbský prezident uviedol armádu do bojovej pohotovosti kvôli stretom v Kosove 03 - Modified: 2023-05-09 10:40:20 - Feat.: 1 - Title: Európska únia sa nesmie nechať znepokojiť Putinovou demonštráciou sily, povedal Scholz
01 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 02 - Modified: 2024-04-20 12:31:24 - Feat.: - Title: V Kosove kvitne kult britského expremiéra Tonyho Blaira, odhalia mu sochu 03 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 04 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 05 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:58