Predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy rokuje o limite dlhu s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Oválnej pracovni. FOTO: Reuters
StoryEditor

Dohoda Bidena s McCarthym by pozastavila dlhový strop USA do začiatku roka 2025, odvrátila by hrozbu

29.05.2023, 18:24
Autor:
ČTKČTK

Vláde USA podľa aktuálneho odhadu hrozí, že sa jej budúci týždeň minú peniaze na splácanie záväzkov, ak Kongres nevytvorí ďalší priestor pre zadlženie štátu.

Členovia amerického Kongresu začínajú prerokúvať návrh zákona, ktorý môže odvrátiť bezprostrednú hrozbu platobnej neschopnosti Spojených štátov. Text je výsledkom rokovaní medzi americkým prezidentom Joom Bidenom a predsedom Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym, ktorí sa cez víkend dohodli na pozastavení dlhového stropu federálnej vlády do začiatku roka 2025. Návrh obsahuje mnohé ďalšie opatrenia, vrátane plánov odrážajúcich požiadavky Republikánskej strany na obmedzenie vládnych výdavkov mimo tých na obranu.

Vláde USA podľa aktuálneho odhadu hrozí, že sa jej budúci týždeň minú peniaze na splácanie záväzkov, ak Kongres nevytvorí ďalší priestor pre zadlženie štátu. USA majú ako jedna z mála krajín na svete zákonom daný limit pre výšku dlhu, pričom ho v posledných rokoch opakovane navyšujú alebo pozastavujú v dôsledku neustálych rozpočtových deficitov. Naposledy takéto opatrenie Kongres prijal v roku 2021, predtým v rokoch 2019, 2018 a 2017.

Zatavenie platnosti

Uvedenie dohody medzi Bidenom a McCarthym do praxe by znamenalo pozastavenie platnosti stropu do 1. januára 2025. Prezident a republikánsky líder sa tak nevydali cestou zvýšenia limitu o konkrétnu sumu, ako sa stalo pred necelými dvoma rokmi, keď bola stanovená aktuálna hodnota približne 31,4 bilióna dolárov.

Navrhnutý postup by okrem iného odsunul potrebu ďalšej diskusie o dlhovom strope na obdobie po prezidentských voľbách, ktoré sú na programe v novembri budúceho roka, napísala agentúra AP. Republikáni pôvodne vo vlastnom pláne prijatom snemovou na konci apríla navrhli posun stropu o 1,5 bilióna dolárov alebo jeho pozastavenie do marca budúceho roka, podľa toho, ktorá udalosť by nastala ako prvá.

image

Biden a líder republikánov sa dohodli na zvýšení dlhového stropu USA

McCarthy a jeho stranícki kolegovia to však podmienili výraznými rozpočtovými škrtmi oproti predpokladaným výdavkom v ďalších desiatich rokoch. Terče úsporných opatrení príliš nešpecifikovali a následne dali najavo, že nechcú obmedziť rozpočty štátnych programov sociálneho a zdravotného poistenia ani výdavky na obranu, teda najväčšie položky amerického rozpočtu. Úprava dlhového stropu si však vyžiadala rokovania medzi demokratom Bidenom a republikánskou parlamentnou väčšinou o rozpočtovej politike, ktoré by inak vrcholilo až na konci leta.

Dohoda oznámená cez víkend zahŕňa isté rozpočtové obmedzenia, avšak len na nasledujúce dva fiškálne roky, uvádza spravodajský web BBC. Výdavky mimo tých na obranu by budúci rok zostali rovnaké ako v aktuálnom roku a v tom nasledujúcom by mohli narásť len o jedno percento. Obranný rozpočet by naopak narástol o tri percentá.

Sociálne príspevky

Ďalšou oblasťou rokovaní boli podmienky na vyplácanie sociálnych dávok, ktorých sprísnenie republikáni požadujú dlhodobo. Nakoniec si v rozhovoroch s Bielym domom vynútili dočasné navýšenie vekového limitu pri podmienke, aby na isté príspevky pre chudobných mali nárok iba pracujúci. Podľa AP v tejto súvislosti isté priority presadili aj demokrati, ako napríklad rozšírenie podpory pre vojakov vo výsluhe alebo mladých Američanov vychádzajúcich z pestúnskej starostlivosti.

Republikáni chceli svojím pôvodným návrhom tiež zrušiť rad Bidenom presadených opatrení, ako je daňové zvýhodnenie "zelených" technológií, program čiastočného odpustenia študentských pôžičiek alebo finančná injekcia pre federálny berný úrad IRS. Zvrátenie daňových úľav na elektromobily a ďalšie výrobky v novej dohode nefiguruje, zatiaľ čo pri študentských pôžičkách Biden pristúpil iba na to, že v auguste skončí "pauza" v ich splácaní, píše AP. IRS by zase v dôsledku dohody prišla zhruba o desať z celkových 80 miliárd dolárov pridelených v minulom roku v snahe zlepšiť boj proti daňovým podvodom, napísal denník The New York Times.

image

Pozvánka Frederiksenovej do USA podporila úvahy o jej kandidatúre na šéfku NATO

Kompromisný plán Bidena s McCarthym obsahuje aj ďalšie body ako napríklad uvoľnenie pravidiel okolo výstavby novej energetickej infraštruktúry, pre fosílne palivá aj obnoviteľné zdroje. Podľa komentára NYT dohoda posilňuje Bidenov argument, že aj za silnej polarizácie americkej politiky dokáže postupovať spoločne s republikánmi. "Platí za to však popudením mnohých vo svojej vlastnej strane, ktorí po kompromisoch s republikánmi nijako netúžia," dodáva denník.

Odvoláva sa tým aj na nadchádzajúce rokovania v Kongrese, kde musí návrh schváliť snemovňa s tesnou republikánskou väčšinou aj Senát, kde podobne tesným pomerom prevažujú demokrati a s nimi hlasujúci nezaradení zákonodarcovia. V snemovni plán v utorok prerokuje jeden z výborov, finálne hlasovanie potom McCarthy plánuje na stredu. Prípadné schválenie v tomto termíne by poskytlo Senátu dostatok času na odvrátenie platobnej neschopnosti USA.

01 - Modified: 2023-05-29 05:02:56 - Feat.: 1 - Title: Biden a McCarthy sa definitívne dohodli na zvýšení dlhového stropu USA 02 - Modified: 2023-05-28 05:17:29 - Feat.: 1 - Title: Biden a líder republikánov sa dohodli na zvýšení dlhového stropu USA 03 - Modified: 2023-05-26 09:55:41 - Feat.: 1 - Title: Americký novinár Gershkovich väznený v Rusku sa odvolal proti predĺženiu väzby
01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:27