Členovia ruského dobrovoľníckeho zboru stoja vedľa obrneného vozidla. FOTO: Reuters/Russian Volunteer Corps
StoryEditor

Nič nejde podľa plánu, Putin zažil göringovskú chvíľu. Čo ukázal nájazd Rusov do Ruska

25.05.2023, 18:30

Rusko musí rýchlo zaistiť, aby hranica s Ukrajinou bola krytá aj v miestach mimo frontu. To však bude ďalej naťahovať ruskú armádu ako gumu, takže vojakov pre front bude o niečo menej.

Vpád Rusov do Ruska bol politická katastrofa. Oživil aj ruský punkový hit z roku 1989. Útok dáva najavo trhliny v „špeciálnej vojenskej operácii“, Putin môže prísť o časť podpory, ale mohol by sa mu aj hodiť.

Keď nálety Spojencov drvili nemecké mestá, Nemci v krytoch občas nahnevane mysleli na výrok šéfa Luftwaffe z roku 1939, ktorým sa vychvaľoval: „Ak nad územie Ríše prenikne jediné nepriateľské lietadlo, nebudem už Göring. Hovorte mi Meyer.“

Politická katastrofa

Teraz prežíva svoj göringovský moment Vladimír Putin. Opakovane vyhlasoval, že ubráni nepriepustnosť hraníc, a tak dvaja vysmiaty ruskí vojaci útočiaci na Rusko, ktorí sa odfotili pri nájazde na „nepriateľskej pôde“, sú politická katastrofa.

Video: Pesnička "Všetko ide podľa plánu":

Tomu odkazu rozumie väčšina Rusov, pretože jeden z ruských útočníkov hovorí: "Kľúč k hraniciam sa zlomil na dva kusy." To je prvý verš ikonickej piesne Vsjo iďot po planu, Všetko ide podľa plánu, punkovej skupiny Graždanskaja oborona​, Civilná obrana, ktorá v roku 1989 trpko a nemilosrdne zosmiešňovala sovietsku slabosť, bezzubosť perestrojky a zahnívanie režimu, kde sa všetko rúca, z Lenina je už len pleseň, hore sú hovädá, ale všetko ide podľa plánu, už sa máme ako v KĽDR, keď budeme mať komunizmus, bude to všetko k*rva úžasné, všetko ide podľa plánu.

image

Nie sme ako Putinovi zombies, odkázali civilistom. Rusov mali v Belgorode zaskočiť dve skupiny odporu

Na pozadí v klipe pochodujú vojaci, potom prichádza strih na Červené námestie, ktoré je pochmúrne temné, potom zástupy civilistov s červenými vlajkami a potom ženy hádžuce lopatami hlinu do otlčeného nákladiaku, všetko ide podľa plánu.

Metafora je zrejmá. Tých pár kilometrov štvorcových a pár dedín, ktoré vojaci pri ozbrojenom vpáde obsadili, je bezvýznamná bodka na mape, avšak tiež to hovorí, že „špeciálna vojenská operácia“ ani Rusko nejdú podľa plánu.

Autorita ochrancu Putina dostala ​​torpédo z boku, čo nepomáha jeho autorite doma. Samozrejme nemá zmysel preceňovať dopad celej akcie, ale asi nebude málo Rusov, ktorí sa budú pýtať, ako je to so silou Putina, keď nevie ani ochrániť Rusko od operetného vpádu spoza hranice. Ruská duša je vždy ostražitá pred vpádmi zvonku, obrana je prvé prikázanie báťušku. Ale na čo je, keď to nezvládne?

Chyby v armáde

Ruskí vojenskí blogeri kládli odbornejšie otázky, teda kde boli ruské jednotky a ako je možné, že v čase konfliktu pokojne prejde niekoľko sto vojakov s ťažkou výzbrojou a vraj aj jedným tankom hranicu Ruska. Znova sa ukázalo, ako veci fungujú a ako zle a zrejme nedbalo sú organizované ruské vojenské sily. Presne: nič nejde podľa plánu.

Má to však aj ďalší efekt – do Ruska dnes nie je veľmi vidieť, ale určite by bolo zaujímavé vedieť, nakoľko ešte žije Bachmutom, alebo či desaťmesačnú bitku, mlynček na mäso, nakoniec naraz neprebil spektakulárny vpád komanda Rusov do Ruska. Ale každopádne imidž Kremľa poškvrnil.

image

Lukašenko prišiel Putinovi ukázať „pevný stisk ruky“. Prečo je nezávislé Bielorusko pre Kremeľ také cenné?

"Jastrabovia v ruskej spoločnosti budú tento útok brať ako ďalší doklad slabosti a neschopnosti Kremľa, takže Putin môže prísť o časť podpory tých, ktorí silne podporujú vojnu," povedal v Amerike žijúci ruský politológ Ivan Fomin.

Dodal avšak, že úplne rovnako môže vpád Putinovi pomôcť, pretože akoby dal za pravdu jeho vlasteneckým rečiam, podľa ktorých je Rusko v ohrození a musí sa brániť.

Krytie hranice

V každom prípade to bude mať vojenský vplyv. Rusko musí rýchlo zaistiť, aby hranica s Ukrajinou bola krytá aj v miestach mimo frontu. To však bude ďalej naťahovať ruskú armádu ako gumu, takže vojakov pre front bude o niečo menej. Aj to by mohlo byť pred očakávanou ofenzívou cieľom akcie. Ďalej, kto bol na vojne, dobre vie, že armáda, ktorá robí chyby, ktorá po chybe narýchlo zavádza rázne „nápravné“ opatrenia, robí pod velením znervóznených dôstojníkov obvykle ešte viac chýb.

Celý ten smelý, dramatický a neschematický vojenský podnik vyzerá ako kapitola z knihy najlepších prepadových operácií druhej svetovej vojny, má vtip aj dôvtip, ktoré boli korením aj prednosťou vtedajších plánovačov, z ktorých niektorí sa nie náhodou po vojne presadili ako autori thrillerov. Terajší aktéri vyzerajú z líčenia médií tiež trochu ako šialení - napríklad veliteľom jednej zo skupín, ktoré nájazd vykonali, je bývalý podnikateľ, odevný návrhár a organizátor turnajov MMA v jednom.

image

Kto sú bojovníci, ktorí vpadli do Belgorodska? Usilujú sa o zvrhnutie Putina

Aj toto bolo kreatívne vymyslené. Úplne asymetrická akcia. K tomu terén starostlivo vybraný, orámovaný dvoma riekami, takže z ruskej strany nie práve voľne prístupný. To, že Rusi útočili na Rusko, efekt ešte zosilnelo.

Keď už hovoríme o kreativite: ak má niekto v ruskej armáde trošku IQ, napadne ho, že veľmi skoro by sa podobná akcia mohla odohrať niekde inde a trochu inak, pretože potom by sa naozaj výrazne ukázalo, že nič nejde podľa plánu.

01 - Modified: 2023-05-25 09:33:56 - Feat.: 1 - Title: Rusko vyhostilo švédskych diplomatov a zatvorilo švédsku misiu v Petrohrade 02 - Modified: 2023-05-25 09:11:01 - Feat.: 1 - Title: Pyrrhovo víťazstvo? Rusi vydreli pri Bachmute výhru, ktorá sa však môže zmeniť na porážku 03 - Modified: 2023-05-25 08:19:22 - Feat.: 1 - Title: Moskva a Minsk urobili ďalší krok k rozmiestneniu jadrových zbraní v Bielorusku 04 - Modified: 2023-05-25 07:38:43 - Feat.: 1 - Title: Wagnerovci údajne začali sťahovať svoje jednotky z Bachmutu
01 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 02 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 03 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 04 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 05 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:25