StoryEditor

Ľudia si na vás vezmú vidly. Prigožin sa obul do „luxusného života“ bohatých

25.05.2023, 14:18
Autor:
khkh

Moja rada ruským elitám znie: Zvolajte svojich chlapcov, pošlite ich do vojny, a až pôjdete na pohreb a až ich začnete ukladať do zeme, ľudia si povedia, že je to fér, rozohnil sa Šéf ruských žoldnierov Jevgenij Prigožin.

Šéf ruských žoldnierov Jevgenij Prigožin opäť kritizoval vedenie svojej vlasti. Tentoraz sa zakladateľ Wagnerovej skupiny zameral na elitu, ktorá sa podľa neho málo angažuje vo vojne na Ukrajine. „Kým sa synovia obyčajných Rusov vracajú domov v zinkových rakvách, zlatá mládež sa maže krémom a vystavuje na internete,“ varuje pred revolúciou podobnou tej z roku 1917.

„Moja rada ruským elitám znie: Zvolajte svojich chlapcov, pošlite ich do vojny, a až pôjdete na pohreb a až ich začnete ukladať do zeme, ľudia si povedia, že je to fér,“ rozohnil sa Prigožin v stredajšom rozhovore s ruským blogerom Konstantinom Dolgovom.

Neochota bojovať

Vo svojej kritike bezstarostných životov detí boháčov menovite spomenul napríklad Kséniu Šojguovú, dcéru ruského ministra obrany, ktorá sa aj so svojim snúbencom nedávno vydala do Dubaja. Neochotu nasadiť život v „špeciálnej vojenskej operácii“, ako Rusko nazýva svoju agresiu na Ukrajine, napokon pred časom prejavil aj syn hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova Nikolaj.

Ten svoje výsadné postavenie použil ako výhovorku, keď mu vlani na jeseň zavolali z vojenského komisariátu a nariadili, aby na druhý deň prišiel. Bez váhania odmietol. "Ja som Peskov, vyriešim si to na inej úrovni," vyhlásil. Nevedel však, že spadol do pasce a že mu volá novinár Dmitrij Nizovcev, ktorý jeho nahnevané výroky neskôr zverejnil vo svojom programe.

image

Pyrrhovo víťazstvo? Rusi vydreli pri Bachmute výhru, ktorá sa však môže zmeniť na porážku

Šéf ruských žoldnierov, ktorí sa z veľkej časti na front dostali rovno z väzenia výmenou za milosť, v poslednej dobe vedenie Ruska kritizuje pravidelne. Sťažoval sa napríklad na nedostatok munície aj na samotného ministra Šojgua. A s odkazom na kontrast životov bohatých a chudobných Rusov teraz tiež varuje, že ľuďom raz dôjde trpezlivosť a na rozmaznané elity vyrazia s vidlami.

Revolúcia

„Všetko by mohlo skončiť revolúciou tak ako v roku 1917. Najskôr povstanú vojaci a potom aj ich blízki,“ domnieva sa Prigožin. Odkazuje pritom na udalosti, pri ktorých bol zvrhnutý cár Mikuláš II. a k moci sa nakoniec dostali boľševici na čele s Leninom. O súčasnom vládcovi, prezidentovi Vladimírovi Putinovi, sa napokon Prigožin tiež nedávno vyjadril dosť nelichotivo. Hoci neskôr tvrdil, že myslel Šojgua, slová o „šťastnom dedkovi“ vyvolali v Kremli reakcie.

Prigožin totiž vyhlásil, že sú ľudia, ktorí bojujú, a ľudia, ktorí si hromadia zásoby. „Namiesto toho, aby minuli zdroje za náboje, zabili nepriateľa, zachránili život našich vojakov, tak našich mužov zabíjajú. Medzitým si šťastný starý otec myslí, že sa má dobre. A čo má robiť naša krajina ďalej? Čo majú robiť naše deti? Ako vyhráme túto vojnu, ak sa ukáže, a to len špekulujem, že ten starý otec je totálny blbec?“ povedal.

image

Wagnerovci v bitke o Bachmut stratili vyše 20-tisíc bojovníkov, zahynulo 20 percent z naverbovaných väzňov

„Sme skrátka v situácii, keď o Rusko môžeme prísť. Musíme vyhlásiť stanné právo, novú vlnu mobilizácie. Každého, kto je schopný práce, musíme poslať do tovární na muníciu. Rusko potrebuje žiť pár rokov ako Severná Kórea, teda zavrieť hranice a tvrdo pracovať,“ radí Kremľu šéf Wagnerovcov, ktorý vo štvrtok tiež oznámil, že sa jeho vojaci začali sťahovať z východoukrajinského Bachmutu a že ich nahradia členovia ruskej armády. Ukrajinské úrady oficiálne stratu mesta nepotvrdili.

01 - Modified: 2023-05-25 11:25:04 - Feat.: 1 - Title: Wagnerovci zostávajú vo vnútri Bachmutu, z predmestí sa stiahli 02 - Modified: 2023-05-25 09:11:01 - Feat.: 1 - Title: Pyrrhovo víťazstvo? Rusi vydreli pri Bachmute výhru, ktorá sa však môže zmeniť na porážku 03 - Modified: 2023-05-25 07:38:43 - Feat.: 1 - Title: Wagnerovci údajne začali sťahovať svoje jednotky z Bachmutu 04 - Modified: 2023-05-24 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Wagnerovec v Rusku znásilnil dvojicu školáčok len deň po návrate z frontu
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:14