Prezident USA Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden rokoval s lídrami Kongresu o blížiacej sa hrozbe platobnej neschopnosti USA, dlhový strop nezvýšili

16.05.2023, 23:26
Autor:
ČTKČTK

Americká ministerka financií Janet Yellenová v pondelok potvrdila odhad, že USA by už 1. júna nemuseli byť schopné splácať svoje záväzky, ak Kongres neposkytne priestor na ďalšie zadlžovanie, ako urobil v minulosti mnohokrát.

Lídri oboch komôr amerického Kongresu sa dnes stretli so šéfom Bieleho domu Joom Bidenom k novým rokovaniam o zvýšení dlhového stropu Spojených štátov, ktoré by odvrátilo bezprecedentný stav platobnej neschopnosti federálnej vlády. Republikáni na čele s predsedom Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym odmietajú "čisté" navýšenie a požadujú súčasné škrty v štátnych výdavkoch. Zložité rokovania podľa amerických médií postupujú veľmi pomaly, zatiaľ čo do možného kolapsu vládnych financií zostáva len niečo vyše dvoch týždňov.

Americká ministerka financií Janet Yellenová v pondelok potvrdila odhad, že USA by už 1. júna nemuseli byť schopné splácať svoje záväzky, ak Kongres neposkytne priestor na ďalšie zadlžovanie, ako urobil v minulosti mnohokrát. Podľa nej aj podľa mnohých ekonómov by prepad do platobnej neschopnosti, ktorý doteraz nikdy nenastal, mal katastrofálne dopady nielen na americkú ekonomiku, najmä ak by pretrvával dlhší čas.

image

Šéf firmy, ktorá stojí za programom ChatGPT, v Kongrese volal po regulácii umelej inteligencie

Produktívne rokovanie

Biden dnes o možnom postupe rovnako ako minulý týždeň rokoval s McCarthym, ďalej s lídrom Demokratickej strany v snemovni Hakeemom Jeffriesom, šéfom demokratickej väčšiny v Senáte Chuckom Schumerom a lídrom republikánskej menšiny Mitchom McConnellom. Kvôli vyjednávaniu sa americký prezident rozhodol skrátiť svoju pôvodne týždňovú cestu po Ázii, uviedol Biely dom. Zúčastní sa síce nedeľňajšieho summitu krajín G7 v Japonsku, zrušil však následné cesty do Austrálie a na Papuu-Novú Guineu, ktorú mal navštíviť ako prvý americký prezident.

Biden dnes uviedol, že hoci všetky strany čakajú práce, ohľadom cesty k zhode je optimistický. McCarthy po rokovaní uviedol, že tentoraz išlo o "niečo viac produktívne" stretnutie.

Schôdzka sa pôvodne mala konať v piatok, avšak bola odložená. Medzitým v zákulisí pokračovali rozhovory medzi poradcami hlavných aktérov, ktorí hľadajú cestu k potenciálnemu kompromisu ohľadom spomalenia zadlžovania USA. Podľa informácií amerických médií ide o stiahnutie neutrácaných peňazí z pandemickej podpory alebo o posilnenie pracovných kritérií pri vyplácaní sociálnych dávok. Podľa denníka The Washington Post republikáni odmietli návrh ohľadom uzavretia medzier v daňových zákonoch.

image

Americký veľvyslanec sa ospravedlnil Juhoafrickej republike za obvinenie krajiny z dodania zbraní Rusku

Dlhový strop

Biden pôvodne o zvýšení dlhového stropu nechcel vôbec vyjednávať a trval na tom, aby Kongres opatrenia urobil bez dodatočných rozpočtových opatrení, ako sa stalo trikrát počas úradovania jeho republikánskeho predchodcu Donalda Trumpa. Biely dom bol však k vyjednávaniu donútený po tom, ako republikánska väčšina v snemovni prijala návrh predstavujúci republikánsku vyjednávaciu pozíciu. Ten by hrozbu platobnej neschopnosti odsunul na niekoľko mesiacov, zároveň by však obmedzil výdavky štátu v najbližších rokoch a zrušil by niektoré programy z Bidenovej domácej agendy.

Federálna vláda na dlhový strop vo výške bezmála 31,4 bilióna dolárov narazila už v januári, krízové opatrenia ministerstva financií ale zatiaľ ďalej umožňujú pokrývať záväzky štátu. Limit pre zadlženie sa na uvedenú úroveň dostal neustálym navyšovaním v priebehu posledných desaťročí, zatiaľ čo štátny dlh narastal pod demokratickými aj republikánskymi prezidentmi.

Republikáni potrebu navýšiť dlhový strop využili ako vyjednávaciu páku už v roku 2011, keď si takýmto spôsobom vynútili ústupky od vtedajšieho prezidenta Baracka Obamu. Denník WP cez víkend pripomenul, že vtedy USA od potenciálnej platobnej neschopnosti delil necelý týždeň, pričom aj to prinieslo významný prepad na akciových trhoch. Popredné indexy oslabili zhruba o 20 percent, uviedol denník.

01 - Modified: 2023-05-16 20:33:23 - Feat.: 1 - Title: Do domu Bidenovho poradcu v apríli v noci vstúpil neznámy muž, píše americká tlač 02 - Modified: 2023-05-16 20:26:26 - Feat.: 1 - Title: Akcie v USA kvôli správe o maloobchodných tržbách klesli, dolár vzrástol 03 - Modified: 2023-05-16 17:09:37 - Feat.: 1 - Title: Americký dolár po správe o vývoji maloobchodných tržieb posilňuje 04 - Modified: 2023-05-16 08:02:50 - Feat.: 1 - Title: Do Nemecka dorazili americké tanky Abrams určené na výcvik ukrajinských vojakov
01 - Modified: 2024-04-28 18:23:16 - Feat.: - Title: Biden hovoril s izraelským premiérom Netanjahuom, oznámil Biely dom. Mali riešiť rukojemníkov 02 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-28 16:16:00 - Feat.: - Title: Tornáda v americkom štáte Oklahoma pripravili o život najmenej dvoch ľudí 04 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 05 - Modified: 2024-04-28 15:49:21 - Feat.: - Title: Rozvoj Tesly je "úspešným príkladom" čínsko-americkej spolupráce, tvrdí Li Čchiang
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 21:43