Švédsko zažíva rozmach komerčného vinárstva vďaka otepľovaniu klímy a až 23 hodinám slnečného svitu v lete, ktorý umožňuje dozretie inovatívnych odrôd. O fenoméne napísal britský list The Guardian.
Na väčšine severnej pologule sa skončila úroda hrozna už pred niekoľkými mesiacmi. No v malej vinici neďaleko Štokholmu pri teplote osem stupňov Celzia pod nulou a 15 centimetroch snehu sa ešte len začína. "Je to perfektné," povedal Göran Amnegaard, keď ktorého vinárstvo Blaxsta, ktoré tvrdí, že je jednou z najsevernejšie položených viníc na svete, minulý týždeň začalo žatvu.
Nová vinohradnícka destinácia
Keď Amnegaard pred 22 rokmi vysadil prvý vinič, jeho vinárstvo bolo jedno z mála komerčných vo Švédsku. Teraz je jedným z rastúceho počtu v tejto severskej krajine, ktorá sa podľa odborníkov môže stať vinohradníckou destináciou.
Amnegaardove hrozno Vidal Blanc dostávajú na vrchole leta až 23 hodín denného svetla, kým sa premení na jeho oceňované ľadové víno, ktoré predáva reštauráciám s michelinskou hviezdou. "Máme jedno z najviac unikátnych terroír na svete," povedal.
Hoci je rozloha švédskych viníc pomerne malá - predstavuje 150 hektárov - za posledné dva roky sa rozrástli o 50 percent. Očakáva sa, že do piatich rokov sa ich rozloha viac ako zdvojnásobí. Dlhodobo sa predpokladá, že by sa mohli rozrásť na 10-tisíc hektárov a stať sa novým priemyselným odvetvím v hodnote miliardy eur.
Domáci predaj švédskeho vína sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil. Štátny reťazec Systembolaget, ktorého obchody ako jediné v krajine môžu predávať nápoje s viac ako 3,5 percentami alkoholu, oznámil, že predaj vzrástol z 19.388 litrov v roku 2017 na 34.495 litrov do konca novembra tohto roka. Hoci je výroba stále veľmi malá, maloobchodný reťazec uviedol, že rastie množstvo, kvalita aj záujem zákazníkov.
Medzi faktory, ktoré podporujú švédsku produkciu vína, patrí podľa odborníkov globálne otepľovanie a pestovanie nových odrôd vínnej révy. Hlavnými odrodami pestovanými vo Švédsku sú Solaris, biela odroda, ktorá bola prvýkrát uvedená na trh v roku 1975 Vinohradníckym inštitútom vo Freiburgu v juhozápadnom Nemecku, a Rondo pre červené víno.
O vína je záujem
Výskumná pracovníčka Švédskej univerzity poľnohospodárskych vied Lotta Nordmarková povedala, že väčšinou sa pestujú vína biele, šumivé a ružové, ale že existuje tiež potenciál pre výrobu oranžových.
"Znalci majú o švédske vína záujem, pretože hrozno má dlhý čas vývoja, vysokú kyslosť, ktorá vytvára zaujímavú zmyslovú paletu, a už teraz sa presadzujú na medzinárodných degustačných súťažiach," vyhlásila Nordmarková.
Nordic Vineyards, ktorá predáva škandinávske vína na internete, uviedla, že väčšinu jej produktov kupujú ľudia z regiónu, ale že čoraz častejšie dostáva žiadosti z celej Európy a Ázie, najmä z Japonska.
Predseda Švédskej vínnej asociácie Sveneric Svensson uviedol, že hoci sa réva Solaris "zrodila vo Freiburgu... našla tu svoj domov, pretože dozrieva v kratšom čase". "Ľudia sú zvyknutí piť Chablis alebo Sauvignon Blanc, avšak keď počujú Solaris, hovoria si: „Čo to je? ‘ Ale mali by ho ochutnať. Je veľmi dobré, podobné sauvignonu blanc," dodal.
Švédsky novinár zameriavajúci sa na víno Mikael Mölstad uviedol, že za 20 rokov sa vinárstvo prevažne na juhu krajiny, v Skaane, zmenilo z "kuriozity" na scénu s vážnym potenciálom, na ktorú prichádzajú vinári zo zahraničia. "Dnes má Švédsko, rovnako ako Anglicko pred 15 až 20 rokmi, potenciál konkurovať kvalitou vína rešpektovaným vinárskym krajinám v Európe," uviedol.
"Vzhľadom na klimatické zmeny a čisté a v porovnaní lacnú pôdu, prečo nie? Výrobcovia vína v Európe sa zaujímajú o obstaranie pôdy vo Švédsku pre budúcu produkciu," dodal Mölstad.