comeyReuters
StoryEditor

Trump vyžadoval absolútnu lojalitu. Vyhodený šéf FBI odmietol prezidentovi prisahať

12.05.2017, 09:49
Autor:
TASRTASR
James Comey namiesto prísľubu lojality uviedol, že bude k prezidentovi vždy čestný.

Spúšťačom pre odvolanie Jamesa Comeyho z funkcie riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) bol jeho nesúhlas prisľúbiť vernosť prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi, ktorý ho o to požiadal krátko po svojej inaugurácii. S odvolaním sa na dva zdroje informované priamo Comeym o tom napísal denník The New York Times (NYT).

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabeeová-Sandersová túto správu NYT spochybnila, uviedla agentúra AP. Dlhoročný Comeyho priateľ Daniel Richman však v komentári pre AP vyhlásil, že Trump odvolal "niekoho, kto nebol ochotný sľúbiť mu absolútnu lojalitu".

​Podľa zdrojov citovaných NYT sľub vernosti Trump od Comeyho žiadal počas rozhovoru medzi štyrmi očami, ktorý sa uskutočnil v rámci ich spoločného obeda v Bielom dome asi týždeň po inaugurácii nového amerického prezidenta.

New York Times napísali, že Comey a Trump najprv hovorili o voľbách a o inaugurácii vo Washingtone. Následne Trump zmenil tému a spýtal sa Comeyho, či je pripravený prisahať mu vernosť. Vtedajší riaditeľ FBI to odmietol, ale Trumpovi sľúbil, že bude k nemu vždy čestný.

V stredu sa v amerických médiách objavil obsah Comeyho rozlúčkového listu, ktorý adresoval svojim podriadeným. Napísal v ňom, že už dávno mal podozrenie, že Trump je schopný odvolať ho bezdôvodne z funkcie.

Samotný Trump v rozhovore pre televíziu NBC vo štvrtok uviedol, že na jeho rozhodnutie o odvolaní riaditeľa FBI mala vplyv Comeyho neochota byť oddaný hlave štátu. Dodal, že osobne bol s Comeym v kontakte len trikrát: raz pri spomínanom obede a dvakrát telefonicky.

Comey zastával funkciu riaditeľa FBI necelé štyri roky. Do funkcie ho v lete 2013 vymenoval vtedajší prezident USA Barack Obama. Ako šéf FBI Comey koordinoval vyšetrovanie podozrenia o napojení členov Trumpovho predvolebného tímu na Rusko.

Comey bol nečakane odvolaný tento utorok. Trump sa tak od čias prezident USA Richarda Nixona a aféry Watergate stal prvým prezidentom USA, ktorý odvolal vysokopostaveného predstaviteľa vyšetrujúceho kauzu súvisiacu s Bielym domom.

01 - Modified: 2024-10-06 05:27:36 - Feat.: - Title: Trump označil neúspešného atentátnika za "kruté monštrum" 02 - Modified: 2024-10-05 07:55:51 - Feat.: - Title: My zistíme, aké sú ich plány. Izrael by mal zasiahnuť iránske jadrové zariadenia, vyhlásil Trump 03 - Modified: 2024-10-04 21:31:56 - Feat.: - Title: Elon Musk sa zúčastní na Trumpovom volebnom mítingu v Pennsylvánii. Príde vyjadriť podporu 04 - Modified: 2024-10-04 19:50:24 - Feat.: - Title: Súd v USA uložil väzenie bývalej úradníčke, ktorá trvala na Trumpových fámach 05 - Modified: 2024-10-04 05:12:05 - Feat.: - Title: Trumpova žena verejne podporila právo na potrat, ktoré bývalý prezident odmietal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 09:25