StoryEditor

Krátke správy

23.01.2003, 23:00

Severná Kórea obvinila včera generálneho tajomníka OSN Kofiho Annana zo zaujatosti, ktorá sa prejavila v jeho výzve, aby Pchjongjang prehodnotil rozhodnutie o odstúpení od zmluvy o nešírení jadrových zbraní. KĽDR označila odstúpenie za "nevyhnutné sebaobranné opatrenie". (TASR)

Pre špionáž odsúdený ruský novinár a ekologický aktivista Grigorij Pasko včera dostal milosť. Súd odpustil Paskovi za dobré správanie zvyšok jeho štvorročného väzenia, informovala agentúra Interfax. (TASR)

Aktivisti izraelskej strany Jisrael Baalija nevpustili na svoje zhromaždenie v stredu večer v Ašdode podpredsedu ruskej Štátnej dumy ruského nacionalistu Vladimira Žirinovského, ktorý chcel diskutovať s Natanom Šaranským, lídrom strany. (TASR)

V Českej republike rapídne klesá počet odporcov vstupu krajiny do Európskej únie. Na referende podľa predpokladov očakávajú stabilnú podporu integrácie. Povedal to včera český minister zahraničných vecí Cyril Svoboda. (TASR)

Európska komisia je pripravená zvolať medzinárodnú darcovskú konferenciu s cieľom získať finančné prostriedky na zjednotenie Cypru v prípade dohody medzi gréckou a tureckou komunitou. Oznámil to včera európsky komisár pre rozšírenie Günter Verheugen. (TASR)

Pakistan včera označil dvoch indických diplomatov a dvoch zamestnancov indického veľvyslanectva v Pakistane za nežiaduce osoby a nariadil im opustiť krajinu do 48 hodín. (TASR)

Indonézsky minister zahraničných vecí Hassan Wirajuda včera vyhlásil, že krajina čoskoro vyšle do Severnej Kórey vyslanca v snahe pomôcť vyriešiť jadrovú krízu na Kórejskom polostrove. (TASR)

Nový poľský minister zdravotníctva Maker Balicki požiadal odborové organizácie, lekárov a všetkých zamestnancov rezortu, aby sa v nasledujúcich dňoch zriekli štrajkov i nátlakových akcií. (TASR)

Zasadanie čiernohorského parlamentu, na ktorom mali poslanci začať rozpravu o návrhu ústavnej charty a ústavného zákona budúceho štátneho zväzku Srbska a Čiernej Hory, bolo odložené na utorok 28. januára. (TASR)

Minister obrany Jerzy Szmajdzinski predstavil plán ďalších reforiem ozbrojených síl Poľska, ktoré sa majú v budúcich rokoch zreformovať na profesionálnu armádu. Šéf rezortu obrany priznal, že poľská armáda sa borí s finančnými problémami. (TASR)

Ruský prezident Vladimir Putin by suverénne zvíťazil v prezidentských voľbách, keby sa konali v polovici januára. Vyplýva to z výsledkov ankety, ktorú uskutočnila ruská Nadácia pre verejnú mienku. (TASR)

Podrobnosti o finančných prostriedkoch v objeme 1,5 milióna dolárov, ktoré mal izraelskému premiérovi Arielovi Šaronovi na jeho predvolebnú kampaň poskytnúť jeden juhoafrický podnikateľ, poskytla izraelským médiám vyšetrovateľka Leora Glatt-Berkovicová "z ideologických dôvodov". (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 04:42