StoryEditor

Muž s dlhým zoznamom trestných činov

29.09.2004, 00:00

Ako oznámil pakistanský minister informácií Šajch Rašíd Ahmad, bezpečnostné sily jeho krajiny v nedeľu zastrelili najhľadanejšieho pakistanského teroristu Amžada Husajna Farúkího. Zomrel pri dvojhodinovej prestrelke v dome, ktorý sa nachádza v južnej časti Navabšáhu, vzdialeného od Karáčí necelých tristo kilometrov. Dvoch jeho spoločníkov polícia zatkla, pričom jedného z nich označila za islamského duchovného. Fajjás Legari, zástupca riaditeľa polície v Karáčí k tomu uviedol, že bezpečnostnú situáciu v tomto meste úrady už dlhší čas sledovali s najvyššou ostražitosťou, vzhľadom na to, že Navabšáh je známym centrom militantných prívržencov islamu.
Farúkí, pakistanský občan vo veku asi 32 rokov, bol okrem iného podozrivý zo spoluúčasti na dvoch pokusoch o atentát na prezidenta tohto islamského štátu Parvíza Mušarráfa, spáchaných v decembri 2003. Prezident vtedy len tesne unikol smrti. Ďalší plánovač tohto činu, Líbyjčan Abú Faraj al-Libbi, predpokladaný člen organizácie Al-Kajdá, zostáva na slobode.
Farúkího úrady obvinili aj z vraždy amerického reportéra Daniela Pearla, ktorého telo sa však nikdy nenašlo. Bol spravodajcom denníka The Wall Street Journal v juhovýchodnej Ázii a páchatelia ho uniesli 23. januára 2002 v Karáčí. Jeho smrť úrady oznámili o mesiac neskôr, keď páchatelia uverejnili videonahrávku vraždy. Polícii sa prielom vo vyšetrovaní podaril po podrobnom preskúmaní hovorov z novinárovho mobilného telefónu. Takto padol do siete napríklad aj hlavný podozrivý Ahmed Omar Saeed Šejk, ktorého súd neskôr usvedčil a odsúdil na smrť.
Osobou, ktorá sa v zozname telefonujúcich vyskytovala najčastejšie, bol práve Farúkí, Saeedov blízky spolubojovník. Na seba upozornil už skôr únosom lietadla -- jeho pasažierov použil ako rukojemníkov a vymenil ich za Saeeda, ktorý sa v tom čase nachádzal v indickom väzení.
Pakistanskí vyšetrovatelia zistili, že Saeed vylákal Pearla do Karáčí ponukou na sprostredkovanie novinárskeho rozhovoru s významným islamským klerikom. Saeed tohto duchovného nazval "mojím priateľom Imtiazom Siddikom". Ukázalo sa však, že Siddikom nie je nikto iný ako Farúkí. Ten poslal po Pearla auto i so šoférom, ktoré Američana dopravilo na jedno z predmestí Karáčí. Únoscovia novinára zavraždili o týždeň neskôr. Podľa amerických zdrojov sa na vražednej akcii podieľalo štrnásť osôb. Osem z nich už polícia zatkla, ďalších šesť stále uniká.
Podrobné preskúmanie uskutočnených telefonických rozhovorov pomohlo polícii získať bezprecedentný pohľad do vnútra teroristickej siete v Pakistane. Farúkího polícia po prvýkrát vypátrala už vo februári 2002 a bezmála aj zatkla, avšak v poslednej chvíli sa mu podarilo vyjsť na strechu vytypovanej budovy a ujsť. Aj keď výsledky analýzy DNA ešte nie sú známe, pakistanské úrady nepochybujú, že zastreleným mužom je hľadaný terorista. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 05:35