Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump netrvá na riešení dvoch štátov v Palestíne, môže nahnevať moslimské krajiny

15.02.2017, 06:39
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident Donald Trump podporuje uzavretie mieru medzi Izraelom a Palestínčanmi, aj keby v jeho dôsledku na Blízkom východe nevznikli dva štáty.

Pred dnešnou návštevou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Bielom dome to novinárom povedal vysoko postavený predstaviteľ Trumpovej administratívy, informovali svetové agentúry. Bývalý prezident USA Barack Obama považoval riešenie dvoch štátov za jedinú možnosť, ako dosiahnuť mier v dlhoročnom konflikte.

Zdroj z Trumpovej administratívy, ktorého ani jedna z agentúr nemenovala, povedal, že nový americký prezident dúfa, že sa mu podarí dostať Izraelčanov a Palestínčanov k rokovaciemu stolu čo najskôr.

Čo bude konečná dohoda pre obe strany znamenať, je podľa zdroja z Bieleho domu úplne na predstaviteľoch znepriatelených strán. USA chcú pod Trumpovým vedením pôsobiť ako sprostredkovateľ, žiadne podmienky dohody diktovať nechcú.

Konečným cieľom je podľa predstaviteľa Trumpovej administratívy mier, nech už sa ho podarí dosiahnuť vznikom dvoch štátov či iným spôsobom.

Prezident Barack Obama na svojej poslednej konferencii v Bielom dome uviedol, že perspektíva vytvorenia dvoch štátov, ktorá podľa neho jediná môže priniesť mier na Blízkom východe, sa kvôli rozširujúcim sa osadám vzďaľuje. Môže sa stať, že toto riešenie bude nemožné.

Trump už v predvolebnej kampani hovoril o tom, že sa teší, až sa zapojí do rokovaní o mieri medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi. Za správneho muža pre túto misiu označil svojho zaťa Jareda Kushnera.

Odklon od tradičnej americkej politiky dvoch štátov môže podľa agentúry Reuters nahnevať moslimské krajiny nielen na Blízkom východe vrátane amerického spojenca Saudskej Arábie, ktorého USA potrebujú v boji proti organizácii Islamský štát aj ako protiváhu šiitského Iránu.

01 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 02 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí 03 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 04 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 05 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:12