StoryEditor

Návrh novej rezolúcie možno už tento týždeň

23.02.2003, 23:00
Autor:
TASRTASRHNHN

Spojené štáty a Veľká Británia predložia v polovici marca Bezpečnostnej rade (BR) OSN návrh novej rezolúcie o Iraku, ktorá bude obsahovať trojtýždňové ultimátum na odzbrojenie. Rezolúcia má obsahovať jasné varovanie, že ak sa Irak do troch týždňov neodzbrojí, bude čeliť vojne. Informovali o tom včera britské noviny Sunday Times, podľa ktorých sa premiér Tony Blair v sobotu večer telefonicky spojil s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom a s premiérmi Talianska a Španielska Silviom Berlusconim a Josém Maríom Aznarom. Počas telefonickej konferencie európski spojenci americkému prezidentovi odporučili, aby sa Iraku dalo striktné ultimátum na zničenie zakázaných zbraní hromadného ničenia. "Pre Saddáma Husajna to bude posledná možnosť, aby splnil, čo sa od neho požaduje," povedal pre Sunday Times hovorca britského premiéra. Biely dom však informoval, že USA predložia návrh novej rezolúcie už tento týždeň.
Americký prezident George W. Bush v sobotu vyhlásil, že nová rezolúcia OSN o odzbrojení Iraku "jednoducho a jasne vysvetlí", že Saddám Husajn nedodržal rezolúciu č. 1441. "BR OSN zaujala jasné stanovisko a teraz stojí pred jasným rozhodnutím. Celý svet sa bude prizerať, či bude BR naozaj konať v súlade so svojimi tvrdeniami," povedal Bush, ktorý nemieni čakať na schválenie novej rezolúcie dva mesiace -- toľko trvalo BR OSN, kým v novembri schválila rezolúciu č. 1441. Americký minister zahraničia Colin Powell vyhlásil, že nastal "čas konať" a odzbrojiť iracký režim. Powell vyjadril presvedčenie, že Bezpečnostná rada OSN sa rozhodne o ďalšom postupe v irackej otázke krátko po 7. marci, keď zbrojní inšpektori predložia svoju ďalšiu správu. "Nastal čas konať. Dôkazy sú jasné. Sú vinní... blížime sa k bodu, keď musia prísť vážne následky," povedal šéf americkej diplomacie. Powell ďalej vyhlásil, že vojna sa neuskutoční, ak Saddám Husajn opustí krajinu alebo sa podriadi OSN.
Prípravy na vojenskú operáciu proti Iraku teda pokračujú. USA majú v oblasti Perzského zálivu už 210 000 vojakov. Podľa nemenovaného predstaviteľa Pentagónu je 98 000 z nich v Kuvajte -- kľúčovom východiskovom bode pre prípadnú vojenskú akciu. Zdroj spresnil, že týchto 210 000 vojakov sa nachádza v zóne spadajúcej pod velenie Centrálneho veliteľstva (Centcom). Centcom zahŕňa americké jednotky v 25 krajinách od Afrického rohu cez Stredný východ až po Afganistan. Asi 10 000 vojakov je potrebných v Afganistane, ale zvyšok -- na zemi či na lodiach -- je schopný zapojiť sa do konfliktu, dodal zdroj.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 22:07