StoryEditor

Koniec rovnostárstva v kibucoch

17.03.2004, 23:00

"Som jeden z posledných skutočných socialistov," hovorí 36-ročný Šai Šosaní, tajomník jedného z kibucov v Degánii pri Tiberiadskom jazere. I jemu je však už jasné, že s čírou ideológiou ďaleko nezájde. Ak totiž má toto tristodvadsaťčlenné spoločenstvo hospodársky prežiť, musí sa postaviť na pevné nohy. "Každý pracuje podľa schopností a každý dostane podľa potrieb," tak znelo kedysi maximalistické heslo, podľa ktorého sa všetko riadilo. "Teraz však už nezodpovedá vývoju a len nás ruinuje," sucho konštatuje tajomník.
Od nového roku sa preto i tento kibuc rozhodol pre novátorské zmeny. Princíp absolútnej rovnosti už neplatí, podpora individuality nie je hanbou. "Čím viac konkrétny človek prispeje k prosperite kibucu, tým viac môže očakávať," opisuje nový princíp odmeňovania.
Rozlúčka s ideálom mu však očividne nepadne ľahko, vie, že otcovia myšlienky kibucov by sa obrátili v hrobe. Veď kedysi nebolo dovolené ani osobné vlastníctvo čajníkov, lebo vraj by ohrozilo kolektívneho ducha spoločenstva.
Medzitým sa už pre privatizáciu rozhodla jedna tretina kibucov, udáva celoštátny tajomník tohto hnutia Gavri Bar-Gil. I pôda, ktorá bola až doteraz spoločná, sa rozpredáva - a v pozemkových knihách sú už uvedení noví súkromní vlastníci. Novinkou sú aj zahraniční sezónni robotníci, väčšinou z Ázie, ktorí pomáhajú napríklad pri zbere banánov. A prví priekopníci sa odvážili ísť na burzu.
Vedenie hnutia sa svojím pragmatizmom pokúša o obrodenie celého zámeru. Kedysi boli tieto dediny integrálnou súčasťou izraelského hospodárstva a predmetom národnej pýchy. Práve z radov ich obyvateľov pochádzala časť politickej a vojenskej elity. To je však už minulosť. Nejeden kibuc zbankrotoval, ďalšie sú zadlžené. A predovšetkým starší členovia spoločenstiev stoja teraz pred neriešiteľným problémom - len málokto z nich myslel na dôchodkové zabezpečenie, keďže také niečo vtedy odporovalo princípu solidarity.
Okrem toho sa zmenila aj hospodárska politika štátu. Dotácie smerujúce do poľnohospodárstva sú skromnejšie a ak, tak vláda ich radšej vypláca osadníkom na okupovanom arabskom území. Tých považuje "za skutočných pionierov sionizmu". Ľavicovosť myšlienky kibucov skrátka nie je v móde.
Šai Šosaní však v ideu verí aj naďalej. Podľa neho je upravený model kibucov súčasne aj kompasom nových hodnôt. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 00:03