Požiar v BASFReuters
StoryEditor

V Nemecku vybuchla chemička BASF. Viacero ľudí zranených, ďalší sú nezvestní

17.10.2016, 14:05
Autor:
abaaba

Výbuch v chemičke spoločnosti BASF v Ludwigshafene zranil podľa nemeckých médií niekoľko ľudí. Agentúra Reuters uviedla, že ďalší ľudia sú nezvestní. Príčina nešťastia nie je zatiaľ známa. Na mieste zasahujú hasiči.

Výbuch a následný požiar prepukol v chemičke spoločnosti BASF v pondelok dopoludnia. Podľa vyhlásenia spoločnosti došlo k explózii okolo 11:30.

Hovorkyňa spoločnosti nedokázala spresniť, koľko ľudí bolo presne zranených. spoločnosť uviedla vo vyhlásení, že niektorí zamestnanci stále chýbajú. BASF zverejnila krízové ​​telefónne číslo, kde dostanú príbuzní všetky informácie, zriadený bol aj informačný stan. S ohňom teraz bojujú hasiči, dym stúpa nad severnou časťou mesta.

Polícia oznámila požiar chemičky na Twitteri. Zároveň varovala vodičov, aby sa miestu vyhli. Podľa hovorkyne spoločnosti vybuchlo pravdepodobne miesto, kde sú prekladané horľavé materiály ako plyn a ropa.

Obyvatelia v Ludwigshafene, Mannheime a okolí boli vyzvaní, aby zostali vo vnútri a neotvárali okná ani dvere. Niektorí ľudia vo štvrtiach Edigheim a Pfingstweide sa sťažovali na dýchacie ťažkosti.

BASF je jedna z najväčších agrochemických firiem na svete. Okrem výroby priemyselných chemikálií, produkuje tiež plasty, pesticídy alebo geneticky modifikované organizmy. Sídlo v Ludwigshafene stojí už od konca 19. storočia.

Závod bol v dávnejšej minulosti dejiskom tragických nehôd. Pri explózii v roku 1948 zomrelo v chemičke 207 ľudí a 3800 osôb utrpelo zranenia. Ešte vážnejší výbuch v továrni spoločnosti BASF v roku 1921 si vyžiadal vyše 560 obetí. Vtedy išlo o jednu z najhorších tragédií v dejinách chemického priemyslu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. júl 2024 07:50